Solanum sisymbriifolium

Ai cultiva o astfel de plantă în grădina ta?

  • DA

    Votes: 6 85,7%
  • NU

    Votes: 1 14,3%
  • Nu Știu

    Votes: 0 0,0%

  • Total voters
    7
  • Poll closed .

veretregn

Active Member
Solanum sisymbriifolium

Această plantă amăgește, dezamăgește și încântă. Însă în primul rând este vorba de o plantă utilitară care ar putea răspunde la nevoile particulare ale unor grădinari. Este tot o Solanaceae, deci rudă cu tomatele, vinetele și physalis.
Planta crește la o înălțime de 2 - 2,50. Literatura spune că ajunge doar la 1,5, însă exemplarele mele au depășit de mult 2,20.


Fructele sunt conținute, precum Physalisul, într-o foiță țepoasă care la coacere are tendința de a se ridica. Fructele conțin un număr mare de semințe și coaja este fermă. Culoarea cojii fructelor coapte este roșu, iar interiorul este galbe-portocaliu. Aproximativ 3 cm diametru.





Prin ce amăgește: este adesea vehiculat faptul că produce fructe cu gust de litchi. Din punctul meu de vedere... gustul dulce-acrișor, aromat al fructelor nu este de litchi, ci mai degrabă de cireașă.
Prin ce dezamăgește: în primul rând prin țepi. Este o plantă FOARTE țepoasă: pe frunze, tulpină, fructe.




Țepii au până la 1,5 centimetri și sunt fermi. Răsadurile mici nu au țepi, iar planta este suficient de aerisită pentru a ne pute strecura mâinile pentru a culege fructele. De aceea este OLIGATORIU să se poarte haine cu mâneci lungi și mănuși solide de culegerea fructelor. A doua dezamăgire este număul de semințe din fruct. Pentru unii semințele din roșii pot reprezenta o problemă. În cazul lui Solanum "Sisy" numărul de semințe este dublu sau triplu.

Prin ce încântă: Florile asemănătoare cu cele de la cartofi și roșii sunt mult mai mari și sunt fie albastru-mov deschis, fie albe. Foarte frumoase, după părerea mea.





Apoi prin statură. Chiar și astfel de țepoasă planta are o identitate și o formă foarte frumoasă. Arată bine, mai ales izolată, singură.

Pe mine m-a impresionat gustul; nu pot să spun că este excelent, nici nemaipomenit ci doar simplu bun. Îmi aduce aminte de o cireașă. Este dulce acrișor, aromat, nu este puternic, însă nici nu are o subtilitate care trebuie căutată îndelung pe limbă. O cireașă în septembrie!

Probabil că mulți se vor întreba de ce ar cultiva o asemenea plantă țepoasă. Și credeți-mă țepii sunt o problemă. Motivele pe care le aduc eu sunt următoarele:
- este anuală
- este pitorească
- face flori frumoase
- face fructe bune care se consuma proapete sau se pot pregăti sub formă de suc, dulceață, chutney etc.
- se poate pune dealungul gardurilor și nimeni și nimic mai mare decât un șoarece nu se poate strecura în grădină.
- dacă are apă crește repede formând o barieră fizică veritabilă împotriva patrupezilor și bipezilor.
- este rezistentă la boli. Nu o atacă nici puricii, nici fungii. Planta conține solasodină care este o substanță care îi conferă rezistența.
- se folosește ca și cultură piedică alături de cultura de cartofi. Plantată de-alungul rândurilor nematodele cartofilor sunt impiedicate să se dezvolte. (Nu are niciun afect asupra gândacului de colorado și nici asupra viermilor tomatelor).
- purifică pământul de tot felul de larve și insecte, este folosită ca și cultură de dezinfecție.
- nu are pretenții deosbite în ceea ce privește clima.
 

fixpix

Active Member
Eu o am, prin ghivece si prin gradina pe unde mai era loc.
Le-au napadit gandacii de colorado.
Doar una am gustat-o, si nu mai stiu cu ce sa o aseaman.
Foarte moale si plina cu seminte. MNA!
Ca dezvoltare, nu stiu ce sa zic... cum vara a fost cum a fost, ale mele au crescut destul de anemic, doar cu o singura tulpina si nu pareau foarte aspectuoase. Cum era f cald si seceta, li se pleosteau frunzele de numa!

Nu prea inteleg faza cu plantatul de-a lungul randurilor de cartofi. Cat de aproape?
Din cate stiu, se mai lucreaza la cartofi, se sapa, etc... cu tepii astia prin preajma... e cam greu.
 

poxicuta

Active Member
Am si eu o plantuta in ghiveci, seminte de la Horea, fructele sunt si acum in ram, nu am gustat-o initial am crezut ca este cartof, acum o sa strang semintele si voi gusta fructele.
 
Sus