Prosteli nevinovate

vali

Active Member
Moderator
Ienuparul shohin de aici care din septembrie 2012 nu a mai fost atins, a ajuns sa arate asa Dupa o tundere masiva am reusit sa ne intoarcem la origini...
Ce-am pastrat si ce-am aruncat
Ienuparul literati, dupa ce tot anul trecut a fost mancat de viu de paduchele ienuparului (Carulaspis juniperi) a ajuns sa arate asa A fost doar curatat si bagat la recuperare Muguri noi apar, deci traseele de seva inca mai exista.
 

marq

Member
Intentionat l-ai lasat 2 ani sa creasca nestingherit? L-ai frezat bine de tot.
Nu exista tratamente pentru acesti paduchi?
 

marq

Member
Inteleg ca anul trecut a fost mai putin fast pentru tine. Acum pare ca ti-ai revenit ca vad ca-i iei la rand pe toti strumfii si-i frizezi.
 

vali

Active Member
Moderator
Nu stiu cat mi-am revenit, dar e primavara, sunt lucrari pe care tre' sa le faci, iar daca nu le faci acum, le mai poti face la anu'. Cu mentiunea ca intre timp, nu mai poti sa te atingi de prea multe... Si cum m-am obisnuit de atatia ani, imi marchez in timp lucrarile scriind pe-aici, pentru a-mi urmari mai usor evolutia plantelor, pe viitor.

A infrunzit totul, indiferent ca a fost replantat sau nu, dar asteptam in mod expres artarii.
Atropurpurel a explodat (asa cum si era de asteptat) in jurul ranii celei mai mari Sunt muguri si pe restul trunchiului, pana in varf, dar activitatea intensa e aici.
Celalalt, pentru care am apelat la ajutorul lui Marius cu identificarea, are de toate: muguri, flori, frunze. La el vor urma marcotarile, dar trebuia sa am frunze pentru asta; e activitate bifata pentru luna aprilie.
A fost curatat si rozmarinul, care la iesirea din iarna arata asa Dupa o tundere pentru a face loc cresterii din acest sezon, a ramas asta Mai sunt cateva lucruri de rezolvat si la structura ramurilor, dar urmeaza
 

MariusR

Member
Artarul tau verde, Vali, pare a fi ssp. matsumurae. Lobii sunt adanci, cei de pe margine mai mici si mai subtiri decat cei interiori, indentatiile grosiere. Nu cred ca e 'Orange Dream', nici 'Katsura'. Daca ar fi avut ceva mai mult bronz sau rosu as fi zis 'Kurabu Yama'. Sa vedem frunzele mai mature, poate dispare senzatia de lobi despartiti prea aproape de petiol, si e totusi ssp. palmatum.
Frumos vasul de pluta al rozmarinului! :D
 

vali

Active Member
Moderator
MariusR a spus:
Nu cred ca e 'Orange Dream', nici 'Katsura'.
Nu, din capul locului, nu! Eu cand am facut trimitere catre "Orange Dream" ma refeream la nuantele frunzei atunci cand apare (nu e cazul la exemplarul meu acum, pentru ca frunzele i-au aparut tinut fiind balcon, iar conditiile difera. Cel din care l-am luat, planta mama, fiind amplasata afara, direct in pamant, are frunzele mult mai pigmentate pe margini la momentul acesta). De Katsura la fel, nu se pune problema, as fi vrut eu :) ...
Citind cele scrise de tine si luand in calcul si cele anterior citite de mine, imi dau seama ca sintagma "cu cat afli mai mult cu atat iti dai seama cat de putin stii" este extrem de valabila.
Personal, tind sa cred (si sper!) ca este vorba de un palmatum verde, specia originala, existenta de mii de ani. Dar, dubii exista in continuare... bine, poate din cauza informatiei prost gestionate de pe net. Spre ex., Wiki arata la Acer palmatum poza asta http://en.wikipedia.org/wiki/File:Acer_palmatum0.jpg Frunzele sunt verzi (ok!), destul de decupate si striate pe margini, ca si al meu, dar au clar 5 lobi! Al meu are 7! Adica 5 "principali" ca sa zic asa si inca 2 "colti" mai slab dezvoltati de-o parte si de alta a petiolului. Seamana mult mai bine cu "matsumurae" de-aici http://www.ginkgo.biloba.online.fr/acer ... /index.htm
In fine, nu cunosc istoricul acestui cultivar, nici macar nu stiu daca a fost obtinut de om (cu greu si din dorinta! :) ) sau a aparut spontan ca o mutatie a speciei de baza, nu stiu cat de prezent este, dar stau si ma gandesc la urmatorul aspect: exemplarul meu este marcota scoasa dintr-un stoc pe care fusese grefat un dissectum (verde) si care fusese destul de neglijat incat planta sa se dezvolte viguros de sub punctul de altoire. Stau atunci si ma intreb: cine ar fi atat de idiot sa altoiasca dissectum pe matsumurae, cand mult mai la indemana si mai sigur ar fi s-o faca pe un palmatum pur sange? Bine, idioti exista, stiu, si iau exemplul cel mai la indemana: eu, care am grefat ramuri din acest palmatum pe ramificatiile eliminate ale radacinii din atropurpureumul pe care l-am replantat. Dar la nivel de afacere, la nivelul cuiva care traieste din asta (cultiva, vinde, exporta), nu cred ca e cazul sa ne gandim la asemenea artificii :).
Astept in continuare maturizarea frunzelor si un ajutor de la tine, Marius! :D
 

MariusR

Member
Cu artarul japonez, Vali, treaba e cam incurcata. Pe de o parte, din cauza traducerilor aiurea din japoneza in alte limbi sau a ambiguitatii caracterelor japoneze, care de multe ori numeau la fel lucruri diferite, iar pe de alta parte din lipsa de perfectiune a sistemului de clasificare binomial care acum 2-3 sute de ani nu era bine pus la punct. Ma rog, nici acum, dar e alta discutie. Astazi, se vorbeste cam asa despre artarul japonez, ,Acer palmatum': cand ai in vedere specia, de ea tin 3 subspecii recunoscute- amoenum, palmatum si matsumurae. Cand ai in vedere cultivarurile, criteriile se schimba si apar 7 grupuri acceptate: amoenum, palmatum, matsumurae, linearilobum, dissectum, piticii si cele ce nu intra in primele 6. Evident, si clasificarea cultivarurilor e aiurea, caci poti avea un linearilobum pitic si nu stii unde sa-l incadrezi, sau la grupa 7 poti avea doua cultivaruri atat de diferite intre ele, ca te intrebi ce cauta in aceeasi grupa.
Acum, cu privire la discutia noastra, remarci ca atat 'matsumurae', cat si 'dissectum' nu sunt nume de cultivaruri, ci atat de subspecie cat si de grup in cazul primului, si doar de grup in cazul celui de al doilea. Cultivarurile se scriu intotdeauna cu majuscula, aidoma genului. Si din cele spuse mai sus, dar si din practica, iti pot zice ca dissectum pe matsumurae e o idee buna, atunci cand nu vrei sa imprimi o vigoare prea mare altoiului.
Desigur ca ai un palmatum verde, e clar ca lumina zilei. Dar, dupa cum ai vazut, 'palmatum' se ia in 3 sensuri: nume de specie, de subspecie, si de grup. Daca eliminam ipoteza dupa care ar fi cultivar-ceea ce e corect, cred- raman primele doua situatii. E Acer palmatum ssp. palmatum sau ssp. matsumurae? Sau si-si, nici-nici, pentru ca e hibrid? Nu stim, dar poate avem noroc. Daca ai cum, lasa cateva disamare sa creasca, macar pana in vara. Cele de palmatum sunt mult mai mici.

Nu am inteles bine ce pe ce ai altoit si nici daca a fost o reusita. Am retinut insa ca ai grefat verde pe rosu si nu invers.

Cu lobii, tin sa-ti spun ca pe aceeasi planta am vazut si frunze cu 5, dar si cu 7 lobi. Si ca sa nu fie nimic clar, palmatum e creditat cu 5-7 lobi, matsumurae cu 7-9! :D
 

vali

Active Member
Moderator
MariusR a spus:
Cu artarul japonez, Vali, treaba e cam incurcata.
Si dac-ar fi numai cu artarul... :)
Oricum, lucrurile incep sa mi se mai limpezeasca in cap si-ti multumesc pentru informatii si timpul acordat :D . Asa cum am mai spus, voi invata din mers, dar asta implica sa merg! In ultima perioada, am fost cam static.
MariusR a spus:
Nu am inteles bine ce pe ce ai altoit si nici daca a fost o reusita. Am retinut insa ca ai grefat verde pe rosu si nu invers.
Da, am altoit ramuri din artarul verde pe radacinile eliminate de la atropurpureum. Avea niste ramificatii de suprafata care trebuiau eliminate si am zis sa ma prostesc si eu nitzel. Parte din muguri au pornit, dar asta nu-i o garantie, inca.
Iata o imagine Este altoit in despicatura si pus in punga de plastic (la asta am desfacut-o ca sa-l trag in poza).

Apropo de vasul pluta al rozmarinului, este un "ciment" facut mai demult. Culoarea s-a estompat insa... Iata-l cand l-am facut Dar cinci ani de soare... se pare ca-i prea mult pentru vopselele pe care le-am folosit atunci. :nu stiu:

Multumesc inca o data pentru ajutor! :D
 

vali

Active Member
Moderator
Dracila a murit. Si nu numai ea... S-au dus mai multi, un cupressus, un rodiu (ambii mini), un ulm, si tot asa. Bonsaii sunt ca bautura: daca te-apuci, apai tre' sa te tii de ea.
sicora fabian a spus:
Ce te-a apucat cu artarii?
Nu stiu, si io ma-ntreb :rofl:
 

sicora fabian

Active Member
De dracila imi pare rau, o asteptam; cu rabdare.
Mai am rabdare!
Dintre artari as mai incerca cu jugastrul, caci celelalte m-au exasperat . . . Din ce am observat, varietatile de palmatum sunt altoite pe specia tipica.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Spirea se preteaza bine la bonsai ?

Vad ca are tendinta sa se degarniseasca la baza in gardurile vii
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Pai , stii ca pun pavele pe lungimea bulevardului si mi s-au uscat ochii sa vad ceva mai mare de un piix , doar ca sunt foarte inainte , 60+ cm
 

vali

Active Member
Moderator
Marcotat artarul verde.
Pregatit vasele "rontait" scoarta ascuns totul sub pamant sa nu stie nimeni ce-am facut Apoi, pus si folie ca sa nu umble cineva-n pamant
Si tot asa de patru ori
 

ovidiu1964

Member
in santu ala din scoarta nu ai legat si cu sarma?, de ce ai mai dat si cu folie, eu am lasat deschis si udam odata cu planta
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
asa am facut si eu si citisem pe undeva ca e bine ca solul sa ramana reavan si nu udat zi de zi , cumva "microorganisemele alea se dereanjeaza la burta
 
Sus