Proiectul Bonsai

caed

Member
N-am mai scris demult. Dar am tot citit pe aici. Nu stiu ce s-a intamplat, dar de cand s-a incalzit afara si tin geamul mai mult deschis au inceput sa se ingalbeneasca frunzele. (la bonsaiul din casa, nu visinul) Nu stiu ce sa-i fac. Nu l-am neglijat deloc. L-am tuns putin ca nu mi-au placut cateva crengute. Dar ma gandesc ca nu are cum sa fie de la asta, nu? Am verificat si nu are niciun fel de insecte pe sol sau pe frunze...
 

caed

Member
Offf. O sa ma gandesc ce sa fac. Dar mai am o intrebare. Daca de exemplu cumpar un ghiveci mai mare sau chiar o galeata si o umplu cu pamant si pun ghiveciul cu tot cu bonsaiul in ea, apoi torn apa asa din belsug si o duc pe balcon la celalalt apartament (e balcon deschis) am sanse sa traiasca? Zic sa o pun intr-o galeata cu pamant deoarece nu ma duc prea des ca e in celalalt capat de oras. Dar o data pe saptamana tot ma duc...
 

sicora fabian

Active Member
Trebuie sa gasesti o metoda de udare, in lipsa ta. Nu tine o saptamana, nici chiar in galeata.
Dar poti incerca, n-ai ce pierde . . .
 

caed

Member
Am vazut odata la cineva care avea flori si nu prea avea timp de ele. Si ca sa nu se usuce pamantul a taiat fundul unei sticle de 2 litri, a pus-o cu partea de sus in pamant (fara dop desigur) si a umplut-o cu apa. Pamantul tot timpul era umed. Poate fi si asta o solutie? O sa incerc saptamana asta sa fac ceva cu el.
 

sicora fabian

Active Member
Da, am mai auzit de chestia cu sticla, insa nu stiu daca avea fundul taiat. Incearca mai intai, sa nu faci apa pe jos . . .
 

caed

Member
Cum am is. Saptamana asta o sa fac tot posibilul sa il duc pe balcon acolo. Sper ca o sa ii mearga mai bine. Si atunci ce copacel de interior imi recomanzi? Si daca ai stii de unde as pute gasii ceva nemodelat. Sau daca iau un copacel din florarie si-l tau mai tot il omor? Sau am sanse sa reporneasca pe langa taietura respectiva?
 

caed

Member
O sa caut cand o sa fac rost de ceva bani :(. Si in legatura cu taierea? Pot sa-l tund agresiv? Adica mai de tot? :rofl:
 

marq

Member
Eu sunt meserias la omorat ficusi prin innecare (sper ca cei de la tine Fabian sa nu moara toti - am tinut butasii o saptamana la seceta), dar s-a intamplat ca unul sa sufere de seceta peste airna pentru ca doar l-am pulverizat si pamantul s-a uscat... s-a uscat "complet", i-au cazut toate frunzele, nici urma de muguri noi, a ramas doar un vreasc; l-am scos din vas, i-am taiat radacinile uscate, posibil sa-i fi dat si un praf de hormoni de inradacinare si l-am replantat/aruncat intr-o pahar de plastic (de bere) cu pamant si l-am facut uitat, acum vad ca dupa o iarna de suferinta i-au dat muguri.
Pentru a uda cu sticla (daca ai si vasul sificient de mare sa o sustina), o infingi cu gatul in pamant si daca e un plastic mai dur ii dai o gaura cu un ac in fund, daca e un plastic moale se va strange ciuciulete pe masura ce apa va curge.
Eu am cumparat niste capuri ceramice ce se infileteaza in loc de dop, sunt de porozitati diferite pentru a elibera mai multa sau mai putina apa. :!: Bine ca iti scriu dau tie sfaturi si eu am plecat in concediu si am lasat copacii neudat o saptamana si cu capurile astea de care iti zic nefolosite :tavalit: - nu sunt el foarte calitative, daca vrei sa infiletezi etans o sa ai surpriza sa pocneasca filetul care e de plastic si apa se prelinge pe lnaga varful ceramic.
Ai mai putea incerca o metoda: pui vasul intr-o tavita mai mare in care se vor pastra ceva timp 1-2 cm de apa, ma gandesc acum ca n-ar strica si un strat de nisip pentru a nu sta doar in apa. Cum faci asta? In acea tavita pui o sticla de 2 -5 - 10 litri daca e nevoie (pentru juma de an de udare daca e nevoie :) ) cu apa, dar cu dopul infiletat si in pozitie normala (cu dopul in sus) la care dai in prealabil la baza ei o gaurica dreptungiulara care in plan orizontal sa nu urce mai mult de 1-2 cm de baza sticlei.
Daca nu e clar sunt poze pe net sau am sa incerc sa-ti desenez.
Sticla trebuie sa fie dintr-un plastic mai rezistent pentru ca o sticla moale nu va functiona prea bine.
Principiul e simplu: in interiorul sticlei se creaza o depresiune care tinde sa tina apa in interior atata timp cat nu intra aer din exterior singura "sursa" de aer e gaura de la baza care initial e astupata de apa pe care o torni in prealabil in tavita, dar care treptat e absorbita prin gaurile vasului si o parte se evapora ajungan la un moment dat sa elibereze gaura si sa lase cateva bule de aer sa intre in sticla concomitent cu evacualrea unei mici cantitati de apa.
Am testat metoda, functioneaza perfect, problema e ca se imbiba panatul prea tare si radacinile e posibil sa sufere, dar solutia ar fi un pamant bine aerat, de granulatie mai mare (pietricele, roca poroasa) care sa nu retina prea bine apa sau poate acel nisip de care aminteam la inceput in vas... trebuie testat pana se ajunge la un rezultat satisfacator. Oricum... chiar si cu vasul pus fara sa atinga apa e utila o sursa de vapori si daca vasul nu e prea adanc sigur voie iesi radacinile in cautarea apei.
 

vali

Active Member
Moderator
Citind ultima parte (pagina) a acestui topic, imi dau seama ca japonezii au dreptate cand spun ca unui invatacel poti sa-i pui foarfecele in mana din prima zi, dar de stropitoare sa nu se atinga in primii doi ani!
Daca vreti neaparat, puteti sa va jucati cu udarea, dar nu va asteptati la ovatii din partea plantelor.
Bonsaii se uda cand au nevoie! Iar asta e litera de lege!
Principalul e sa te lamuresti ce-ti doresti mai mult: bonsai, sau timp liber. Nu poti avea si una si alta, nu poti avea bonsai fara sa stai langa ei.
S-au incercat atatea metode alternative de udare, incat daca s-ar fi descoperit ceva revolutionar, credeti-ma, ati fi stiut deja. Nici sisteme de udare cu temporizator, nici sisteme pe principiul vaselor comunicante, nici prin picurare, nici "dansul ploii" :) nu au rezolvat problema.
Lucrurile sunt clare: copaceii trebuie examinati in fiecare zi si udati doar cei care au nevoie!
marq a spus:
Am testat metoda, functioneaza perfect, problema e ca se imbiba panatul prea tare si radacinile e posibil sa sufere,
Si atunci unde e "perfectul"?...

Nu va mai prostiti... privitor la bonsai, udarea e cea mai sensibila dintre toate operatiunile.
 

marq

Member
Functioneaza perfect, adica apa va curge incetisor o perioada mai lunga de timp.
Ai dreptate cu invatatul nevoilor plantelor si eu ma uilt la ele de vreo 3 ani aproape zilnic (minus concedii) si tot nu le simt, ce am simtit a fost raspunsul lor la mai bine de o saptamana in care i-am udat doar o data acum de Pasti: cateva suferinde, cateva au stagnat si cel mai mult m-am bucurat de cele care au explodat, fiecare se simte altfel la prezenta apei din abundenta sau la lipsa ei.
Daca bonsaistii ar fi si automatisti/electronisti cred s-ar gasi solutii cu senzori de umezeala, timere pentru un sitem de picurare cu electrovane si un modul de comanda.
Eu intentionez sa-mi montez sistemul de picurare cu functionari de 1-2 minute zilnic cel putin pe perioada concediilor, adica sa-i mentin la starea de supravietuire.
Se pot face multe minuni doar ca s-ar pierde esentialul acestei arte: dragostea fata de copacei.

Eu le zic plante... copacei, nu indraznesc sa le zic bonsai, posibil sa ajunga parte din ei bonsai cand voi fi la pensie si voi sta cocosat deasupra lor in fiecare zi.
 

vali

Active Member
Moderator
marq a spus:
Eu intentionez sa-mi montez sistemul de picurare cu functionari de 1-2 minute zilnic cel putin pe perioada concediilor, adica sa-i mentin la starea de supravietuire.
Se pot face multe minuni doar ca s-ar pierde esentialul acestei arte: dragostea fata de copacei.
Asta da, sa-i mentii la starea de supravietuire se poate... Daca ai exemplare putine, vase de acelasi volum, plante din aceeasi specie, etc. Daca ai +60 exemplare din +10 specii, cu vase de la 10 la 500 cm cubi, nu mai stiu... poate...
Si nu e vorba ca pierzi "dragostea fata de copacei"... Asta o ai, sau nu! Dar pierzi esentialul: contactul cu ei.

In fine, orice e permis. Incercati ce si cum vreti! De invatat veti invata oricum, hard way, easy way, nu conteaza.
 

caed

Member
Vali, Am timp de ei. Adica reusesc sa-mi fac timp in fiecare zi pentru bonsai, dar daca trebuie sa-l mut din apartament s-a dus tot timpul. Pentru ca timpul alocat pentru el l-as pierde cu timpul drumului pana in noua locatie. Si atunci n-am rezolvat nimic. Daca ramanea aici in apartament nu aveam probleme. Dar aici nu am unde sa-l tin afara. SI atunci mai bine optez pentru mutarea lui intr-un balcon deschis. As reusii sa ma duc o data la 2-3 zile, dar nu cred ca reusesc sa-l mentin fara sa moara. Adica aici in apartament cam asa il ud la 2-3 zile. Cam asa imi cere, dar dupa ce-l scot afara se schimba mai tot... Cred ca pana la urma singura solutie ar fi sa-l lasa asa cum e acuma. In pamantul actual fara sa-l mai pun intr-un alt ghiveci si sa dau o fuga tot la 2 zile la el sa il verific...Sau acuma la inceput chiar in fiecare zi. Pana imi dau seama cum ar avea nevoie de apa... Ma gandesc ca anul viitor in primavara sau anul asta in toamna sa-i schimb pamantul. Pentru ca are acelasi pamant care il avea si in florarie si din cate am inteles ala nu e bun deloc. Dar sincer ma tem sa-i schimb pamantul pentru ca am mai schimbat odata si mi-a murit copacelul:(. Chiar nu stiu cum sa fac acel amestec de pamant ca sa fie benefic...
 

marq

Member
Daca ti-e frica sa-l schimbi total, elimina un strat superficial si inlocuiestel cu pamant nou.
Dar daca nu ai umblat la el e posibil sa fie sufocat de radacini si atunci ar trebui cat mai urgent sa-l replantezi si daca ti-e frica, pentru inceput nu umbla la balot ci daor adauga pamant... sfatul meu, nu stiu daca e cel mai bun.
Nici eu nu am spatiu si-i tin pe majoritaea in balcon, si am sa-i mai rotesc pe cei care stau afara, macar la 3 ani sa simta si cei dinauntru aer in plete. Cred ca important e sa le asiguri somnul de iarna, caci lipsa lui ii afecteaza cel mai mult... acuma ligustrumul am vazut ca e vioi si la 4-5 grade dar cred ca nu-i strica putina racoare.
 
Sus