Reguli de realizare a fiselor

cornelia

Fondator
Membru staff
1. continut original - NU copiat de prin alte site-uri
2. trebuie sa contina in mare parte informatii verificate chiar de voi - experienta proprie
3. formulari clare, usor de inteles, care sa cuprinda suficiente detalii si eventuale exemple pentru situatiile speciale, neobisnuite
4. termenii stiintifici trebuie explicati sau sa se faca redirectare catre Glosar
5. pozele inserate sa nu depaseasca 250px latime; pozele din albumele personale sunt de preferat; inserati link-uri atunci cand nimeni din forum nu are poze cu planta respectiva
6. semnalati acolo unde aveti neclaritati sau nu sunteti siguri de o informatie
7. cand folositi bibliografie, notati la sfarsitul fisei acest lucru

Important: nu mai amestecati dezbaterile cu fisa plantei. Fisa este o centralizare a informatiilor sigure. Dezbaterile se petrec in sectiunea de dezbateri. Tineti cont de chestia asta, altfel o sa ajungem sa nu mai inteleaga nimeni nimic.
 

mflorian

Member
- Denumirea în limba latină trebuie să fie completă (de exemplu Rhoeo spathacea şi nu doar Rhoeo). Este foarte important să avem denumiri corecte şi complete, inclusiv sinonime, acolo unde acestea există. Denumirea corectă în limba latină este singura informaţie universal valabilă.

- Numele fişei trebuie să fie identic cu cel de la rubrica "Denumirea latină".

-Doar în situaţia în care prezentăm în aceeaşi fişă un grup de plante înrudite şi cu caracteristici comune, vom folosi abrevierea "spp." De exemplu, fişa denumită Pachira spp. include informaţii comune pentru Pachira aquatica, Pachira macrocarpa, Pachira insignis.

- Denumirea populară trebuie să fie prezentă (în opinia mea!) doar dacă există o denumire încetăţenită. De exemplu, Nerium oleander este cunoscut de (aproape) toată lumea sub denumirea de Leandru, dar plantele exotice, proaspăt apărute pe piaţa românească nu pot avea o denumire populară. Iar ideea de a traduce denumirile poulare din limba engleză mi se pare inutilă şi uneori pot apărea texte de-a dreptul hilare: Rozeta suliţă, Dizigoteca, Arbust şurub, Cocean strălucitor etc.

- Este foarte important să tratăm cu rezervă informaţiile provenite din ţări aflate în altă zonă climatică decît România. De exemplu, pe site-uri din Franţa, Marea Britanie sau Italia, temperatura minimă suportată de o plantă este prezentată ca fiind temperatura pe care au putut să o testeze grădinarii de acolo. Dacă în clima lor temperatura nu scade sub -5 grade, respectivul grădinar nu ştie că planta X rezistă la -25 de grade şi va scrie temperatura minimă pe care a experimentat-o el.
La fel, în legătură cu regimul de udare. Informaţiile legate de expunerea la soare şi despre apa necesară unei plante, prezentate pe site-ul www.desert-tropicals.com nu se pot folosi în România. La fel, cele din Marea Britanie, unde clima este mult mai umedă decît la noi şi variaţiile de temperatură mai mici.

În legătură cu acest ultim aspect (dar nu numai), aş prefera ca fişele să conţină informaţii rezultate în urma experienţei proprii. Internetul are o carenţă gravă: dacă pe site-ul X este prezentată informaţia Y, probabilitatea ca acea informaţie să fie preluată de sute de alte site-uri, fără să mai fie verificată este mare (copy-paste să trăiască!). Prin acest mecanism, o mare prostie poate deveni "un mare adevăr", numai pentru că este repetat în sute de locuri.
 

mflorian

Member
Şablonul propus, a fost conceput cu gîndul ca, odată cînd se va putea, fişele să fie transplantate într-o bază de date.
Pentru ca acest lucru să fie mai uşor, titlurile îngroşate ar trebui să fie prezente în fiecare fişă şi să fie în aceeaşi ordine.
În ultimul timp am văzut noi titluri introduse în fişe. Familia, etimologia, legendele etc. nu conţin (în opinia mea) informaţii utile pentru creşterea plantei. Fişa fiind o sinteză, informaţii de acest gen diluează în mod inutil conţinutul.

Încă odată fac apel la rigoare în întocmirea fişelor. Prefer calitatea şi nu cantitatea.

Spun toate acestea cu o oarecare doză de enervare, deoarece apar mai multe fişe decît pot eu corecta şi în ultima vreme nu am făcut altceva pe forum decît să corectez fişe.
 

mihai_c

Member
Stiu ca se foloseste in vorbirea curenta temenul de "denumire latina" a unei specii, numai ca acest termen nu prea este corect pentru ca in realitate marea majoritate a acestor denumiri nu sunt in latina ci in greaca. Mai nou se evita folosirea acestui termen.
Eu l-as inlocui cu termenul de "denumire stiintifica"...

mflorian a spus:
- Denumirea în limba latinã trebuie sã fie completã (de exemplu Rhoeo spathacea ºi nu doar Rhoeo). Este foarte important sã avem denumiri corecte ºi complete, inclusiv sinonime, acolo unde acestea existã. Denumirea corectã în limba latinã este singura informaþie universal valabilã.

- Numele fiºei trebuie sã fie identic cu cel de la rubrica "Denumirea latinã".
 
Sus