Schefflera arboricola

Roxana

Active Member
Fisa realizata in colaborare cu danref si ruxitzika.


Denumirea ştiinţifică: Schefflera (Heptapleurum) arboricola

Denumirea populara: Arbore umbrela, Arbore caracatita

Imagini:



Gabarit: Se prezinta sub forma unui mic arbore cu tulpina si ramuri drepte. In conditii de apartament, nu depaseste 1,5-2m.
In mediul ei natural poate atinge si 20m

Lumina si temperatura: Necesita locuri luminoase, fara soare direct. Exemplarele cu frunze pictate au nevoie de o cantitate mai mare de lumina.
Temperatura trebuie mentinuta intre 18 si 22 grade celsius.

Frunze, flori: Frunzele sunt lungi, petiolate, palmat compuse, cu 6-8 foliole. Foliolele sunt ovale, lucioase, cu lungimea de 8 cm si o latime de 3.5cm. Petiolul frunzei are circa 10cm lungime. Culoarea lor poate fi verde intens sau verde cu alb, in functie de soi.
Florile sunt mici si albe, grupate in panicule. Apar rar in conditii de camera si numai la plantele mature.

Solul: Cel mai recomandat este amestecul in parti egale de pamant de gradina, mranita, turba si nisip. Acesta trebuie sa se dreneze foarte bine.

Udarea: Udarea se face regulat in functie de conditiile de mediu. Este important ca intre doua udari acesta sa se usuce pentru a evita umiditatea in exces.

Aerul: Ii place aerul umed, de aceea pulverizarea nu trebuie omisa. Aerul uscat duce la caderea frunzelor.

Ingrasaminte: fertilizarea nu este absolut necesara, deoarece planta creste repede. Cu toate acestea ea poate fi aministrata o data la 15 zile, din aprilie pana in septembrie in special in cazul plantelor tinere, aflate in crestere.

Inmultirea:
Se poate realiza prin butasi inradacinati direct in pamant sau in apa, primavara sau vara. Temperatura optima a substratului pentru inradacinarea butasilor este de 20-22 de grade.
O metoda mai rar intalnita este marcotajul aerian, aplicat primavara.
Prin seminte se innmulteste doar in locuirle de origine.

Conditii de iernare: Iarna, udarea se reduce o data la 10-14 zile. Temperatura optima este de 15-18 grade. Fiind o planta tropicala nu intra in repaus total pe timpul iernii.

Boli si daunatori:
Paduchele testos si paianjenul rosu sunt cei mai frecventi daunatori.

Ingrijire, particularitati:
Transplantarea se face doar primavara, la interval de 2-3 ani.
Planta tanara trebuie ciupita de mai multe ori pentru a se ramifica mai bogat. Planteri mature i se administreaza taieri pentru corectarea formei si a inaltimii si pentru stimularea ramificarii. Taierea se aplica desupra unei frunze. Pe timpul iernii se pulverizeaza daca este tinuta in incaperi cu surse de caldura pentru a evita defolierea plantei. Ramurile lungi trebuie tutorate pentru a evita ruperea acestora. Soarele direct provoaca arsuri pe frunze. Daca lumina este insuficienta planta va capata un aspect alungit si firav.

Specii si varietati:
Schefflera arboricola Variegata cu frunze verzi cu alb
Schefflera arboricola Kyoto

Observatii: Seva plantei este toxica.

Bibliografie:
Plante de apartament - Elena Selaru
Gradini si plante de interior - Enciclopedia Truffaut

Discutii despre Schefflera:
viewtopic.php?t=801&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=schefflera
 
Sus