Stalp si colt inverzit

AndreiT

New Member
Buna,

In primul rand nu stiu sigur daca am postat bine dar nu am gasit o sectiune despre "gradina din casa noastra" si pentru ca acest proiect implica si un pic de amenajare am ales acest loc. Probabil o sa ma atentionati la un moment dat ca locul despre care vorbesc este "la servici" asa ca va spun de acum ca serviciul meu este amenajat acasa :D

Ideea a incoltit acum 2 zile, in postul de bun venit, in care spuneam la un moment dat ca vreau sa amenajez un perete aflat langa geam si VreauSaStiu mi-a dat un link cu o propunere de amenajare: http://www.gradiniverticale.ro/pagina/G ... icale.html

Am inceput sa visez pereti verzi din prima noapte asa ca am trecut la treaba. Dupa un brainstorming care a implicat mai multi prieteni am ajuns la o concluzie despre cum sa le amplasez. Aici: http://picasaweb.google.com/andrei.tiga ... directlink puteti vedea locurile de care va povestesc si anume un colt si un stalp. Astea sunt cele 2 zone in care se va desfasura proiectul. Stalpul va fi imbracat de sus pana jos in verde (pe 3 laturi, voi lasa libera latura intunecata) iar coltul va fi amenajat conform schitei din album.

Acum vine partea cea mai complicata si la care va rog mult sa ma ajutati: PLANTELE. In primul rand nu vreau sa cumpar plante mari ci vreau sa le cresc eu, din stadiul de pui sau de samanta. Stiu ca asa va dura muuuuult mai mult dar satisfactia va fi muuuuuult mai mare.

In mare eu vad stalpul imbracat in plante decorative pentru frunze iar coltul cu plante care sa infloreasca.

Astept cu nerabdare propunerile voastre privind componenta "ghivecelor" (vor fi 21 de ghivece de 45 cm pe stalp iar coltul va avea 3 randuri formate fiecare din 1 ghiveci de 45 si 1 de 90 cm) si/sau orice alta idee/propunere/observatie va trece prin cap.

Multumesc.
 

FlorentinaS

Member
Poate nu vad eu foarte bine in poze... dar e si lumina naturala in coltul ala si pe stalp?

Am intrebat si eu pe forum ce plante sa pun intr-o baie cu lumina naturala, dar nu foarte multa si mi s-a recomandat fitonia.
O gasesti cu frunze verzi, rosii sau roz. Eu am luat verde, de vreo 2 saptamani si planta e vesela :) Vrea umiditate si nu prea multa lumina si baia i le ofera pe amandoua :)
 

AndreiT

New Member
Coltul porneste din geam, adica primul perete este perpendicular pe geam iar cel paralel cu geamul este la ~ 90 cm de el. Stalpul la fel, este la 90 cm de geamuri deci este lumina dar fara soare direct. Probabil voi suplimenta si cu lumina artificiala daca va fi cazul.

Fitonia este o idee buna pentru a completa pe langa niste plante mai mari (la stalp).
 

adrianam

Well-Known Member
Va fi nevoie de lumina din belsug, mai ales pentru cele din partea de jos, pentru ca altfel se vor lungi si nu vor arata prea bine.
Ferigi, scindapsus (telegraful care se gasea inainte prin toate casele romanilor), iedera.
Poate merge si spatifilium pitic, hoya.
 

AndreiT

New Member
Pentru o parte din cuiburile care vor imbraca stalpul, m-am gandit sa fac urmatoarele combinatii:

1. Ficus pumila, Difenbachia, Fitonia
2. Ficus pumila, Spathiphyllum, Fitonia

In felul asta, Difenbachia si Spathiphylum vor imbraca stalpul in sus iar ficusul si fitonia vor curge pentru a acoperii in jos. Cred ca se potrivesc si ca nuante si din punct de vedere al conditiilor de crestere.

Va urma ...
 

FlorentinaS

Member
Inainte de a te apuca propriu-zis de "plantat" sa te gandesi si la niste solutii de protejat peretii pe care vei pune plantele contra mucegaiului, umezelii etc.
Ca dupa aia e mai greu sa combati...
 

AndreiT

New Member
FlorentinaS a spus:
Inainte de a te apuca propriu-zis de "plantat" sa te gandesi si la niste solutii de protejat peretii pe care vei pune plantele contra mucegaiului, umezelii etc.
Ca dupa aia e mai greu sa combati...
Pai cei de pe site spun ca stratul exterior al cuiburilor este hidroizolant si cum stalpul va fi imbracat de sus pana jos presupun ca nu o sa fie vreo problema ... crezi ca ar trebui sa mai pun ceva inainte sa montez alea ?!? O sa ii sun luni sa vad ce spun ei despre aceasta problema.

@adrianam: O sa postez si o sa fotografiez fiecare pas :D
 

FlorentinaS

Member
Eu stiu de pe vremurile cand intr-o camera tineam mai multe plante iarna, ca in colturile acelei camere, unde stateau plantele mai mari, intodeauna "obtineam" mucegai.
Desi temperatura era aproape la fel cu cea din celelalte camere...
Nu cred ca e problema doar de "cuib"/ghiveci ci de toata zona peretelui unde e planta.
Poate ma insel, mai asteapta vesti de la cei cu mai multa experienta la lucrari de acest tip.
 

anette_b

Member
am eu de 1 saptamana un mucegai negru de toata frumusetea in balcon ..acum ma apuc sa il spal cu clor.
exact ce imi lipsea inainte de sarbatori!
de la flori/umiditate...si probabil din cauza ca noul vecin de la etajul inferior nu incalzeste deloc locuinta , probabil nu locuieste inca acolo.

asta ca veni vorba de mucegaiuri si plante... :D
 

mg

Member
Adica n-am vazut ceva mai urit pina acum . Niste pungi agatate de perete ??? :x
Daca tot se doreste " inverzirea " unui colt al casei se pot folosi jardiniere si tot felul de stative , mult mai practice decit asa ceva .
Sint curios cum se poate umbla la o planta fara sa " vopsiti " peretii ...
 

AndreiT

New Member
mg a spus:
Adica n-am vazut ceva mai urit pina acum . Niste pungi agatate de perete ??? :x
Daca tot se doreste " inverzirea " unui colt al casei se pot folosi jardiniere si tot felul de stative , mult mai practice decit asa ceva .
Sint curios cum se poate umbla la o planta fara sa " vopsiti " peretii ...
Varianta cu jardiniere si stative era in plan inainte sa descopar "pungile" de care vorbim si daca la colt ar fi fost cam acelasi lucru, la stalp ar fi fost mult mai complicat. Mai multe raspunsuri o sa am dupa ce am sa ma apuc de montat si de plantat.

Pana una alta pe mine m-a captivat ideea si experimentul merge inainte. O sa vad ce si cum pe masura ce avansez.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Am tot citit si eu pe aici si sunt curioasa sa vad niste poze cam la..........trei luni dupa ce faci tot montajul de rigoare.Succes Andrei !!!
 

AndreiT

New Member
Am comandat o parte din "cuiburi" acum 2 zile si azi dimineata au ajuns la posta. Promt domnul de la gradiniverticale.

Prima impresie dupa ce am desfacut pachetul - cam dezamagit de ce am gasit. Adica nici urma de 3 straturi asa cum descrie el produsele acolo. Aceste cuiburi sunt facute din un fel de prelata si par facute de cel care le comercializeaza. Poate microscopic or fi trei straturi ... dar nu cred ca ma insel cand spun ca sunt home-made.

Oricum am trecut la montarea lor pe perete (doar coltul momentan) insa trebuie sa mai astept cu popularea lor intrucat nu am gasit inca perlit sau un amestec care sa contina perlit. Probabil o sa comand pe internet. Cred ca este obligatoriu ca substratul sa contina perlit deoarece cuiburile nu au scurgere deloc si trebuie mare atentie la udat.

Pozele cuiburilor si a montajului : http://picasaweb.google.com/andrei.tiga ... directlink

Dupa Craciun probabil o sa montez si o latura a stalpului dupa care sa astept sa gasesc substrat.

Va urma ...
 

gabiee

Active Member
nu am citit pe site-ul respectiv , dar .... :? , crezi ca vor rezista "cuiburile" respective pe perete ..... adica daca ii umpli cu substrat plus greutatea plantelor plus apa ..... hmmm ..... nu stiu ..... cu ce sunt prinse in perete ??? .... par a fi niste pioneze .... ???

eu credeam : cuiburile sunt fixate pe ceva .... nu direct pe perete .... :?
 

AndreiT

New Member
Inainte sa le montez am tras bine de ele iar in perete sunt fixate cu dibluri si suruburi de 6. Nu vor ceda ... sper :rofl:
 

bebe Iris

Active Member
Mie imi place si sper sa iasa asa cum iti doresti!
( Perlit se mai vinde si pe forumul acesta, cauta la sectiunea "Ofertele membrilor" :wink: )
 
Sus