Prosteli nevinovate

sicora fabian

Active Member
Vali, si eu l-am taiat cand mugurii erau marisori si l-am taiat bine, caci din fiecare verticil am lasat doar cate o ramura - si cate un ciot de ajutor! :rofl: Acum mai ca-mi vine sa las si ciotul ala ca are o gramada de muguri si-s exact langa tulpina! :rofl:
Dar daca spui ca da asa de greu din lemnul vechi, inseamna ca mai aman cativa ani scoaterea din pamant iar toamna sa-i tai radacinile cu un harlet doar pe o parte, fara sa-l misc deloc de la locul lui! Si in acest timp sa continui cu formarea partii aeriene.
Da?
 

pork

Member
Gasit :giggle: , eu traiam cu impresia ca in postul cu salcia e pusa o imagine :giggle:

Totusi ma depaseste putin ideea de formare la pini. El creste ca un con (forma in mare), cu cate 4-5 crengi pe un etaj, destul de simetric. Cum se ajunge la acele crengute cu ace si cateva ramificatii doar in varf? Se defoliaza (sau desaciaza :rofl: ) baza crengii? Inclusiv se taie ramificatiile pana la nivelul dorit?

Banuiesc ca asimetria se obtine prin legarea crengutelor si directionarea lor spre alte zari si taiatul a catorva crengute (ramificatii de ordin II ) de pe diferite etaje...banuiesc.

Ar fi foarte frumos un topic despre asa ceva(daca nu exista deja), daca ai timp, chef, dispozitia necesara.

P.S.: Sper ca nu te stresez prea tare, ba cu poze, ba cu intrebari, insa m-a cam prins acest domeniu :giggle:
 

vali

Active Member
Moderator
Nu am suficienta experienta pentru a scrie despre pini. N-as face decat sa reproduc pe-aici ceea ce au spus/scris altii prin alte parti. Si informatii exista. Tone!
Pentru a va face o prima impresie despre ceea ce implica modelarea unui pin, va recomand toata rubrica "matsu - the pine", de-aici http://www.shohin-europe.com/articles.html (si nu numai).
Multumita lui Morten Albek, ceatza se va mai ridica :D
 

pork

Member
O mica intrebare despre pin. Am citit pe link-ul ce l-ai dat mai sus si ca metoda de colectare este varianta cu tot cu radacini.
Este posibil sa faca radacini in apa un butas?
Daca da, cum ar trebui sa il aleg? Ce lungime? Se poate butasi in perioada aceasta?
 

vali

Active Member
Moderator
pork a spus:
O mica intrebare despre pin. Am citit pe link-ul ce l-ai dat mai sus si ca metoda de colectare este varianta cu tot cu radacini.
Este posibil sa faca radacini in apa un butas?
Daca da, cum ar trebui sa il aleg? Ce lungime? Se poate butasi in perioada aceasta?
Primul impuls (dictat de bunul simt) e sa spun: "In apa, NICIODATA!"
Dar este mai bine sa spun: habar n-am! N-am incercat niciodata sa butasesc pini. :nu stiu: Si cred ca nici n-o voi face!
Dar poti incerca, iar peste un an - doi, sa ne spui cum se face. :D
 

pork

Member
Am inteles, atunci am sa astept pana ajung la padure, poate da Domnu' si gasesc unul micut si interesant.
Eu ma intrebam daca se poate varianta asta pt ca sunt la mine in oras o gramada de exemplare, dar foarte mari. Si oricum, chiar daca as gasi unul mic, mi-e cam greu sa ies cu lopata in mijlocul orasului si sa scot unul :rofl: Ma mai trezesc si cu nea' agentu' in spate lustruind bastonu' :giggle:
 

vali

Active Member
Moderator
Revenind la ulmi...
Maturica pompeaza, chiar daca separarea marcotei a fost cam fortata. Insa, daca apar frunzulite si ramificatii noi, se zice ca e bine :)
Ulmul mini a fost defoliat... E prima oara cand fac asa ceva la modul serios pe un "parvifolia". In mod normal nu se face. Dar cate mai sunt normale in tara asta?...
Asa ajunsese sa arate iar aici e dupa ce a trecut pe la frizer Bine-nteles, am mai corectat si pozitia unei ramuri (prima - stanga/jos)... era si pacat sa n-o fac.
Am incercat si sa nu deranjez (prea mult) "chiriasul" Desi "mi-am bagat picioarele" in plasa lui, am avut grija sa nu-l las sa paraseasca arealul :). Va face foamea in balcon vreo saptamana, doua, cat e ulmul la "terapie intensiva". Dupa asta, daca rezista, va iesi iar afara la trufandale. :D
 

pork

Member
vali a spus:
pork a spus:
Eu ma intrebam daca se poate varianta asta ...
Nu mai pierde timpul...
Nu inteleg exact unde bati :giggle:

On-topic: ulmul ti l-am felicitat deja, iar cu chiriasul ai grija sa nu te muste la urmatoarea defoliere :giggle:
Aaa si odata cu cartea ce am inceput sa o citesc, sunt mandru sa stiu si eu ce inseamna marcotaj :rofl:
 

vali

Active Member
Moderator
E un simplu paianjen de gradina... in plus, este si copil.
Apoi, daca se simte bine in ulmul meu si daca-si mai plateste si chiria regulat, de ce sa-l omor?...

Oricum, primul nostru impuls (al oamenilor) este sa omoram tot ce nu intelegem. In ceea ce ma priveste, incerc pe cat posibil sa fac exact pe dos.
 

vali

Active Member
Moderator
Stiu ca pe undeva pe-aici (prin sectiune) am pomenit de ranile ramase in urma unor taieturi facute pe ramuri groase si de modul in care se pot masca. Nu mai stiu exact unde s-a vorbit... si nici nu mai am rabdarea sa caut (probabil e varsta de vina), dar stiu ca Fabian mentionase faptul ca nu stia despre redeschiderea periodica a ranilor mari, ca metoda de stimulare a cambiumului, care sa le acopere.
Pentru ca o imagine face cat o mie de cuvinte, am zis sa marchez momentul, pentru a ramane spre eternitate :p
Aici e ulmul chinezesc mini, al carui trunchi se termina cam brusc, printr-un ciot inestetic; a fost taiat in primavara, rana a fost sigilata, iar la sfarsit de iunie arata asa Dupa defolierea pe care a suferit-o (si profitand de faptul ca s-a putut umbla mai usor in coroana) am redeschis rana pt a stimula extinderea tesutului calos
Dupa toata tevatura, am sigilat iarasi rana

Cu ajutorul lui Dumnezeu (in care nu cred ca voi, dar zic si io asa, de kiki...) si daca - MUSAI! :) - va cadea guvernul, sper ca prin 2012 rana sa fie acoperita complet... care-om mai fi pe-aici..

Sper ca imaginile sa va foloseasca si sa nu fi pierdut timpul degeaba facandu-le. :)
 

vali

Active Member
Moderator
Azi a fost zi de mancarimi.
Am mai dat jos din sarmele cele vechi de pe ienupar si i-am mai tras o ciupeala.
Rezultatul:


A devenit, OFICIAL! :D , membru al gastii, adica de-acum poate spune ca este acasa :) . Deci pot sa iau in calcul niste modificari ce implica eliminarea a vreo 3 ramuri principale la care fostul proprietar nu prea vroia sa renunte, in ciuda tuturor argumentelor mele :nu stiu:
Ramane in pronuntare...

Pe ulmul mini defoliat, in ciuda ranilor ramase de la grindina (ultima furtuna), au inceput sa se formeze frunze noi.
 

sicora fabian

Active Member
Deci ai "deschis" doar calusul, la lemnul putred din fundul cicatrcii n-ai umblat!
Acum, sa fiu sincer, aveam o nelamurire, dar datorita meticulozitatii tale, m-am "descaltat"! :) De obicei, cand faci o "amputare", coaja se retrage un pic din cauza deshidratarii si ramane un ciot, dar la ulmul tau este o gaura! :rofl: Dand paginile inapoi pe albumul tau, am vazut si de ce! Intrebarea este, ai scobit cu freza sau ai o "dalta" speciala pentru raclare?
 

vali

Active Member
Moderator
La aceasta taietura nu am folosit nici freza, nici dalta (ma refer la momentul in care am taiat acel ciot inesteteic si a ramas rana mare). Am facut-o cu un "knob-cutter", direct. Este un cleste cu "falcile" semirotunde.
Knob-urile mele sunt cele din mijloc, pe randul de sus (pozitiile 6,7 si 8, indiferent din ce parte numeri) si al doilea din dreapta pe randul din mijloc, care este mai mic, pentru situatii mai speciale :)
Deschiderea calusului (acum, dupa ce rana a inceput sa se vindece) am facut-o, asa cum am spus, cu o dalta mica, semirotunda.
 
Sus