Stropiri de iarna

  • Autor subiect Anonymous
  • Dată pornire
A

Anonymous

Guest
Cred ca suntem cu toti interesati de a preveni bolile in gradina. Personal, citind pe ici pe colo, imi este greu sa fac un tot unitar, dincolo de nume de produse si pareri diferite. Poate reusim impreuna sa avem un raspuns la intrebarea - care sunt stropirile de prevenire (insecticide si fungicide) din perioada de repaus vegetativ...

Eu sunt interesat de aceasta problema pt pomi fructiferi, vita-de-vie si trandafiri.

Pt pomi am inteles ca pot face imediat dupa caderea frunzelor o stropire cu sulfat de cupru 3%, pe care o voi repeta peste cca o luna, desigur la temp+. Pt vita si trandafiri, mai fac anul asta ceva?

Ares
 
A

Anonymous

Guest
Evident .. toti agentii patogeni ... si toate insectele au o forma de rezistantza ... forma care va da nastere din nou unei populatii in anul urmator .. indata ce apar temperaturile prielnice. Venirea iernii si desfrunzirea de ofera oportunitatea de a stropi mai bine la scheletul plantelor ... si locurile unde aceste forme de rezistentza se cuibaresc.

Astfel .. sa trecem la masuri concrete. Sporii, bacteriile si insectele (in diferite faze de crestere) ierneaza de cele mai multe ori pe resturile vegetale (frunze si fructe cazute), pe si in scoartza plantelor lemnoase si in sol. Inarmati cu aceste informatii deja banuim ce e de facut pentru imputzinarea vrasmasilor.

1. Adunarea si arderea frunzelor si fructelor atacate
2. Saparea adanca a solului .. si lasarea brazdelor deschise (voi reveni cu explicatii)
3. Stropirea scheletului plantei cu insecticide, acaricide si fungicide

Mai concret .. saparea solului cu brazda deschisa .. permite inghetzarea solului pe adancime mai mare .. si astfel uciderea insectelor cuibarite in sol. Plus .. ciclurile inghetz dezghetz .. pe o adancime cat mai mare .. ajuta la structurarea solului.

Stropirile ... subiectul cel mai dragutz .... sunt defapt foarte usoare. Ele vin de regula in 2 sau 3 etape .. 1 fungicid + 1 Insecticid/acaricid .. sau 1 fungicid, 1 insecticid/acaricid si inca 1 fungicid

Stropirile fungicide se face de regula cu produse pe baza de Cupru, CuSO4 sau CuOH. Aceste stropiri se pot face in concentratii mai mari decat de regula ... nu mai avem frunze .. nu mai avem ce arde ... deci o concentratie de 3 sau 4 ori mai mare este ok. De exemplu la CuSO4 .. o concentratie de 3-4% e super. Sunt mai multe produse .. Buille Boredelaise, Champion, Funguran .. si multe altele. Tratamentul fungicid se face imediat dupa caderea frunzelor ... si consta in imbaiarea plantei .. adica stropirea pana se fac picaturi pe ea. Acest tratament se poate repeda .. insa abia primavara .. inainte de dezmugurit.

Tratamentul insecticid se face un pic mai tarziu .. insa inainte de aparitia inghetzurilor. Se face in mod asemanator .. adica tot prin imbaiere. Exista substantze dedicate .. care se folosesc in concentratiile indicate pe ambalaje. Oleoekalux, Oleodiazol, etc ... cred ca ati observat acel Oleo- ... este din pricina faptului ca principalul ingredient este un ulei .. care acopera practic planta si insectele .. si le ucide prin sufocare ( pe insecte ). De cativa ani a aparut un produs complex .. cu efect insecticid si acaricid .. care se numeste US-1 .. si care este f bun dupa parerea mea, insa in fiecare an apar subst noi .. deci fiti cu ochii deschisi.

Ce am spus despre pomi e valabil si la vitza de vie .. si la trandafiri .. si la arbori si arbusti ornamentali, cu exceptia plantelor care au frunze persistente (conifere, buxus.. etc)
 

FlorentinaS

Member
A venit primavara. Ne apucam de stropit pomii si via sau mai asteptam?
Parca mie asta-toamna mi s-a spus ca tratamentul cu Oleo- se mai aplica o data inainte de deschiderea mugurilor, dar nu stiu daca imi amintesc bine :oops:
 
A

Anonymous

Guest
Primavara .. exact inainte de umflarea mugurilor se mai poate face un tratament cu produse cuprice, exact dupa reteta pentru toamna, poate cu o concentratie un strop mai mica.
 
A

Anonymous

Guest
Inseamna ca e vremea ? Pomii si tufele au deja muguri mari. Cel putin la mine. Ca sa nu mai spun ca trandafirii fac frunze. :roll:
 
A

Anonymous

Guest
Da .. ar cam fi vremea. Dar cu solutie concentrata nu trebuie stropite frunzele. daca aveti plante care au deja frunze noi .. sau muguri sunt desfacuti complet mai bine folositi concentratie normala ... conform indicatiilor de pe plic
 

FlorentinaS

Member
Master, ai mila de noi...
Produse cuprice inseamna... ce?
Si cu chestia aia uleioasa Oleodiazol parca, nu mai dau? Ca mi-a ramas jumatate de sticla! Si tanti de la fitosanitara mi-s zis ceva de primavara, dar n-am notat si batranetea...
Mugurii sunt aproape deschisi la unii pomi. La vie nu-i problema. Nici macar n-am taiat-o.
 
A

Anonymous

Guest
Produse cuprice inseamna produse pe baza de cupru .. cum ar fi Champion, Sulfat de Cu, Zeama Bordeleza, Funguran .. etc .. un sac de produse care au fac principii active substante pe baza de cupru. Ele au de regula efect fungicid si bactericid.

Oleodiazol este un insecticid .. care nu e pe baza de cupru .. si este conceput special pentru stropirile de iarna .. deci acum in primavara poti sa-l folosesti doar daca mugurii sunt inca inchisi.
 

valy

Member
Stropiri cu insecticide.

La mine deja s-au deschis florile la cais si piersic, urmeaza si gutui. Le-am facut preventiv o stropire cu insecticidn + fungicid direct pe flori. Am folosit Dackillin (Karate Zeon) + Dacmancoz (mancozeb). Urmeaza sa mai fac una cand infloresc si ciresii, merii, prunele. Asta ma scapa cel putin teoretic de orice ganganii ar putea sa apara in fruct. Mai ales la cirese. :D
 

sicamin

Member
Pot sa stropesc deja piersicii? Am un nectarin si doi piersici la care li sa scuturat floarea iar frunzele care au dat, sant rasucite si cu pete. Cu ce solutie sa stropesc? Am sa pun poza mai tarziu.
 
A

Anonymous

Guest
Fungicidul Bravo .. sau clasica combinatie Dithane+Topsin .. este f eficienta. Repeti tratamentul dupa 14 zile
 

valy

Member
S-au si inrosit frunzele bolnave? Daca da, cred ca ai basicare (taphrina deformans). Eu am stropit piersicul meu cu Dacmancoz (mancozeb) de 2 ori la interval de 10 zile si zic ca s-a oprit boala. Daca e foarte evoluata, poti incerca si prafuire in loc de stropit.
 

sicamin

Member
Multumesc, am stropit pomii si acum am scapat de basicare. Piersicul a cam chelit dar ii cresc frunze noi si e incarcat de fructe.
 
Sus