Problema cu phalaenopsis

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

angela draganoiu

Active Member
multumesc Mymo. deocamdata astept pt ca inca nu are radacini. dar cind va avea tre' sa stiu ce sa fac, nu ? si pt ca deschisesi vorba spune-mi, te rog, cum o separ cu un cutit bine ascutit ? sau se va putea desprinde usor de pe planta mama ?
in ceea ce priveste "pamantul" sint pregatita cu scoarta, pamant special COMPO si cu perlit. la astea stau bine :wink: .......... la practica stau mai prost :x
 

mymo

Active Member
:) practica ma doboara si pe mine,dar cred ca cu un cutit bine ascutit e mai bine.Intra ei specialistii si rezolva enigma :D
 

Tina

Active Member
Angela, eu la phalenopsis nu am incercat, ca abia acum am 2 cu keiki.. dar la dendrobium si/sau cambria, se desprind destul de usor (si) cu mina.. :wink: :wink:
 

marean

Active Member
Angela,Mymo si Tina te-au sfatuit bine :wink: .
Cum il tai ramane de vazut atunci cand se va face mare , pt ca puiutul de la baza poate creste ori mai jos,intre radacinile mamei,si astfel va fi usor de separat,ori mai sus,intre frunze,si se va repara mai greu,ori,in unele cazuri,nu va face radacini si va devenii o ramificatie a coroanei principale,neputand sa fie separat .
Keikiul aparut pe tija,insa,se va rupe usor de pe aceasta ; de asemenea,pt a evita stresul asupra plantei ,unii prefera sa taie tija astfel incat puiul ramane atasat de o bucatica mica din ea in momentul plantarii,evitand taieturile care ar putea sa incurajeze putrezirea.
 

Dea

Active Member
cam asa arata phale a mea la inceputul anului ( dupa ce din prea mare grija, am reusit sa o las fara radacini :| ) ,
varianta cu sera creata intr-un vas acoperit ( aflata de aici de pe forum ) a dat rezultate - cu mare greu, a inceput acum vreo cateva luni sa dea radacini si frunze noi :D
cam asa arata acum
i-am pus recent niste muschi peste substratul pentru orhidee, o fi, totusi bine?
nu de alta, dar cred ca daca o mai las fara radacini inca o data, o pierd definitiv si nu as vrea!
iar ca incapatinarea mea sa fie definitiva, pana nu o vad pe aceasta din nou inflorita, alta sau altele nu mai iau :oops:
 

CristianG

Well-Known Member
Nu prea arata bine deloc....Oricum felicitari pentru rabdare! Cred ca o sa trebuiasca sa astepti destul de mult timp pana o sa infloreasca din nou.:roll:
 

ionascus

Active Member
Ok

Am o Phale,care am observat ca de ceva vreme i se ingalbenesc frunzele....am scos-o din ghiveci,radacinile erau putrezite...le-am taiat...are un fel de pui lateral 2 frunze verzi cu o singura radacinutza de 4 cm,gri-verde sanatoasa....
Cum pun puiul sanatos in scoarta,in vas?Spunea cineva de tinut in punga....sau pet in cap...scuze mi-ati mai putea explica odata?
 

marean

Active Member
Daca planta mama e foarte afectata,tai/rupi puiul cat poti de bine,fara sa ramana cicatricefoarte mari .Daca suprafata e taiata,atunci se lasa 1 saptamana la umbra si loc uscat,sa se cicatrizeze .
Apoi puiul se planteaza normal ,in scoarta marunta ,intr-un ghivecel cat de mic ,care se poate pune in microsera(pe fundul serei se pun/e pietris/bile de ergila expandata mentinute umede) .
 

Edelweiss

Active Member
In primul rand ai gresit tu cu pozitionarea ghiveciului. Phalaenopsis fiind epifita (creste pe arbori) nu are voie sa aiba apa intre radacini. Alta data sa faci asa:

-iei o farfurie mare peste care o pui pe cea mica inauntru, intoarsa invers si ii faci o gaura ca sa nu pluteasca. Farfuria ghiveciului fiind mai mica (cea intoarsa invers) arata ca o insulita. Peste ea pui floarea. Apa rezultata din evaporare este atrasa de radacinile aeriene, de fapt de castravetii aia verzi ca un burete care au acest rol.

-nu uzi planta decat cu apa de ploaie, niciun fel de alta apa! Poti folosi zapada topita sa iti faci provizii peste vara. Atunci cand o uzi (vara 1 data pe saptamana, iarna la 3-4 saptamani) o uzi abundent dar apa sa se scurga din ghiveci, in farfuria de dedesubt, fara sa ajunga la nivelul unde se afla radacinile plantei! Apa in ghiveci omoara planta! Daca putrezesc radacinile, adio!

-Substrat: pamant de lemn (ce gasesti in scorburi sau in trunchiurile de copaci putrezi. Acest pamant, il amesteci cu scoarta de pom (orice in afara de castan, salcie, stejar, - contin tanin) rupta in bucatele mici de 1-2 cm. La el poti adauga margele de sticla, doape de pluta, pietre, perlit, scartaietoare...in marime mai mare ca sa intre aer intre radacini. :wink: Mai poti pune ceva muschi de pamant.

- nu pui deloc ingrasamant. Niciodata :!:
 

sarselia

Active Member
Moderator
:eek:
Interesante sfaturi!

Nemaiauzite pana acum...
cea referitoare la apa de udat mi se pare un pic cam grea.
adica orhideele acestea din comert sunt intr-un fel bisnuite deja cu apa de la robinet sau cu apa mai calcaroasa ca asa e greu pentru cei care nu au posibilitate sa adune apa de ploaie sau zapada.
desi chestia cu zapada e tare buna si acum ma gandeam cum maturam zapada de ma saturasem de ea in anii anteriori in loc sa o fructific intr-un fel cat mai benefic.

mersi de informatii si bine ai venit!
 

ionascus

Active Member
Ok

Cu udatul..eu prefer sa le scufund in apa si sa le las sa se scurga bine....le pun apa distilata de la laborator-ingrasamant le pun.... :oops:
Cu ocazia asta le-am verificat radacinile,la un Phale erau partial uscate....am taiat ce era uscat,si acum pun in scoarta in ghiveci transparent....
 

Tina

Active Member
Eu am facut numai ce nu trebuia.. las apa sa balteasca in farfurioare, le ud cu apa de la robinet, le-am pus si ingrasamint... cred ca se incapatineaza sa traiasca, desi le tratez asa "rau"... :mrgreen: :mrgreen:
 

sicora fabian

Active Member
Edelweiss, îmi spui şi mie, te rog, de unde ai copiat aceste instrucţiuni? Să nu-mi spui că tu aşa le întreţii de mulţi ani, că nu te cred! Mai mult, orice plantă la ghiveci are nevoie de aport nutritiv! Şi lasă tonul mai moale, că nu eşti Ştie Tot! Ţi-o spun din experienţă proprie!
 

Edelweiss

Active Member
Bine v-am regasit :D
O sa incerc sa fiu cat mai scurt, dar sa cuprind aspectele esentiale.
Orhideele epifite, in decursul evolutiei lor, s-au deprins cu "foamea", sunt adevarate "supravietuitoare". Ele cresc pe ramurile pomilor tropicali, nu sunt plante parazite, deci nu se hranesc cu seva arborilor. Crengile servesc numai ca suport, iar radacinile carnoase hranesc planta din aburii aflati in aer dar si din apa ploii. In mare parte, aceste radacini atarna libere in aer. Singurul "pamant" cu care aceste radacini intra in contact este muschiul de pe arbori si ceva frunze putrezite la incheieturile cracilor, plus ceva praf, dar nu sunt ingropate in pamant.

Atunci cand ploua, ploua abundent si toata planta este uda fleasca. Apa ploii se scurge si da posibilitatea radacinilor sa se usuce pana la ploaia urmatoare. Acel "burete" carnos din jurul radacinilor absoarbe apa pe care o transmite radacinilor, joaca rolul unui rezervor de apa. Daca ele sunt acoperite de apa ceva timp, vor putrezi si in final si planta moare. Ingrasaminte nu prea gasesc ele in aceste conditii si plantele s-au obisnuit cu "foamea", adica le sunt necesare cantitati infime de nutrienti aduse de ploaie.

Ghivecele pentru orhidee reconstituie intr-o mare masura conditiile naturale. Substratul este cu granulatie mare ca sa permita patrunderea aerului intre radacini dar sa si permita uscarea lor intre udari. De asemenea, gaurile mai din ghiveci au rolul de a lasa apa sa se scurga.
O greseala des intalnita este punerea unei farfurioare sub ghiveci, ca la un ghiveci normal. Acolo se aduna apa care "ineaca" radacinile si duce la moartea plantei. Asta se poate remedia cum am spus mai sus, in postul anterior. O alta greseala este udatul des. In functie de conditiile fiecaruia de acasa, udam mai rar sau mai des. O "masura" de constatare a udatului: ridicam usor ghiveciul si daca este extrausor, udam, daca e mai greu, nu udam ca nu este necesar.

Cea mai buna apa de udat este cea de ploaie sau de zapada. Dusmanul nr. 1 al plantelor este apa calcaroasa. Apar pete e frunze, radacinile se acopera de o crusta alba de calcar, iar planta este obisnuita cu un ph acid. Apa de la robinet, poate fi trecuta printr-un filtru cu carbune activ care ii da un ph acid, dar nu se recomanda decat daca nu avem apa de ploaie sau distilata.

Deocamdata atat, ca iar am scris mult si e greu de citit.
Mai corespondez cu lumea de pe www.orchideen-forum.de (site nemtesc) si acolo este principala sursa de informare a mea, in afara de constatarile proprii.
Ma bucur ca v-am regasit si sa ne bucuram mereu de florile noastre! :D
 

lelia

Well-Known Member
Sfaturile sunt bune ,in mare parte le respect ,mai putin aceea cu ingrasamantul .
Din aceasta cauza cred ca am o problema ,orhideele mele au crescut prea mari ,au intre 10 si 12 frunze ,radacini aeriene la greu si infloresc aproape continuu.
Daca le-as taia din fata ghiveciului si as planta in ghivece cu substrat nou ,s-ar supara ?
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus