Rosia romaneasca

sicora fabian

Active Member
Toluta, faptul ca ai fost moderator nu te scuteste de a fi respecuos, macar din complezenta!
Rosiile au fost introduse in Tara Romaneasca - via Bulgaria - la o suta si ceva de ani dupa executarea Brancovenilor - pacat pentru ei, dar n-au cunoscut gustul rosiilor, nici macar crescute natural.
Indiferent daca este vorba de soiuri locale sau hibrizi F1, cultivate in aer liber produc fructe cu acel gust pe care-l cautam si-l cunoastem cu totii. In schimb, in spatii protejate ori in culturi fortate si mai ales cand se folosesc stimulatori, retardanti si inlocuitori de sol . . . mancam cauciuc!
 

Toluta

Member
Dl sicora fabian,
"nu te scuteste de a fi respecuos",va rog sa spuneti unde am fost nerespectos.
Toluta-expert in gradinareala
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Toluta nu cred ca ai vrut sa fii lipsit de respect, dar vad ca ai o atitudine cam teapana.
N-o zic ca sa te superi sau sa te pun intr-o situatie neplacuta. Noi aici suntem obisnuiti sa fim relaxati, sa glumim si sa mai si invatam chestii. Eu zic sa te relaxezi, sa te simti bine si daca iti place istoria rosiilor si sa aduni informatii - FOARTE BINE! Sigur vom gasi un task la care sa fie de mare apreciere aceasta munca pe care tu o faci de buna-voie.
 

sicora fabian

Active Member
Chiar casatorite fiind, nu multe femei pot fi catalogate drept doamne, iar Claude este o adevarata doamna!
Faptul ca ai crezut-o barbat, nu te exonereaza . . .
EDIT: Oo, Cornelia . . . buna seara! :)
 

Toluta

Member
Dna Cornelia,
Cu respect va multumesc ptr faptul ca m-ati gazduit o perioada pe foruml dv.

Cu respect
Toluta-expert in gradinareala
 

LadyBug

Well-Known Member
geodezia a spus:
ar trebui sa scrie undeva sub avatar genul ca de ex si eu am crezut ca Toluta este femeie
:tavalit: buna observatia
In alta ordine de idei, ce-i mai suparator la un forum sunt informatiile false, ar trebui sterse postarile respective, urasc sa citesc 100 de pagini pana sa aflu adevarul. ;-)
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Cum afli care sunt postarile false?
Si cine sa stea sa dea delete la tz posturi? Esti disponibila? :)
 

Toluta

Member
Incerc o definire a rosiei romanesti din ce stiu din citite,caracterizari facute de oameni priceputi care asta au facut toata viata,au cultvat plante in speta rosia.
„Roșia românească e vie“

În cazul tomatelor româneşti, perioada de păstrare după recoltare este destul de scurtă, de 8-10 zile. În cazul roşiilor de la supermarket, perioada poate ajunge şi la 6 luni. Gustul însă nu este acelaşi, nici măcar aspectul.
„Roşia românească este gustoasă, aromată, benefică pentru sănătate. E crescută pe sol natural, nu forţată cu substanţe chimice.
Roşiaromânească nu e tare, nu e lemnoasă. Are gust specific, plăcut, nu e fadă. Roşia e o minune, e un microlaborator. Gustul şi aroma sunt date, potrivit cercetărilor aprofundate, de 400 de substanţe pe care roşia le prelucrează şi sintetizează“
In mod sigur si dv o puteti defini.

Toluta-expert in gradinareala
 

Toluta

Member
Da, pe vrema lui Constanti Brincoveanu nu existau rosiile deci astfel că aceste culturi de tomate nu au tocmai tradiţii strămoşeşti.
Roşia a ajuns în România abia în 1835. Dar, chiar şi aşa, cultivarea pe suprafeţe întinse abia după cel de-al Doilea Război Mondial a devenit ceva obişnuit în România.

„Culturile mari de tomate, pe suprafeţe întinse, au devenit ceva obișnuit în România cam de prin anul 1947. Însă a prins atât de bine la noi, încât a ajuns nelipsită în alimentaţie, e folosită în zeci şi zeci de feluri de mâncăruri. Ca să ne dăm seama cât de bine a prins roşia la români, putem compara două legume asemănătoare, vânăta şi roşia. Diversitatea preparatelor alimentare din vinete este mult, mult mai mică decât dacă discutăm în comparaţie cu tomatele. Roşia a devenit o legumă pe gustul românilor, foarte apreciată, nelipsită din meniu, utilizată mult în mâncăruri“

Toluta-expert in gradinareala
 

LadyBug

Well-Known Member
Intr-adevar, profesorul doctor care a scris aticolul merita tot respectul, cand voi avea teren disponibil, de acolo voi cumpara rasaduri :) Si cred ca o duc bine si fara chimicale, poate nu vor avea productii record, dar daca imi amintesc bine de pe vremea bunicilor rosiile nu prea aveau daunatori.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
LadyBug a spus:
dar daca imi amintesc bine de pe vremea bunicilor rosiile nu prea aveau daunatori.
Hehe, aia e pe vremea bunicii, in prezent rosiile au destui daunatori! De fapt nu asa multi daunatori cat boli fungice. :(
 

claude

Well-Known Member
Moderator
danero2004 a spus:
Lady , cred ca noi le am facut sensibile din prea multa grija...
Poate tu, ca eu chiar nu le-am bibilit nu stiu cat, doar am constatat cu surprindere ca au ....mana...da, asa credeam eu ca e mana, deci iti dai seama ce 'stiutoare' eram :mrgreen: Ca eu tineam minte de la bunica cum ca le plantezi si pe urma gata, ele fac rosii bune-bune :tavalit: Abia anul acesta m-am prins ca ceea ce credeam ca e mana era de fapt alternarioza :tavalit:
deci eu insecticide nu le-am dat, doar un tratament pentru alternarioza, cand a aparut, pentru ca fiind doar inceputul lui iunie mi-era teama rau ca nu apuc sa mananc nici macar o rosie :roll:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
stiai de ex ca sanitarizarea zonei de sub plante , vie - tomate --- cu var stins previne toate bolile terestre ca mana , alternarioza si ajuta si cu calciu ;-)
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Habar n-aveam :oops: Mie imi e si putin teama sa arunc in jur cu var, cenusa, etc, din cauza faptului ca ridica pH-ul solului si, nestiind cat e de alcalin solul meu parca n-as vrea sa fac tampenii :roll: Am cumparat in trecere un fel de ph metru, era prin dedeman o chestie ieftina, vreo 20 de lei, ala zice in general ca am un pH cam intre 6,5 si 7 dar nu am incredere in aparatul ala :mrgreen:
La mine exista si factori favorizanti pentru mana si alternarioza, locuiesc pe malul unui lac, e ceata de multe ori, etc
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
eee , zona are un efect bun , aparatul e bun de decor in gradina , ala nu e ph metru :rofl:

Cu cenusa se rezolva multe chestii dar in principal insectele iar cu varul bolile
 
Sus