probleme cu violetele

cornelia

Fondator
Membru staff
Eu zic sa verifici radacinile, sa nu fie putrezite. Eu stiu ca colembolele se hranesc cu portiunile putrezite. Nu ele provoaca problema, ele sunt consecinta excesului de umiditate.
 

diana999

Active Member
Asa o fii dar nu pricep de ce putrezesc.... :? Pe balcon unde am mai lasat cateva violete si uneori sunt doar 9 grade au putrezit doar 2. Mai mult ca sigur din cauza excesului de apa pentru ca s-au topit, nu au putrezit. In schimb in camera putrezesc multe.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Orice temperatura sub 10 gr C inseamna moarte sigura pentru ele. Ale mele stau in balcon la 16-18 gr C. Muta-le mai la caldura.
 

diana999

Active Member
nu prea mai am loc unde ar avea si lumina, si vroiam sa fac un test :) am mai mutat din ele in camera......o violeta avea boboci si s-au uscat :cry: nu mai vine odata primavara ??
 

danya

Active Member
Si eu am adunat multe violete, vad ca se raresc singure :cry: pt ca eu oricum nu ma induram de ele.
Poate raman cu spatiul gol :( :rofl:
 

ena

Member
Uneori violetele mor si de la prea mare zgarcenie in udare. Eu am patit. Le udam prea putin ca sa nu le omor si atunci cand le udam, deja radacinile nu mai faceau fata si mureau (ceva de genul le lasam flamande mult timp si dupa aceea le puneam o oala de mancare). Am reglat acest lucru si totul s-a rezolvat. In plus am pus bucatele de polistiren pe fundul paharelor.
 

diana999

Active Member
incep sa urasc anotimpul asta. unii pui au cate-o frunza maronie si am rupt-o. daca am facut bine sau nu, nu stiu....incerc. am cateva cartzi despre plante si nu gasesc decat Viola,violete dar defapt alea-s panselutze :x nici previcur n-am gasit inca.
pamantul este putzin umed, deci nu e nici prea ud, nici prea uscat.
am incercat sa salvez cateva frunze din sheer romance dar nu le-am plantat pt ca ieri a fost sarbatoare. azi deja marea majoritate sunt maronii. :x
 

ena

Member
Diana, parerea mea este ca la tine au probleme de la prea multa apa comparativ cu temperatura unde stau si curentii de aer de acolo. Oricum, depinde cat de afectate au fost, chiar daca acum pamantul nu este decat umed. Eu as incerca sa le scot din pamant, sa le curat si sa le reinradacinez in substrat nou si cu pahar deasupra.
Si pune pe fundul paharului bucatele rupte de polistiren. Asa drenajul este mai bun si nici nu stau cu "picioarele" in apa
 

diana999

Active Member
Multzumesc Ena draga pentru sfaturi dar sa stii ca pe langa pamantul folosit la violete, pui si frunze am pus si perlit, la unele am pus chiar prea mult,tocmai ca sa nu le inec :D Am gasit totusi intr-o carte cate ceva despre boli si s-a putea sa aiba o ciuperca. Pana acum n-am folosit fungicid absolut deloc dar cred ca este necesar sa stropesc preventiv macar o data pe luna. De ce cred ca este o ciuperca? Pentru ca frunzele taiate care alaltaieri pareau sanatoase, azi sunt maronii.
 

ioana_ralu

Member
Atentie.Perlitul retine umiditatea si esti tentata sa pui prea multa apa.Polistirenul in schimb nu pastreaza apa .Este pus doar la fundul paharului ,pentru a micsora volumul de pamant pus pana ce puii isi dezvolta radacinile mai bine.Sper ca m-am exprimat corect.
 

diana999

Active Member
citez de la topicul Perlit: "Perlitul se poate folosi la orice substrat de flori. Are rolul de-a afana si tine sub control umiditatea din substrat"
 

ioana_ralu

Member
Nu am zis ca nu e bine sa il folosesti.Si eu pun perlit in amestec,doar ca acesta retine umiditatea(eu asta am observat) si trebuie sa fii mai atenta la cantitatea de apa.
Citez acum din fisa produsului de pe site-ul celor de la Procema: "Datorita structurii sale granulare si poroase are

capacitatea de a aera solul si de a absorbi apa eliberand-o apoi in timp mediului ambiant

- produs ecologic"
Sper sa nu fiu inteleasa gresit ,nu vreau sa fac dezbateri .Din raspunsul pe care i l-ai dat enei mi s-a parut ca ai inteles gresit ce a vrut ea sa iti explice.Daca te-am suparat cu ceva,te rog sa ma scuzi,nu asta a fost intentia mea
Fiecare aplica metoda care i se pare cea mai buna
 

diana999

Active Member
Perlitul cred ca-si face bine treaba si nu o sa-l inlocuiesc. E parerea mea. Le tzin in dormitor unde sunt 22 de grade si le ud o data pe saptamana.
Nu m-am suparat deloc ;-) Toata viatza invatzam.

Am reusit sa fac rost de previcur. scump si cu termen scurt. cum il folosesc, in apa de udat sau pt stropit? ce cantitatzi? multzumesc anticipat.
 

ena

Member
Diana, ce vroiam sa spun este: perlitul se pune in compozitia substratului (se amesteca cu pamantul). Bucatelele de polistiren se pun pe fundul ghiveciului (paharului) pentru o mai buna drenare a apei. Tu faci cum crezi ca este mai bine pentru tine.
Multumesc Ioana pentru ajutor in explicatii (nu sunt buna la asta...) :oops:
 
Sus