Prosteli nevinovate

pork

Member
Cu riscul de a ma repeta: frumoase exemplare. Ma fascineaza salciuta, e pur si simplu grozav sa vezi cum un copac ce de obicei are dimensiuni apreciabile, poate sta intr-un vas si sa fie atat de micut si fin. Si ce-i drept, cu noua "freza" ii sta mai bine.
Frumos este si ienuparul, dar se vede ca ai muncit ceva timp cu el, cel putin asa imi lasa mie impresia.
Cat despre ulmi, cum am mai spus si ei ma fascineaza, doresc sa imi achizitionez unul cat mai devreme posibil. Din pacate astazi am trecut pe la magazin si am constatat ca cele doua exemplare ce le aveau acum ceva timp au fost vandute (sper ca a fost asa si nu au plecat spre alte lumi). Am intrebat pe vanzatoare daca se pot aduce pe comanda, bineinteles nu stia...mi-a dat un numar de la sediu. Am sunat si replica geniala: "nu putem aduce comanda pe specii anume, ei vin asa..." Adica vin singurei pana la magazin sau cum? N-am inteles, dar am sa mai vizitez magazinu' in speranta ca voi gasi intr-un final.

Inca o data, frumosi copacei si sa ne tii la curent :)
 

sicora fabian

Active Member
Vali, ce ma "incita" la plantutele tale, este ca nu ti-i frica de cicatrici cand tai in lemn gros! intotdeauna aceste taieri au fost cosmaruri pentru mine!
 

vali

Active Member
Moderator
sicora fabian a spus:
intotdeauna aceste taieri au fost cosmaruri pentru mine!
De ce "cosmar", Fabian?
Cand spui asta, banuiesc ca te referi la timpul necesar vindecarii unei asemenea rani. La tine, fiind "de meserie", nu se pune problema explicarii mecanismelor implicate in vindecare si a modului de mascare a unei asemenea cicatrici, deci presupun ca TIMPUL e problema. :D
Intr-adevar, dureaza cativa ani, rastimp in care ranile se tot redeschid pentru a dirija calusul, dar nu-i un cosmar.
 

sicora fabian

Active Member
Da, timpul!
De aceea si prefer taierile succesive, raman cicatrici mici si in doi ani aproape dispar!
Substratul cu granulatie mare il folosesti doar in etapele finale, caci in cele de antenament nu pare! Sau nu m-am uitat eu bine?
:rofl: Chestia cu "redeschisul" nu o stiam, dar am practicat-o pentru ca, cel putin la benjamina, ranile mari se cicatrizeaza urat, infloresc aproape, asa ca le mai "amputez petalele"! Am incercat sa pun si o grefa pentru a urgenta calusarea si a o ajuta, dar altoirea la ficus nu mi-a reusit niciodata. Singura metoda ce a dat roade a fost o "operatie estetica". Am desprins coaja pe jumatatea opusa ramurii ramase, am taiat lemnul la 45 de grade si am "lipit" coaja pe sectiunea ramasa - arata destul de bine, insa mult mai bine decat cicatricea si forma "ciotului" care ar fi ramas.
 

vali

Active Member
Moderator
Ai observat bine. Reteta folosita e pentru shohini :D.
Ulmii din imagini nu depasesc 12-13 cm iar substratul este, intr-adevar, cu o granulatie mai mica. In plus, contine si mult sphagnum.
Ienuparul e in substratul original (cel in care a fost comercializat), o akadama de 4-8mm, dar e cam vechi si s-a mai sfaramat.
La salcie, desi substratul are o granulatie mai mare, este de asemenea si foarte mult sphagnum, pentru ca necesarul de apa e mult mai mare decat la alte specii. Sphagnum-ul ajuta in acest caz sa nu ajung in situatia de a uda de 3 ori pe zi :)
Am desprins coaja pe jumatatea opusa ramurii ramase, am taiat lemnul la 45 de grade si am "lipit" coaja pe sectiunea ramasa
Acest "artificiu" se foloseste des in bonsai, la ranile mari. Indiferent ca ai stiut sau nu, ai procedat bine :) .
Altoirea la ficus e mai problematica datorita latexului pe care il secreta si care are efect izolator. Practic, nu permite straturilor de cambium (de pe altoi/portaltoi) sa fuzioneze. Secretul e sa nu uzi planta cateva zile, o saptamana, inainte de altoire. Astfel, secretia de latex va fi mult mai slaba, sau chiar inexistenta.
 

sicora fabian

Active Member
Cam riscanta aceasta reducere a fluxului de latex! Practic, trebuie sa bagi planta intr-o coma controlata.
Am intrebat de substrat pentru ca eu nu ingras niciodata copaceii, iar tu ai spus ca ai inceput sa-i fericesti!
 

vali

Active Member
Moderator
sicora fabian a spus:
Cam riscanta aceasta reducere a fluxului de latex! Practic, trebuie sa bagi planta intr-o coma controlata.
Asa-i... dar merge! Am grefat ficusi si n-au fost probleme.
sicora fabian a spus:
Am intrebat de substrat pentru ca eu nu ingras niciodata copaceii, iar tu ai spus ca ai inceput sa-i fericesti!
Pai n-am inceput sa-i fericesc abia cum... Au intrat in program de "furajare" :) dinainte de Paste... O data la 7-10 zile. Acum deja incep sa-i cam tai de la portie. Au fost zilele alea caniculare... probabil ca vor mai veni altele curand...
Acum, le dau mai mult un "shpritz de vara", asa... :D
 

vali

Active Member
Moderator
I-a venit timpul si ulmului prezentat la pagina anterioara... De fapt, nu era obligatoriu, putea sa mai astepte. Sau puteam sa mai astept EU! Dar rabdarea nu este intotdeauna reprezentativa pt mine... Nici cand m-am casatorit n-a fost :rofl: :p
Deci: revenind la prosteli... Asta e cel la care ma refer
Incepusera sa apara radacini care erau in cautare de spatiu
... asa ca l-am separat

EDIT: pt cei carora li se par insuficiente imaginile, gasiti altele pe-aici http://s466.photobucket.com/albums/rr23 ... %20pumila/
 

vali

Active Member
Moderator
Si ca tot suntem la capitolul "prosteli", am gasit si eu ceva de care sa fiu mandru :) .
Cred ca sunt singurul caruia-i bate vantu-n salcii, la etaju' 8! :rofl:
:) :rofl:
 

sicora fabian

Active Member
Macar le-ai legat cu sau de ceva?
Si totusi, nu-i prea mare diferenta dintre grosimea trunchiului si ramurile de schelet? Sau pe astea abea urmeaza sa le alegi si sa le formezi ulterior?
Pozele le faceam cu telefonul, insa mi s-a stricat camera de pe el si pana o rezolv cumva, mai am de asteptat, ca mare nevoie as avea de niste sfaturi, dar nu poti sa mi le dai fara poze!
 

vali

Active Member
Moderator
Sunt legate.
Toate vasele sunt ancorate.
Salciile n-au decat cateva luni de formare. Evident ca diferenta de grosime intre trunchiuri si ramurile primare este inca mare.
Cea pe care am tot aratat-o pe-aici, la inceputul anului nu era decat o bucata de lemn
 

sicora fabian

Active Member
Sper să rezolv cât mai repede cu aparatul să pot pune poze cu "prostelile" mele să mă îndrumi un pic, căci la unii am ajuns la un stadiu în care nu mai ştiu ce să mai fac! Iar în ceea ce priveşte aparenţa artistică, sunt complet afon! :oops:
 

vali

Active Member
Moderator
sicora fabian a spus:
Sper sã rezolv cât mai repede cu aparatul sã pot pune poze
Pai, rezolva... Daca ai nevoie de o cheie franceza, un baros, ceva... spune! :)

Azi am imortalizat mugurii aparuti pe un pin mugo (Carsten's wintergold), dupa ce i-am redus lumanarile, cam pe la Paste.

Tot atunci am taiat si o ramura (deh, asa-i cand te mananca :| ) care parea in plus. Locul "sangereaza" si acum
Am sperat ca (seva) se va :) opri. De unde... curge siroaie si a facut dara pana in vas. Va trebui sa leg rana cumva...


Iar aici e ienuparul dupa ce a fost pulverizat :D In poza nu se vede, dar da din coada :)
 

pork

Member
Vali, poate pinul are nevoie de putina dragoste parinteasca. Ai incercat sa pupi sa vezi daca trece? :giggle:

Daca nu te deranjeaza, ai putea pune o poza cu tot pinul? :)
 

vali

Active Member
Moderator
Ai tu ce ai cu pozele... :rofl:
Inca nu am avut motiv sa-l trag in tzipla, iar povestea lui e scurta: l-am cumparat de la un centru de gradinarit, apoi a stat mai bine de 2 ani in pamant, la tara, pentru a prinde vlaga. In ianuarie l-am adus acasa si l-am pus in vas. In afara de reducerea lumanarilor pt a mai echilibra energia in coroana, n-a patit nimic, deci nu este o planta lucrata si nu arata in niciun fel :) . Inca nu m-am hotarat daca la toamna sa-l bag in programul normal de lucrari, sau sa-l las in pace pentru a putea face niste grefe anul viitor. Deocamdata analizez variantele in functie si de cum se comporta.

Dar daca tii neaparat, il poti vedea in filmuletul din susul paginii. Este cel din stanga.
 

sicora fabian

Active Member
Anul acesta am inceput sa lucrez si eu pe un pin negru. Tare m-am mirat cand am vazut ca da foarte usor muguri noi! Am lasat un ciot, ca reazem, pentru a-l putea conduce si a dat si acolo muguri!Cred ca daca aveam nevoie, nu ar fi dat! :twisted:
Toti pinii se comporta asa? Trebuie totusi sa mentionez ca-l tin in pamant de patru ani si abea acum l-am "ciopartit"! Va fi un bonsai de terasa, caci va ajunge in final la un metru, aproape! Cred ca mai intai il voi repica pe loc si peste inca un an sau doi il voi trage la ghiveci.
Insa de ce-ti lacrimeaza si acum?
 

pork

Member
Asa e, am ceva cu pozele :oops: Dar din ce am vazut pe forum au fost doar poze cu exemplare frumoase si nah, daca ne-ai starnit cu niste mugurei... :giggle:
Dar nu stiu la ce filmulet te referi, poate sunt chior :giggle:

P.S.: Se pot prelucra orice fel de pini?
 

vali

Active Member
Moderator
sicora fabian a spus:
Tare m-am mirat cand am vazut ca da foarte usor muguri noi! Am lasat un ciot, ca reazem, pentru a-l putea conduce si a dat si acolo muguri!Cred ca daca aveam nevoie, nu ar fi dat! :twisted:
Toti pinii se comporta asa?
Sub nicio forma! Nu vezi muguri noi pe lemn vechi. Doar in cazuri extreme, daca D-zeu te iubeste cu-adevarat si daca planta plesneste de sanatate.
In general, poti sa te consideri norocos daca apar muguri de pe ultimele perechi de ace de pe ramura.
Dar forta adevarata este doar in varfuri... si cu asta te lupti incontinuu la un pin.

Cu lacrimatul... tre' sa recunosc, am fost prevenit ca se poate intampla ca o rana sa curga mult si bine daca tai in plin sezon, dar n-o patisem niciodata. Acum, pot sa bifez si chestia asta :)


Da pork, "se pot prelucra orice fel de pini". Dar se joaca dupa cu totul alte reguli.
In bonsai, daca e sa vorbim de "moduri de formare", avem trei categorii: pini, azalee si restul :)

Dar nu merita sa te apuci de un pin pana nu i-ai inteles "modul de functionare". :D
Dar nu stiu la ce filmulet te referi
Crede-ma, n-ai cum sa-l ratezi... da click pe imagini la rand, tre' sa dai si de el.
 
Sus