Rosia romaneasca

Toluta

Member
Cumpărătorii caută obsesiv roşii româneşti.
Deşi pe etichetă scrie „roşii româneşti“, gustul este dezamăgitor, nimic nu aduce aminte de gustul plăcut al roşiei de la ţară mâncată în copilărie.
Seminţele din care se obţin se aduc din Israel, Bulgaria, Turcia şi Spania. Şi în pieţe, dacă nu cumva suntem păcăliţi că roşiile sunt româneşti şi nu importate, lucrurile stau la fel. Chiar şi ţăranii preferă să cultive pentru vânzare tomate din seminţe de import.
Ar fi un moment prielnic sa definim "rosia romaneasca" si cred ca ar fi un cistig pentru toti. Poate am afla ce rosii minca Constantin Brincoveanu. Da ,rosiile erau coapte si erau rosii traditionale dar cum se numeau.
Nu, nu sint doctor inginer în horticultură şi şeful laboratorului de genetică şi ameliorare de la Staţiunea Dezvoltare- Cercetare pentru Legumicultură .Sint un user ardelean caruia ii place pita, clisa si paradaica care vrea sa stie si sa spuna si la altii.Prietenilor le spun ca stiu ce e mulcirea.Mi-ar place daca in demersul meu ar fi multi prieteni care si-ar spune cunostiintele,
Roşiile din comerţ nu mai au gustul savuros de pe vremea bunicii,oare dece?

Toluta-expert in gradinareala
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Toluta a spus:
Cumpărătorii caută obsesiv roşii româneşti.
Roşiile din comerţ nu mai au gustul savuros de pe vremea bunicii,oare dece?
Toluta-expert in gradinareala
In primul rand, istoric vorbind, nu exista rosii romanesti, ele provin din America Centrala si de Sud.Cat despre ce manca Brancoveanu...habar n-am daca pe vremea lui ajunsesera rosiile in Romania, ca in Europa au inceput sa se cultive abia in sec. XIV, in Spania si Pportugalia. Nu am studiat istoria rosiilor dar din cate am citit pe undeva, in Romania se cultiva rosiile abia de prin secolul XIX, asa ca n-avem ce cauta in trecutul indepartat si neguros nume de rosii romanesti!

Iar gustul nu e...pentru ca se cultiva hibrizi care au fost astfel creati incat sa respecte niste criterii, adica rezistenta la transport, la pastrare si, eventual, la boli. La tipul comenrtului din ziua de azi nu mai e rentabil sa cultivi o tomata care dupa 3 zile se borseste sau care nu rezista la transport. Prin dezvoltarea acestor calitati s-au pierdut alte componente, cum ar fi gustul. Daca vrei o rosie cu gust cultivi soiuri (si mai bine daca sunt soiuri mai vechi), nu hibrizi si atunci vei regasi in tomate gustul celor din gradina bunicii.

Problema e ca toata lumea viseaza la aceste tomate dar cand merge la piata tot pe celelalte le alege, cele simetrice, toate de aceeasi culoare, tari, etc! Asa ca piata ofera exact ce vrea cumparatorul, care poate continua sa bombane ca rosiile nu au gust dar sa strambe din nas la o rosie mai diforma sau mai moale :evil:
 

Toluta

Member
"ele provin din America Centrala si de Sud"
Domnu' claude,va rog sa ma credeti ca daca am inceput un topic despe rosii stiu macar ca provin din America Centrala si de Sud mai precis zona se numeste Peru.
Din cunostintele mele prin 1500 rosiile ar fi patruns in Evropa imediat dupa descoperirea Americi 1492. Venirea rosiilor in Romania are si o data aproximativa...
Gustul il putem descuta mai tirziu stiti adagiul "de gustibus..." :rofl:


Toluta-expert in gradinareala
 

nicol

Member
Nu ma pricep la soiuri de rosii, nu stiu care e rosia "romaneasca". Ceea ce stiu cu certitudine este ca de foarte multa vreme n-am reusit sa cumpar de la piata o rosie cu "gust". Ma invart, ma foiesc, bat toate tarabele din piata in speranta ca voi cumpara ceva care sa-mi aduca aminte de savoarea rosiilor de odata. Cat e sezonul de lung, pe toate tarabele vezi tot felul de panouri de reclama; rosiii de "matca", rosii de "barcea", rosii romanesti. Vara asta am batut si "periferiile"pietei. Acolo vin de obicei mamai sau fete de la sate, cele care n-au acces la tarabele din piata de "comerciantii cu certificat de producator". Cand ajungi cu marfa acasa Yoc gust, yoc miros de rosii, yoc aspect. Desi la piata le vezi ca par coapte la suprafata, ai si rosia despicata pe taraba sa-i vezi continutul, cand vrei sa faci salata gasesti interiorul alb-verde. De gust ce sa mai zic? Parca e cauciuc cu forma si aspect de rosie. Tot caut( mai niciodata nu gasesc) rosiile mari, grase si carnoase din copilaria mea, gogonelele dulci sau rosiile galbene pe care le gaseai de obicei prin zonele de munte.
In schimb, cand am timp ajung pe la soacra mea. Pe la mijlocul-sfarsitul lui august gasesti la ea in gradina cateva tufe cu rosii coapte frumos in bataia soarelui. Nu pastreaza seminte de la un an la altul si a pierdut de mult evidenta soiurilor. Primavara, cumpara rasaduri de la piata si, daca are noroc si curge in vara respectiva apa suficienta in satul ei, are si ceva rosii productie proprie. Ei, cand ajungi la acele tufe, rupi o rosie simti intai mirosul specific si gustul adevarat de rosie. Si am mancat rosii gustoase aduse in piata de moldoveni, fratii de peste Prut.Care e diferenta? In ce consta secretul? Ce cumperi de la piata?
Nu stiu, astept parerile voastre!
 

claude

Well-Known Member
Moderator
[quote="nicol"panouri de reclama; , rosii romanesti.[/quote]

Cumperi de la piata ce-i spuneam dlui toluta. Asta cu eticheta 'rosii romanesti' vrea sa spuna ca sunt rosii cultivate in Romania, deci nu de import, nu altceva
 

Toluta

Member
Azteci consumsu rosia încă din jurul anului 700 e.n., numele pe care îl foloseau – tomatl – fiind folosit şi astăzi în numeroase limbi. Faimosul conchistador spaniol Hernan Cortez a fost cel ce a introdus seminţele roşiei în Europa, atunci când s-a întors în 1519 din expediţia sa în Lumea Nouă. Prima dată când roşiile au fost atestate documentar în afara continentului american a fost în 1544, în Italia, unde erau crescute ca plante ornamentale.
:indragostit:

Toluta-expert in gradinareala
 

Toluta

Member
"habar n-am daca pe vremea lui ajunsesera rosiile in Romania,"
Domnu' Claude (Asta asa ca sa imbucuram pe cei cu nobete sufleteasca)Eu stiu daca rosiile au ajuns in Romania pe vremea lui Brancoveanu.

Toluta-Expert in gradinareala
 

geodezia

Well-Known Member
la mine devin gustoase toamna .. si prima tura ..pe urma ma invat cu ele
cele mai gustoase sunt inca inima de bou cea roz ..asta are un gust dulce
 

Toluta

Member
sannamaria, multumesc.Daca ni-mi spuneati useri ar fi continuat sa rida (vezi danero2004).Sa va spun 2 secrete.1. Daca pe doamna nu a deranjat-0 pe mine ma deranjeaza putin sau spre deloc,treaba ei. 2.Pina in urma cu 3 ani am fost moderator pe Forumul European al Albinei pina cind acesta a fost atacat de hackeri.Pe forum daca din cauza ta un user greseste numele si are probleme ,userul poate sa ceara banarea ta. :nu stiu:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Toluta a spus:
sannamaria, multumesc.Daca ni-mi spuneati useri ar fi continuat sa rida (vezi danero2004).Sa va spun 2 secrete.1. Daca pe doamna nu a deranjat-0 pe mine ma deranjeaza putin sau spre deloc,treaba ei. 2.Pina in urma cu 3 ani am fost moderator pe Forumul European al Albinei pina cind acesta a fost atacat de hackeri.Pe forum daca din cauza ta un user greseste numele si are probleme ,userul poate sa ceara banarea ta. :nu stiu:

Domnu' Toluta, pe 'doamna' nu a deranjat-o ca ati facut-o domn pentru ca n-are nici o importanta asta, ca doamna Claude nu va veni in petit la domnu' Toluta, deci pot sa fiu si vreun android, ca tot nu are importanta ;-)
Si nu vad ce probleme ati avut din cauza asta...deci ar trebui sa cer adminului sa ma baneze, ca e vina mea ca mi-ati spuns 'domn' si din cauza asta ati avut cumva de suferit? :tavalit:
 

Toluta

Member
Timp de peste 200 de ani, până la finalul secolului al XIX­lea, majoritatea europenilor evitau să

consume roşiile. Acestea erau supranumite „mere otrăvitoare”, iar oamenii credeau despre ele că

provoacă boli şi chiar moarte, aceste credinţe fiind mai ales răspândite în rândul claselor

superioare.

Se pare că toate aceste crezuri se datorau unei neînţelegeri. Europenii bogaţi foloseau platouri de

cositor şi plumb pentru a servi diferite alimente. Roşiile sunt foarte acide, iar atunci când erau

puse pe aceste platouri acestea intrau în interacţiune cu plumbul, astfel că persoanele care

mâncau roşiile riscau să sufere o gravă intoxicaţie cu plumb şi chiar să moară.

Oamenii au învinovăţit roşiile pentru aceste consecinţe, fără a­şi da seama că platoul era, de fapt,

cauza deceselor.

Momentul cheie pentru roşii avea să fie anul 1880, când napoletanii au inventat pizza, aliment ce

a dus la creşterea în popularitate a inofensivei tomate.


Toluta­ _expert in gradinareala
 

Toluta

Member
Toate informatiile prezentate sint adunate de subsemnatul din carti si de pe internet pe care am incecat sa le pun in ordine ca sa dea o imagine cit de cit rationala.Informatiile despre rosii am inceput sa le adun acum 3 ani cind am auzit prima data despre rosia inima de bou.Am facut o multime de fise lucru care le-am invatat de la profesorul de latina un oltean ( cu 24 de masele).Am sa inchei spunind ca profesorul si dirigintele meu se chema Ion Blendea si era nepotul marelui Brincusi . Avea un var pe numele Vasile Blendea. Pentru mine era un om de la care am invatat multe si unde mai pui ca a fost coleg de facultate pe Alexandru Graur. Scuzati amintirile care isi cer drepturile.
Ca sa nu avem probleme la proces: cele prezentate sint strinse de mine nu facute de mine.
Incer sa reduc prezentind numai esentialul acestei plante.

Toluta-expert in gradinareala
 
Sus