Salutare !

Amytzika

New Member
Am nevoie de ajutorul vostru! Am un Bonsai Liguster care are păduchi mici albi care sar și nu știu cum pot scăpa de ei. I am schimbat pământul de doua ori și nu a funcționat deloc... Ce insecticid trebuie sa folosesc?
 

crysty

Active Member
Buna dimineata si bun venit pe forum ! :-)
Nu stiu daca e vorba sigur de puricii de pamant de culoare mult mai inchisa decat alb care mai apar in special la pamant foarte umed si cu multe resturi vegetale in descompunere sau daca e vorba de puricele melifer alb care apare in toiul verii si tzopaie peste tot in gradini neingrijite si care lasa mici smocuri ca de pasla alba pe plante dar macar insecticidul Calypso (sau Movento daca nu gasiti Calypso desi recomand Calypso tot timpul) le vine de hac ambelor tipuri de daunatori.
Cele doua tipuri de daunatori cred ca fac parte din clasa insectelor daunatoare care se haranesc prin masticatie adica roade din planta sau resturi vegetale cu gura iar Calypso este special conceput pentru astfel de tipuri de insecte inclusiv si pentru plosnita cerealelor.
Mergeti la o fitofarmacie si spuneti ce fel de atac aveti la planta si spuneti ca vi s-a recomandat Calypso. Poate au altceva sau o sa va recomande altceva, mergeti pe mana lor mai intai dar eu zic ca Calypso face treaba buna pentru ca l-am folosit in diverse tratamente pentru diversi daunatori , de la puricele melifer , paduchele verde si pana la paduchele testos si paduchele lanos, care cei 2 din urma sunt mai greu de combatut.
O fiola de calypso este vreo 5 lei si o fiola de 2 ml la un bidon de 5 litri de apa este de ajuns (nu diluati mai mult si nici nu faceti mai concentrat). Stropiti o data pe saptamana timp de 3 saptamani. Ar trebui ca insectele sa dispara. Daca dupa 3 saptamani mai sunt cateva e posibil ca alea sa fi aparut din ouale depuse asa ca mai stropiti o data adica in a 4a saptamana.
Pentru stropit planta puteti folosi un bidonas cu pompa de la sters geamurile si nu uitati sa stropiti si pe sub frunzele plantei ca acolo se ascund majoritatea daunatorilor si puteti stropi si pe solul din ghiveci si chiar vasul pe exterior si la locul unde sta vasul pus.
Bonsaiul ori l-ati cumparat cu oua de daunatori ori ati avut atac in gradina asta vara ceea ce e mult mai probabil asta si la caldura destula din casa sa fi eclozat ouale din solul ghiveciului sau de sub frunze.
Vedeti ce va spune si vanzatoarea de la fitofarmacie, care apropo este obligata sa aiba cunostinte in domeniu si sa nu faca recomandari din auzite.
In ziua de azi exista sute, poate mii de insecticide de tot felul, fiecare cu spectru larg de combatere sau strict pe un anume daunator , dar eu recomand Calypso din propia experienta, dobandita din ingrijirea plantelor la interior + gradina la un restaurant si un bar plus alti cativa clienti marunti timp de aproximativ 5 ani. Calypso este un insecticid sistemic adica patrunde in planta prin frunze, circula odata cu seva plantei, si o face toxica pentru daunatorii care vor manca din frunzele ei.
Bonsaiul dumneavoastra ar trebui sa fie tolerant la Calypso deoarece din cate vad pe google Bonsaiul Liguster este de fapt o planta de ligustrum care este foarte comuna si adaptata in Romania incat se fac garduri vii in orase cu ea. Si un fapt divers, daca chiar este Ligustrum atunci ar putea sta si afara ca si buxusul, fara sa fie afectat de ger pentru ca altfel ar dispare gardurile vii din orase dupa fiecare iarna dar principalul e ca solul din ghiveci sa nu inghete .
 
Ultima editare:

Amytzika

New Member
Mulțumesc tare mult Crysty pentru răspunsul tău chiar este de folos. Păduchii am văzut că doar în pământ sunt,de dimensiuni diferite dar același tip, pe frunze nu am remarcat nimic chiar îl privesc cu atenție, îl ador pe copăcel . Ideea este că am făcut comanda online când l-am cumpărat și cred că s-a stresat pentru ca la scurt timp am observat ca erau dăunătorii deja în pământ. Acest calypso sper să îl pot găsi și în Germania pentru că nu sunt în România. O săptămână frumoasă îți doresc.
 

crysty

Active Member
Cu placere. Lucrurile se simplifica mult daca sunt doar pureci de pamant si o sa va spun la urma de ce.
Cat despre calypso/movento ele sunt fabricate de firma Bayer, aceeasi care face si medicamentele dar alta divizie, cred. Daca firmaare sediul in Germania atunci teoretic ar trebui sa se gaseasca pe toate drumurile ca sa spun asa. DAR, aici intervine alta problema si anume legislatia tarii respective din agricultura adica daca si cat de mult sunt interzise insecticidele la vanzare si ce produse.
De exemplu o doamna romanca stabilita in Austria spunea aici pe forum ca nu se gasesc fitofarmacii unde locuieste, daramite insecticide de cumparat si ca legislatia sau afinitatatea populatiei pentru fructe/legume bio e mult mai mare. Dar depinde si de localitatea unde stai ca una e la tara si alta e la oras sa locuiesti si sa gasesti de cumparat ce trebuie.

La noi magazinele de seminte de plante au si insectide si ingrasaminte deci sunt 2 in 1 pentru ca sunt si fitofarmacii asa ca acolo la dumneavoastra cautati un magazin specializat pentru seminte de flori (nu la un supermarket) si ar trebui sa aiba si pesticide sau sa va indrume unde gasiti si cel mai important cred ca ei ar trebui sa stie oarecum si legislatia din agricultura si anume sa va spuna daca se gasesc insecticide la vanzare pe undeva.
Un lucru nu am sa il inteleg vreodata, cum o tara interzice pesticidele la comercializare pentru populatie, dar in schimb daca cumperi legume si fructe toate arata ca din reviste iar ca sa le cresti bio asa ceva nu se poate realiza in agricultura decat in cantitati foarte-foarte mici adica restul legumelor/fructelor ar fi deformate, mici, zbarcite, viermanoase deci producatorii tot folosesc anumite substante stimulatoare si de combatere a daunatorilor care numai ei stiu daca acele substante respecta legislatia europeana privind agricultura bio. Dar ma deviez prea mult de la subiect.

Si acum vine partea cea mai tare, si anume am spus ca se simplifica mult lucrurile daca e vorba doar de pureci de pamant, care astia sunt vazuti mai mult la pamant umed si cu resturi vegetale in descompunere.
Si anume un lucru foarte important pe care l-am auzit din experienta altor persoane cu asa ceva e ca astfel de insecte or sa dispara daca se usuca pamantul asa ca este indicat sa lasati pamantul sa se zvinte cat de mult posibil. Nu vor dispare toti dar se rareste populatia lor cu mult, probabil cu 80% pentru ca e greu si riscant sa tii pamantul uscat la o planta in ghiveci dar daca ar fi sa se usuce complet si lasat asa cateva zile ei ar trebui sa dispara complet.
Spuneti ca a-ti schimbat pamantul si tot reapar asta nu inseamna decat ca ei se simt bine si au hrana , probabil rod din radacinile mici ale plantei si prospera.
Si daca e sa gasiti Calypso, mai bine pentru ca probabil in 2 tratamente si nu neaparat 3 sau 4, ar trebui sa dispara dar nu uitati sa stropiti si planta chiar daca ei nu sunt pe planta, si o sa spun de ce, insecticidul sistemic circula cu seva plantei si ajunge si in radacini iar daca ganganiile astea mananca din radacini atunci ar trebui sa isier gaseasca sfarsitul. Si nu uitati sa stropiti si pe pamant.
Si de curiozitate sa vedeti, lasati pamantul sa se zvinte un pic mai tare decat de obicei sa vedeti daca se mai raresc purecii. Si folositi un ghiveci care are multe gauri dedesubt ca sa se faca o zvantare si de jos normala. Evitati folosirea mastilor de ghivece la flori in general, astea chiar daca dau aspect frumos , nu fac decat sa creeze prin nearisire, un mediu propice bacteriilor, mucegaiurilor si daunatorilor.
Ce vedeti poze pe internet si in reviste cu plante frumoase cu ghivece bagate in masti sa stiti ca alea sunt special aranjate pentru fotografii si ca plantele alea nu or sa aiba viata lunga mai ales ca mai stau si undeva la lumina slaba.
A, si veni vorba de lumina, tineti bonsaiul la lumina, acum iarna zilele sunt mici si plantele au lumina doar cateva ore care si aia e slaba din cauza ca e innorat. Pana la echinoctiul/solstitiul de iarna de pe 21 decembrie ziua continua sa se micsoreze si pe urma se mareste inapoi dar cam cu 4 minute la fiecare 24 de ore ceea ce e foarte putin iar plantele abia din februarie incep sa se bucure de lumina mai buna cand tot in aceasta perioada incepe semanatul la interior pentru rasaduri.
Nu stiu ce alti echivalenti ar mai avea calypso pentru ca nu m-a interesat atat timp cat am fost multumit de el : Daca iei un televizor cu imagini excelente si meniuri de cazi pe spate si esti super multumit de el, de ce ai mai cauta sa vezi alt brand ? :-D decat daca esti plictisit de el sau apar modele mai noi si mai performante , doar ca in agricultura insecticidele nu evolueaza ca tehnologia..in cel mai rau caz ele sunt interzise prin lege si apar altele bazate pe alte substante chimice.
Si in final daca sa punem raul in fata, copacelul nu supravietuieste din diverse cauze, sa stiti ca daca e Ligustrum atunci e usor de gasit un astfel de rasad la magazinele de tip Dedeman si cumparati un rasad si il puteti creste ca bonsai. Bonsai inseamna ca e vorba de un arbust sau copac care a fost crescut in ghiveci foarte mic timp de cativa ani si el atunci se miniaturizeaza din cauza ca e chinuit si fortat sa creasca acolo. Bonsai puteti face si din lamai, trandafir japonez, artar, plop, buxus, etc, practic orice. Singura problema e rabdarea, sa il lasati cativa ani de zile sa creasca in ghiveci mic.
 

Amytzika

New Member
Da.. Asa este,ai dreptate nici eu nu înțeleg multe. Din păcate nici aici nu se găsesc fitofarmacii... Nu cred ca am să găsesc Calypso :(. O să încerc să cumpăr altceva nu știu... Mulțumesc din nou pentru răspuns și sfaturi. O zi frumoasa
 

gomez99

Well-Known Member
din ce am vazut eu pe net insecticidele vindute acolo sint piretroide slabe si axate mai mult pe muste/tintari. cautati dupa substanta activa, tiacloprid , poate are un alt nume de raft desi ma indoiesc. pina gasiti ceva bun (poate va trimite cineva din romania?) incercati sa schimbati pamintul, spalati bine ghiveciul si planta sub dus replantati si udati cu o infuzie concentrata de tutun. un pachet de tigari la o cana de apa. e oricum mai bine decit nimic.
sint bune si chistoacele de tigari :)
LE: am gasit asta, poate poti comanda online
 
Ultima editare:
Sus