Probleme cu Hibiscusul

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Pare a fi o problema externa , de obicei la stopiri pe frunza in aer rece. Daca ar fi avut o mica margine galbena as fi zis ca sunt de la arsuri foliare cauzate de ingrasaminte aplicat pe frunze. Aer prea uscat in camera lor ? Solul prea uscat ?
 

diana999

Active Member
Solul si aerul este uneori uscat din cauza incalzirii in pardoseala.
Eu banuiam sa fie fainare.
Sa rup frunzele afectate? Sau sa tai varfurile?
20170313_134731.jpg20170313_134656.jpg


Mai am cativa mofturosi, pretentiosi care nu vor sa infloreasca dar nu au probleme. Cand le este sete, li se lasa frunzele in jos.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Fainarea apare in conditii diferite , totusi preventiv , ce a zis Gome' se aplica foarte ok , se poate incerca Score.

Eu zic ca vine din alte surse , au fost aplicate insecticide ceva mai puternice sau mai dese. As putea suspecta si uscarea mai profunda a solului pentru scurte perioade de timp

Nu se rup frunzele , daca nu e afectata integral as elimina prin foarfec doar zonele afectate , foarfecul tinut in spirt si apa inainte de fiecare taiere 1:1

Mofturosii vor inflori chiar daca unii si dupa multi ani , faptul ca li se lasa frunzele in jos poate fi din cauza unei neconformitati a apei din sol sau un sol cu retinere mica. Trebuie analizata si perspectiva ca udarea sa se faca mai rar dar profunda la fiecare udare. Probabil apa nu atinge toate zonele.

Succes!
 

diana999

Active Member
Il am de 6 ani din seminte si nu-mi amintesc cand l-am stropit ultima data cu insecticid. In toamna cred am stropit hibiscusii cu urzica si atat.
Eu folosesc insecticide doar in cazuri extreme.
O sa-l ud mai rar, cu o cantitate mai mare de apa.

Multumesc pentru sfaturi!
 

diana999

Active Member
Cred ca de aprox. o luna de zile. Pana atunci n-a avut nimic, la fel ca ceilalti. El este singurul care sta la geam, dar asta nu cred ca conteaza.
Temperatura 23-25 de grade + apa prea putina.....asta cred ca s-a intamplat.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Atunci e de la apa , vasvularizarea frunzei a avut de suferit periodic si a abandonat varful frunzei.
 

Ramo

New Member
Buna all , am cumparat acum 1 luna si jumatate 2 hibiscus din market . Aratau ok , chiar au avut si cateva flori , apoi au inceput sa se ofileasca frunzele si sa pice boboceii micuti. Acum arata jalnic , nu stiu ce as mai putea sa le fac sa nu moara , i-am scos afara au soare doar in partea a 2a a zilei si totusi arata rau . Ceva sfaturi ? nu as vrea sa ii pierd :(
 

geodezia

Well-Known Member
nu ati stiut sa intrebati mai devreme e posibil sa aiba o bucata de tifon pe linga radacini trebuie scoasa bucata deoarece sunt prinsi in turba eu pe urma scot de la suprafata vasului pamint si il inlocuiesc incet incet cu pamint de la mine din gradina asa se aclimatizeze si ud cu radistim dupa 1 saptamina ud cu kristalon red sau bionat ce aveti si dvs dupa 3 luni mut in vas cu pamint de la mine de padure amestecat cu de gradina na sper sa puteti recupera
 

crysty

Active Member
Buna all , am cumparat acum 1 luna si jumatate 2 hibiscus din market . Aratau ok , chiar au avut si cateva flori , apoi au inceput sa se ofileasca frunzele si sa pice boboceii micuti. Acum arata jalnic , nu stiu ce as mai putea sa le fac sa nu moara , i-am scos afara au soare doar in partea a 2a a zilei si totusi arata rau . Ceva sfaturi ? nu as vrea sa ii pierd :(
faceti o solutie mai diluata de Amalgerol sau Delfan Plus (ambele sunt antistress pentru plante) , mult mai diluata decat e normalul pentru alte plante si stropiti cu o pompita planta abundent la fiecare a 2a zi. Solutie diluata inseamna ca picurati 2 ml de Amalgerol sau de Delfan plus in 1 litru de apa sau chiar 1 litru si jumatate de apa. Ca sa stiti cat este 2ml, va duceti la o farmacie si cumparati o pipeta de plastic gradata de 1ml sau de 3ml si o folositi la masurat. Stropiti planta cu solutia odata la fiecare a doua zi pe frunze pana vi se termina solutia preparata. Puteti stropi si pe sol ca trezeste microflora benefica din sol (bacteriile/enzimele). Puteti incerca si cu radistim cum a zis geodezia diluat sa udati solul, nu se da pe frunze, nu am incercat sa recuperez o planta si cu radistim pana acum asa ca nu stiu dar teoretic ar trebui sa ajute si asta.
Daca planta isi revine cat de cat si e stabila , dupa ce ati terminat cu amagerolul, stropiti cu ingrasamant foliar sau stimulent, cum ar fi : Bionat Plus (ingrasamant foliar bio), ori Atonik (stimulent de crestere pe baza de sodiu) , ori Cropmax (stimulent si ingrasamant foliar bio) , pe frunze , mai rar decat cu amalgerolul ,poate 1 data pe saptamana si nu faceti mult ,tot asa cam 1 litru de solutie preparata.
Nu udati cu apa in exces plantele incat sa balteasca apa in farfuria ghiveciului, nu folositi masca de ghiveci si lasati planta/plantele la aer . Pe perioada recuperarii evitati sa tineti planta in soarele amiezii . Pe perioada cat sufera pana sa se recupereze nu umblati sa schimbati pamantul.
Asa cum a zis si geodezia abia mult mai tarziu dupa vreo 3 luni, se umbla la pamantul plantelor cumparate / aduse din sere dar de pereferat sa adaugati incet cu incetul pamant nou peste cel vechi pentru adaptare. Planta e ca un copil mic, necesita atentie si rabdare, cine creste o planta este capabil sa creasca si un copil si invers (exceptand partea financiara).
Preturi :
- Amalgerol sau Delfan Plus la 100ml = 12-15 lei . (de pereferat amalgerolul, l-am testat si il folosesc)
- pipeta de plastic gradata = 0,50-1 leu.
- Atonik la 100 ml = 30 lei . faceti concentratie de (1 ml la 1 litru de apa)
- Cropmax la 50 ml = 15 lei (2 ml la 1 litru de apa)
- bionat plus la 100ml = 5-7 lei (2 ml la 1 litru de apa)
Daca nu aveti mai multe flori sa folositi stimulentii sau ingrasamintele foliare ramase atunci alegeti doar bionat ca e cel mai ieftin.
Diferenta intre un ingrasamant foliar si un ingrasamant de sol este ca foliarul are efect imediat pentru ca este absorbit prin frunze pe cand ingrasamantul la sol pierde repede azotul dupa dizolvare.
Stimulentele, antistressul de plante sau foliarele le gasiti la o fitofarmacie sau online. La cumparaturi online mai socotiti un plus de 20 de lei maxim, pentru taxele postale.
Daca doriti sa faceti proba inainte sa stropiti mereu si indiferent de substanta , incercati doar pe o planta/frunza mai intai si vedeti daca a patit ceva planta in vreo 3 zile. Dar din moment ce v-am recomandat sa faceti foarte diluata solutia (aproape apa chioara) la orice atunci nu ar trebui sa fie probleme.
Daca au pierdut bobocii de floare nu e problema, principalul e ca planta sa isi revina. Planta adusa de la o florarie nu ar trebui sa faca asa dar totusi foarte multa lume se plange ca pierde plantele cumparate de la supermarket, probabil ati mai facut ceva, poate udat cu apa rece sau ati schimbat pamantul imediat sau probabil a stat la aer conditionat pana sa fie cumparata (am intrat odata intr-o florarie si era frig acolo ca in frigider) si socul termic de afara de la canicula sa o ofileasca. Daca aveti ocazia pe viitor sa cumparati din piata de la un taran o planta in ghiveci aia este buna pentru ca este adaptata nu e fortata ca in sere.
Plantele din magazin sunt importate, crescute in sere cu medii controlate, la anumite ore li se dau ingrasamantul, au temperatura controlata, la anumite ore sunt stropite, solutia de udat este strict controlata chiar si la pH si contine anumiti stimulenti si ingrasaminte ....practic sunt invatate cu un stil de viata fortat ,strict , si imediat ce sunt cumparate lumea plange ca le pierde pentru ca plantele nu se pot adapta. E asemanator cu un om foarte bolnav tinut in viata de aparate la spital si imediat ce l-ai decuplat de la aparat, moare. Interesul celor care vand plante in floararii si care le cresc in sere e sa le iasa banii, nu ii intereseaza ca plantele nu sunt adaptate climei de afara din tara sau ca nu se pot adapta in casa omului. Cumparatorul, acasa, nu poate reproduce conditiile din sera in care au crescut planta respectiva. Singurele trucuri sunt sa nu umblati la pamantul ei cel putin 3 luni de zile si sa o ajutati cu antistress si ingrasamant foliar/stimulent pe frunze ca sa se adapteze.
Adaptarea completa unei plante din comert , in casa omului poate dura chiar si 3-5 ani, pentru ca planta trebuie sa treaca prin anotimpurile de la noi .

Nu pot garanta ca se recupereaza plantele cu antistress dar daca va permiteti ,incercati.
Aceeasi problema cu caderea frunzelor au avut-o un restaurant ca a cumparat vreo 6 portocali si mandarini cu fructe la ghiveci si le-au cazut fructele si o parte din frunze , m-au solicitat sa le tratez 9 leandri mari de paduchele lanos si le-am stropit si citricele cu amalgerol si mi-au spus ca plantele de citrice incep sa se recupereze si apar muguri de frunze.
 
Ultima editare:

Maria00

New Member
Buna!
Am un Hibiscus moscheutos pe care momentan îl țin în ghiveci în casă. În ultimul timp, au început să i se încrețească frunzele, iar cele de la bază chiar sa se pleoștească. Una din frunzele mai tinere prezintă niste pete mici albicioase. Acum nici nu mai poate sta drept, e aplecat la pământ... De udat, l-am udat săptămânal. M-am uitat pe frunze sa vad daca observ ceva mici viețuitoare, dar nu am văzut nimic... Îmi poate da cineva un sfat?
IMG-20210402-WA0015.jpegIMG-20210402-WA0019.jpeg
 

crysty

Active Member
Buna!
Am un Hibiscus moscheutos pe care momentan îl țin în ghiveci în casă. În ultimul timp, au început să i se încrețească frunzele, iar cele de la bază chiar sa se pleoștească. Una din frunzele mai tinere prezintă niste pete mici albicioase. Acum nici nu mai poate sta drept, e aplecat la pământ... De udat, l-am udat săptămânal. M-am uitat pe frunze sa vad daca observ ceva mici viețuitoare, dar nu am văzut nimic... Îmi poate da cineva un sfat?
Vezi atașament 9609Vezi atașament 9610
Buna ziua, daca pamantul este umed si a fost udat la timp atunci pariez ca i-ati dat o supradoza de ingrasamant sau ceva chimicale.
Cel mai adesea pleostirea frunzelor (efectul de oparire) este de la o supradoza de chimicale sau cand s-a uitat udarea lui.
Petele albe discrete seamana cu cele de la insectele minatoare dar nu cred ca e de la asa ceva pentru ca petele de la insectele minatoare trebuiau sa fie mai albe si mai vizibile si mai lungi exact ca niste dare lasate si intortocheate.
Scoateti-l afara (ori la pervazul geamului deschis) pe durata zilei dar nu tineti ghiveciul in masca de ghiveci si sapati un pic pamantul deasupra sa se zvinte mai repede. Daca e din cauza umezelii excesive ar trebui sa isi revina daca nu e prea tarziu si nu a inceput putrezirea radacinilor...
Se poate revigora de urgenta daca il stropiti cu solutie de Amalgerol de la fitofarmacii chiar si daca a avut parte de o supradoza de substanta chimica. Amalgerolul costa cam 11 lei pentru 100 ml sau dublu daca e la sticla cu cantitate dubla. Asta e bun pentru orice planta sa stropiti cu el in tot timpul anului asa ca daca va permiteti sa il cumparati nu o sa ramaneti cu el nefolosit atat timp cat mai aveti si alte plante. Am folosit asa ceva si am vazut cum revigoareaza planta oarecum, dar nu face minuni sa vindece plantele in suferinta.
Pete sau decolorari mai apar si din senin fara un motiv clar , din cauza luminii slabe sau a udatului cu intarziere. La mine s-au decolorat frunzele de parca sufera de lipsa de minerale dar cum s-a marit ziua si a inceput sa primeasca soare la geam, incep frunzele sa devina verde inchis asa cum trebuie.

P.S. Cresterea frunzelor cu incretire se datoreaza de asemenea ingrasamintelor in exces..cam echivalentul cu craparea pielii la om la burta si coapse atunci cand se ingrasa daca am gasit bine exemplul. Cred ca i-ati dat ingrasaminte cat nu poate sa duca. Si asta imi dau seama si dupa frunza uriasa si verdele intens. Mai dati-i o pauza la ingrasaminte. Petele sau decolorari pot fi si un efect secundar al supradozei.
Daca sa zicem ca nu ati administrat ingrasamant deloc, desi frunza uriasa spune altceva, atunci lasarea deodata a plantei cand inca este verde se datoareaza faptului ca vreun vierme/insecta in sol ii mananca din radacini sau ca radacinile au intrat in putrefactie, caz in care recomand sa se scoata planta de urgenta din ghiveci si sa se inlocuiasca partial cu un substrat un pic mai uscat si o udare usor mai precara in urmatoarea perioada de vreo luna pana se incalzeste mai bine afara.
 
Ultima editare:

Maria00

New Member
Buna ziua, daca pamantul este umed si a fost udat la timp atunci pariez ca i-ati dat o supradoza de ingrasamant sau ceva chimicale.
Cel mai adesea pleostirea frunzelor (efectul de oparire) este de la o supradoza de chimicale sau cand s-a uitat udarea lui.
Petele albe discrete seamana cu cele de la insectele minatoare dar nu cred ca e de la asa ceva pentru ca petele de la insectele minatoare trebuiau sa fie mai albe si mai vizibile si mai lungi exact ca niste dare lasate si intortocheate.
Scoateti-l afara (ori la pervazul geamului deschis) pe durata zilei dar nu tineti ghiveciul in masca de ghiveci si sapati un pic pamantul deasupra sa se zvinte mai repede. Daca e din cauza umezelii excesive ar trebui sa isi revina daca nu e prea tarziu si nu a inceput putrezirea radacinilor...
Se poate revigora de urgenta daca il stropiti cu solutie de Amalgerol de la fitofarmacii chiar si daca a avut parte de o supradoza de substanta chimica. Amalgerolul costa cam 11 lei pentru 100 ml sau dublu daca e la sticla cu cantitate dubla. Asta e bun pentru orice planta sa stropiti cu el in tot timpul anului asa ca daca va permiteti sa il cumparati nu o sa ramaneti cu el nefolosit atat timp cat mai aveti si alte plante. Am folosit asa ceva si am vazut cum revigoareaza planta oarecum, dar nu face minuni sa vindece plantele in suferinta.
Pete sau decolorari mai apar si din senin fara un motiv clar , din cauza luminii slabe sau a udatului cu intarziere. La mine s-au decolorat frunzele de parca sufera de lipsa de minerale dar cum s-a marit ziua si a inceput sa primeasca soare la geam, incep frunzele sa devina verde inchis asa cum trebuie.

P.S. Cresterea frunzelor cu incretire se datoreaza de asemenea ingrasamintelor in exces..cam echivalentul cu craparea pielii la om la burta si coapse atunci cand se ingrasa daca am gasit bine exemplul. Cred ca i-ati dat ingrasaminte cat nu poate sa duca. Si asta imi dau seama si dupa frunza uriasa si verdele intens. Mai dati-i o pauza la ingrasaminte. Petele sau decolorari pot fi si un efect secundar al supradozei.
Daca sa zicem ca nu ati administrat ingrasamant deloc, desi frunza uriasa spune altceva, atunci lasarea deodata a plantei cand inca este verde se datoareaza faptului ca vreun vierme/insecta in sol ii mananca din radacini sau ca radacinile au intrat in putrefactie, caz in care recomand sa se scoata planta de urgenta din ghiveci si sa se inlocuiasca partial cu un substrat un pic mai uscat si o udare usor mai precara in urmatoarea perioada de vreo luna pana se incalzeste mai bine afara.
Mulțumesc mult!
Aveți dreptate, cred că i-am pus prea mult îngrășământ în ultimul timp...:( Nu o să-i mai pun o perioada.
 
Sus