Sparanghelul

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Asparagus officinalis Fam.LILIACEAE

Planta erbacee,legumicola,perena, cu rizom bine dezvoltat si cu tulpina cilindrica comestibila si suculenta.
Frunzele sunt mici,alterne asemanatoare unor solzi membranosi.
Florile de culoare alb-verzui sunt dispuse in cime uni sau multiflore.
Fructul sub forma de baca de culoare rosie.

Ca planta medicinala are proprietati depurative,diuretice,calmante;drenor hepatic si renal;se foloseste in combaterea bronsitelor,artritelor,anemiilor;in diabet si astenii;puternic mineralizant continind vitaminele A,B1,B2,C,fier,fosfor,potasiu,calciu,fluor;pentru uz extern in diferite forme de dermatoze.

In alimentatie reprezinta o delicatesa a restaurantelor si a bucatariilor rafinate.Se consuma sub forma de salate,supe,la gratar sau cuptor,fiert cu unt sau prajit usor;in general ca garnitura la feluri deosebite de peste sau carne alba in general.

Va rugam postati retete pe care le cunoasteti cu acest "aliment verde "atit de bun si in curele de slabire datorita fibrelor pe care le contine.
 

sorina

Active Member
s

Cel alb este foarte bun si dulce .
Cel verde este mai fibros si are alt gust
Dupa ce l-ai curatit il pui la fiert in apa clocotita cu sare , apoi il scoti si su sos hollandez il poti folosi ca garnitura linga orice gratar sau friptura de vita , porc .
Alta varianta este cu salata verde si rondele de spargel deasupra , eventual citeva felii de somon ( din acelea feliate , afumate ) si cu sos vinegrete .
Zeama rezultata din fierberea spargelului sete foarte buna pentru supa crema :
Se topeste o bucatica de unt in care se rumeneste usor 1-2 linguri de faina apoi se toana zeama de sparangel fierbinte si se amesteca f. bine cu telul sa nu se faca cocoloase . Se toarna in compozitia asta smintina lichida dupa gust , se sareaza si se adauga la sfirsit rondele taiate de spargel . cin dse serveste se adauga desupra crutoanele de piine prajite innainte .
:wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
 

ghia_don

Active Member
Gabiuta a spus:
elena_luminita a spus:
Di cate am citit despre sparanghel am inteles ca trebuie sa treaca vre-o trei ani pana sa-l poti recolta pentru consum. :gandit: :gandit: :gandit:
ACHIMENES a spus:
Va spun din experienta, cu sparanghelul sunt mari probleme....ma refer la faptul ca trebuie musuroit mai tot timpul, eu am 10 "cuiburi" dar nu ma tin curelele sa musuroiesc, iar daca mai mergi si la serviciu e pa sparanghelul, nu-ti mai arde sa vii si sa incepi sa cari pamant cu lopata sa faci musuroiul , apoi de unde atata pamant pt musuroaie?
Mai am un fir pe care il tin in gradinita cu flori, pentru ca toamna frunzisul se coloreaza intr-un galben portocaliu si cu bobitele rosii, e de vis, nu alta :D :D
Defne a spus:
Sparanghelul alias ASPARAGUS OFICINALIS,sau hrana regilor,este amintit in scrierile lor de Cato,Pliniu cel Batran,Juvenal,Augustus.De asemenea,in cea mai veche carte de bucate pastrata,a lui Apicius,se regasesc retete cu sparanghel.
Etimologia termenului este din persanul asparag=tulpina.
Ludovic al XVI lea datorita ,gustului delicat si proprietatilor sale diuretice a ordonat crearea unor solarii,a.i. sa poata consuma sparanghelul in tot timpul anului.
Brillat Savarin ii lauda gustul,dar spunea ca la cat este de scump doar regii si-l pot permite.
Este o planta perena ce traieste~35 de ani.
Planta are nevoie de soluri usoare,nisipoase si de ingrasamant natural.Tocmai in al treilea an tulpinile sale sunt bune de consum.Tulpinile cresc dintr-o ciroana aflata la 30 cm sub pamant.Pana sunt expuse la soare acestea sunt albe,dupa procesul de fotosinteza devin verde .
deschis,rozalii sau violet,functie de soi.
Proaspat se pastreaza doar 4 zile in friginer,invelit intr-un prosop umezit.
Oparit se poate congela 9 luni.
Se pregateste la stimer,fiert in apa,prajit in ulei,fript la gratar.Se pare ca numai prin prajire isi pastraza gustul atat de rafinat.

La sfarsitul lui ianuarie am semanat si eu ,acum am in rasadnita cateva zeci de firicele extraordinar de subtiri,inalte de 15 cm,cu mugurasi minusculi.Astept primavara pentru a-i transfera in gradina.
Urati-mi succes pentru ca tare mult imi doresc sa-l vad crescand.
DORESC SAPRIMESC SFATURI DE LA AVANSATI IN ACEST EXPERIMENT
elena_luminita a spus:
Citeste aici despre cultura sparanghelului
http://www.gradinamea.ro/Delicatese_din ... 580_1.html
Scuze, gresisem adresa :oops: :oops: . Succes :mrgreen: :mrgreen:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Ajutoooooooooooooooooorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Stiti de unde pot cumpara (din tara sau strainatate,indiferent de pret) un rizom-doi de sparanghel?Stiti vreun site?
NU seminte .........rizom.
Multumesc.
 

jkati

Member
sparanghel

Dupa ce trece zapada pot sa-ti trimit eu. Sa vad cum desfac cuibul ca e f f batran.
 

victoria222

Active Member
A cultivat cineva sparanghel in gradina de legume? As vrea sa stiu daca are probleme cu caldura, dat fiind ca eu stau in zona Baragan unde vara e cam arsita. As vrea sa infiintez o mini-cultura de sparanghel pentru consum propriu (vre-o 10 cuiburi) si am nevoie de incurajare :rofl: As vrea sa stiu de la cineva care are experienta cu el, daca merita sa incerc sau mai bine fac altceva (pentru ca va ocupa locul vre-o doi trei ani pana voi putea incepe sa-l consum). Am irigatie si pamant gras in gradina, dar vara e canicula. Multumesc anticipat
 

veretregn

Active Member
victoria222 a spus:
A cultivat cineva sparanghel in gradina de legume? As vrea sa stiu daca are probleme cu caldura, dat fiind ca eu stau in zona Baragan unde vara e cam arsita. As vrea sa infiintez o mini-cultura de sparanghel pentru consum propriu (vre-o 10 cuiburi) si am nevoie de incurajare :rofl: As vrea sa stiu de la cineva care are experienta cu el, daca merita sa incerc sau mai bine fac altceva (pentru ca va ocupa locul vre-o doi trei ani pana voi putea incepe sa-l consum). Am irigatie si pamant gras in gradina, dar vara e canicula. Multumesc anticipat
Eu cresc sparanghel. Eu nu cred că vei avea probleme cu el. Însă nu uita că este o plantă "scumpă" care necesită îngrijiri pe tot parcursul sezonului... Dacă într-adevăr acestea sunt condițiile pentru recoltă atunci te vei pucura de prima recoltă în anul 2 (așa de gust, 1-2 spice pe coroană). Nu folosi plante femele niciodată pentru că sunt inferioare ca și calitate și producție. Și nu îl planta în vecinătatea Fritilaria și Lilium. Pământ gras, udare moderată, căldură din plin și va fi ok. Nu tăia din el după 15 iunie și lasă planta până la îngălbenire, apoi toamna taie-le la nivelul pământului.
 

presco

Active Member
Primavara asta a facut in sfarsit tulpini groase dar nu m-am indurat sa le culeg. Poate la anul...
 
Sus