Rosmarinus officinalis - Rozmarin - FINAL

mflorian

Member
Denumirea stiintifică:
Rosmarinus officinalis

Denumire populară:
Rozmarin

Imagini:
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Rosemary_bush.jpg

Gabarit:
Înăltime: 20-100 cm, Întindere laterală: 10-30 cm. În ghiveci atinge înăltimi de maximum 50 cm.

Lumina si temperatura:
Cel putin 6 ore/zi de soare direct. Temperatura minimă suportată pentru scurt timp este de aprox. -10 grade, dar planta trebuie ferită de înghet. La clima din România se recomandă cultivarea în ghiveci.

Flori, frunze, fructe:
Frunzele sînt înghesuite pe tulpină, fiind de formă liniară, pieloase si persistente. Florile sînt numeroase grupate, albăstrui sau violacee. Fructele sînt brune, ovale de 1.5-2 cm lungime.

Solul:
Se vor folosi amestecuri foarte bine drenate, cu fertilitate mică, asemănătoare amestecurilor pentru cactusi, de tipul 50% nisip grosier, 25% pămînt de grădină si 25% perlit sau cărămidă spartă. Amestecul va trebui să aibă pH usor alcalin, motiv pentru care se va adăuga o cantitate foarte mică de var stins (aprox. 1/2 linguriţă la un amestec cu care se umple un ghiveci mare). Ghivecele vor avea găuri mari de drenaj.

Udarea:
Udarea se va face doar după ce solul s-a uscat complet la suprafaţă. Excesul de apă duce la putrezirea rădăcinilor. Apa nu trebuie să stagneze în ghiveci sau în farfurioara de sub acesta. Dar, la plantele tinute în ghiveci, balotul de pămînt nu trebuie să se usuce complet.

Aerul:
Preferă aerul uscat.

Ingrăsăminte:
nu sînt necesare. Trecerea periodică într-un ghiveci mai mare, asigură aportul de substante nutritive prin solul proaspăt adăugat.

Inmultire:
Înmultirea prin seminte este destul de anevoioasă, rata de germinare fiind mică. Înmultirea prin butasi este mult mai accesibilă. Butasii semilemnosi fac rădăcini destul de repede primăvara, dacă sînt tinuti în nisip usor umezit. O sursă de burtasi poate fi chiar rozmarinul la caserolă, disponibil în comert.

Condiţii de iernare:
poate fi tinut la 10-15 grade Celsius, într-un loc uscat si luminos. Se udă foarte putin.

Boli si dăunători:
în aer liber este rezistent la dăunători, dar putezeste usor în conditii de umiditate permanentă în sol sau în aer. În interior poate fi afectat de făinare, dacă aerul nu circulă suficient. De asemenea, poate fi atacat de păianjenii rosii si afide.

Îngrijire, particularităti:
Primăvara se taie tulpina la 3-5 noduri, din fiecare nod se vor dezvolta lăstari bogati în frunze.
De remarcat faptul că îngrijirea Rosmarinului este foarte asemănătoare cu cea a cactusilor (sol, udare, lumină, iernare).

Specii si varietăti:
-
 
Sus