probleme cu DYPSIS LUTESCENS

crysty

Active Member
Planta sufera de un atac fungic atat de puternic incat posibil sa aiba slabe sanse de recuperare . Atacul seamana cu unul de fainare si daca e asta atunci ma face sa cred ca nu locuiti in Romania pentru ca e prea devreme pentru fainare in Romania avand in vedere ca nu au fost calduri mari si nu au fost ploi recente si locuiti intr-o tara mai calduroasa unde nu bate vantul dar planta a avut parte si de umiditate mare .
Daca locuiti in Romania atunci planta a stat la interior fara sa aiba parte de ventilatie (aer proaspat) si a fost udata in exces si combinat cu faptul ca ghiveciul sta probabil in masca atunci asta ii este fatal. Ghiveciul cu pamant neaerisit a dat nastere la o adevarata crescatorie de bacterii , fungi si mucegaiuri si spori.
Nu se merita sa va riscati viata sa luati Covid umbland pe la farmacii fitosanitare prin oras . Dar daca va duceti la o fitofarmacie dati telefonul la o vanzatoare ca sa nu stati prea aproape de ea sa vada o poza cu planta si o sa va recomande un fungicid cu spectru larg . E bine sa fie fungicid sistemic nu de contact si o sa spuna concentratia solutiei de stropit care sa o faceti. Fungicide cu spectru larg ar fi Mirage, Score dar daca locuiti in alta tara nu cred ca se gasesc sub numele astea. Mai sunt fungicide precum Topsin, Folpan, etc dar primele 2 sunt cu spectru foarte larg din cate stiu si sunt de tip sistemic adica patrund in planta si circula odata cu seva ei. (ca un fel de antibiotic pentru om ca sa spun asa ). Dar vedeti ce va recomanda si fitofarmacista.
Dar stropitul nu este destul de eficient daca nu se iau si masuri de oprire a atacului cum ar fi schimbarea pamantului, spalatul vasului cu apa si cu dero , transpalantatul plantei . Ghiveciul trebuie sa aiba destule gauri la fund si sa stea pe farfurie nu in masca . Si cel mai important planta sa aiba parte de aer curat.
Chiar si daca ati transplantat planta in substrat nou de genul turba cu humus activ cum ar fi asta https://www.dedeman.ro/ro/pamant-universal-agro-cs-20-l/p/7027576 sau asta de 5 litri https://www.dedeman.ro/ro/pamant-universal-agro-cs-5-l/p/7027578 si chiar daca ii incepeti tratamentul cu fungicid , nu sunt sanse de 100% sa se recupereze planta.
Nu cunosc specia plantei dar situatia de fata poate fi intalnita la orice planta.
Inca ceva, cand aveti substratul nou , scoateti din sac pe un celofan si stropiti substratul cu solutie de fungicid cu un bidon de stropit geamurile sau un bidon special cu pompa de la magazin de bricolaj. Nu deranjati prea mult pamant de pe radacini , daca ati stropit cu pompa cu solutie pe coletul de radacini si pe noul substrat este de ajuns .Si bineinteles stropiti si frunzele ei si sub frunze.

Nu este neaparat sa fie turba cu humus activ ,poate fi si pamant negru de gradina la sac dar nu uitati sa il stropiti un pic cu o pompa ca si cum stropiti pentru dezinfectare.
Din cauza sporilor care se pot elibera la manipularea plantei, va recomand sa purtati o masca ca pentru Covid asta in cazul in care pe frunze acele pete au si un strat fin de mucegai care se poate sterge cu mana.

Edit : Cel mai bun fungicid pentru fainare este Thiovit.
 
Ultima editare:
Sus