angela draganoiu
Active Member
in revista "Femeia de azi" numarul 55 27ian.-2 feb.2007 sint citeva sfaturi de la bunica
iata :
"- coaja de banana inveseleste culoarea florilor
adevarat. cel care daruieste putere culorii este potasiul, mineral esential mai ales pt petunii, fucsia sau muscate. pentru a folosi coaja de banana ca fertilizant, las-o la uscat 10 minute in cuptorul incins. dupa ce s-a racit fa-o pulbere. presar-o in ghivece si, pt a o face sa intre in pamint, uda un pic planta.
- daca frunzele sint galbene, uda plantele cu apa si otet.
adevarat. ceea ce duce la ingalbenirea unor plante, cum ar fi gerdenia sau azaleea, sint sarurile de calciu. atunci cind nu existau produse chimice specifice, in apa cu care se udau florile se adauga un pic de otet. acesta, gratie unei reactii chimice, duce la separarea apei de sarurile de calciu. asadar, dizolva o lingura de otet la ifecare 3 litri de apa, lasa-l sa actioneze toata noaptea, uda florile cu aceasta solutie. si, pt ca sarurile se depoziteaza pe fundul recipientulu, ultimii 500 ml de lichid vor trebui aruncati.
- zatul face plantele mai puternice
fals. resturile de cafea sint bogate in substante uleioase, toxice pt flori.
- vara plantele nu se usuca daca pui coji de nuca in ghiveci
adevarat. pt a rezolva problema evaporarii rapide a apei din cauza caldurii, in zilele noastre, se intinde pe pamint un strat subtire de argila expandata sau scoarta de conifere. dar poti face si asa cum faceau bunicile noastre : asezind in ghivece coji de nuca sau de alune.
- laptele face bine plantelor
fals. laptele contine substante grase si proteine daunatoare pt radacini. iar daca plantele sint in casa, unde e cald, laptele face ca bacteriile daunatoare sa se dezvolte rapid.
- resturile de vin sint un fertilizator excelent
adevarat. printre substantele continute de vin exista si saruri minerale care au o actiune dezinfectanta. dar si alte substante care actioneaza ca un fertilizator. iata de ce acele reziduuri care ramin pe fundul sticlei, daca sint diluate cu o jumatate de pahar de apa si turnate la radacina plantelor le va face pe acestea sa prinda mai multa viata.
- usturoiul combate parazitii
adevarat. e un vechi truc : primavara cind exista riscul ca trandafirii sa fie umpluti de paduchi de flori, se plantau in jurul lor catei de usturoi. acestia contin o substanta activa bogata in sulf care se imprastie in teren, este absobit de radacini si urca cu limfa pina la vlastari care astfel nu mai sint atacati de paraziti."
iata :
"- coaja de banana inveseleste culoarea florilor
adevarat. cel care daruieste putere culorii este potasiul, mineral esential mai ales pt petunii, fucsia sau muscate. pentru a folosi coaja de banana ca fertilizant, las-o la uscat 10 minute in cuptorul incins. dupa ce s-a racit fa-o pulbere. presar-o in ghivece si, pt a o face sa intre in pamint, uda un pic planta.
- daca frunzele sint galbene, uda plantele cu apa si otet.
adevarat. ceea ce duce la ingalbenirea unor plante, cum ar fi gerdenia sau azaleea, sint sarurile de calciu. atunci cind nu existau produse chimice specifice, in apa cu care se udau florile se adauga un pic de otet. acesta, gratie unei reactii chimice, duce la separarea apei de sarurile de calciu. asadar, dizolva o lingura de otet la ifecare 3 litri de apa, lasa-l sa actioneze toata noaptea, uda florile cu aceasta solutie. si, pt ca sarurile se depoziteaza pe fundul recipientulu, ultimii 500 ml de lichid vor trebui aruncati.
- zatul face plantele mai puternice
fals. resturile de cafea sint bogate in substante uleioase, toxice pt flori.
- vara plantele nu se usuca daca pui coji de nuca in ghiveci
adevarat. pt a rezolva problema evaporarii rapide a apei din cauza caldurii, in zilele noastre, se intinde pe pamint un strat subtire de argila expandata sau scoarta de conifere. dar poti face si asa cum faceau bunicile noastre : asezind in ghivece coji de nuca sau de alune.
- laptele face bine plantelor
fals. laptele contine substante grase si proteine daunatoare pt radacini. iar daca plantele sint in casa, unde e cald, laptele face ca bacteriile daunatoare sa se dezvolte rapid.
- resturile de vin sint un fertilizator excelent
adevarat. printre substantele continute de vin exista si saruri minerale care au o actiune dezinfectanta. dar si alte substante care actioneaza ca un fertilizator. iata de ce acele reziduuri care ramin pe fundul sticlei, daca sint diluate cu o jumatate de pahar de apa si turnate la radacina plantelor le va face pe acestea sa prinda mai multa viata.
- usturoiul combate parazitii
adevarat. e un vechi truc : primavara cind exista riscul ca trandafirii sa fie umpluti de paduchi de flori, se plantau in jurul lor catei de usturoi. acestia contin o substanta activa bogata in sulf care se imprastie in teren, este absobit de radacini si urca cu limfa pina la vlastari care astfel nu mai sint atacati de paraziti."