Teposi infloriti

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Cel bogat inflorit ce l-am prezentat e tinut in fiecare iarna in pivnita la intuneric. Cand l-a scos afara (destul de devreme, cred ca pe la sfarsit de martie, inceput de aprilie) avea mici boboci formati. Incepuse chiar sa creasca si in lipsa luminii varfurile cladodiurilor erau albicioase. Desi a prins vreme foarte rece, nu a avortat niciun boboc. Ce-i drept are un loc mai protejat de ploaie sub streasina casei.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Ok fetelor ,mersi , tata avea pe vremea cand era in "forma" o firma unde erau foarte multi cactusi , si cand facea un pui mai "imprumutam" si eu unul ... doar ca la varianta asta cred ca nu o tinusem in frig si deci ciuciu flori.

Cei globulari gen mammilaria si rebutia sunt arhiplini de flori sa nu mai zic de exhiposis.

Ok , e prea frumos specimenul sa nu incerc si eu unul.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Daaa, e frumos foc si daca tot ai unde sa-l iernezi merita cu varf si indesat sa-l ai. :indragostit: Nu am inteles prea bine ce denumire e asta exhiposis, sa fie Echinopsis? :nu stiu: :gandit:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
De la foame :rofl:

Loc este berechet , mai ales ca nu vor nimic pretentios doar ca nu stiam de ce la mine nu infloreau
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Cu placere! :D

Daca il vei trata ca pe ceilalti cactusi, cu siguranta va inflori. Exemplarul acesta mare il stiu de cativa ani. Pana anul asta nu l-am vazut astfel inflorit. De iernat stiu ca il ierna in beci in ultimul timp, din lipsa de spatiu insa asezarea la soare e mult mai recenta. Multa vreme a fost tinut intr-o mica terasa unde avea doar cateva raze de soare dimineata. Trebuie sa cercetez daca vara trecuta i-a schimbat locatia in plin soare (indemnul meu ferm a fost sa mute leandrii si cactusul la soare, nu stiu daca l-a urmat in ce priveste cactusul) banuiesc ca da si urmarea e valul asta de flori. Soarele si repausul, pe langa marimea exemplarului au determinat florile astea.

P.S. O paranteza, tot legata de inflorire. Intrebai mai demult de inflorirea epiphyllum-ului. Ti-au inflorit anul acesta?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
La mine au murit , nu stiu de ce , pe uscat nu le placeau pe ud nici atata ...am renuntat la ei

Luasem si un pui de prin Tg neamt de la una matura .....mama daca era cat ala nu as fi avut loc de ei.

Imi plac mult lithopsii dar nu prea ma sincronizez cu ei
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Imi pare rau. Cu astia obisnuiti (rosu,roz, alb-galbui) ai patit-o? Ori cu pui mai dosebiti?

In ce priveste dimensiunea, ai dreptate. La iernat un singur epi poate ocupa locul a 10 plante. Cel roz ce are dimensiuni mai reduse, dar e si cel mai pretentios/ dificil.

Dificultatile apar de la dereglarile de udare. Depinde de tipul de substrat. Cand dau semne, deja problema e avansata. Insa nu mi s-a intamplat sa moara. O tundere drastica (la cel rosu) si pauza lunga de udare, l-au readus pe calea cea buna.

Desi ocupa mult loc, cactusii epifiti sunt in topul preferintelor mele. Cum pot sa le rezist cand le vad in fiecare an minunatele flori. Acum epi alb si rhipsalidopsis-ul se intrec in inflorit:
(spre deosebire de anul trecut culorile nu si-au sincronizat inflorirea)



 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Mai e si alta chestie , toate frumusetile alea au problema ca infloresc...noaptea ...ori eu sera si gradina nu o am langa mine , eu locuiesc la apartament si acolo sta tata , am avut parte de o floare la unul din ei , am plecat la 12 din sera sperand ca va inflori ca sa revin a doua zi pe la 10 si sa fie deja trecuta.

Alt minus daca pot sa zic asa sau ....mi s-a intamplat doar mie
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
La mai multi cactusi apare aceasta problema. Floarea nu tine decat o zi /noapte. Ce imi place la epi e ca face multe flori ce infloresc succesiv. In plus, varietatile au perioade diferite de inflorire, asa ca vreo doua luni vad numai floricele. Epi mei (ca de altfel toate florile) stau cu mine. Statul la casa are avantajele si dezavantajele ei. Nu concep sa casc ochii de dimineata fara sa vad ce mai e nou ori sa le zic "neata". Mi s-ar parea tare pustie fara ele. :D

Rhipsalidopsis-ul e mai cumsecade. El isi deschide aceeasi floare mai multe zile. In plus ocupa mai putin loc.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Adina dar si Epi roz a tinut floarea mai multe zile. :eek: Am avut norocul s-o vad deschisa, dar nu i-am facut foto. Cand am venit de la Bucuresti vineri era in toata splendoarea ei :visator: , dar nu mai era lumina pentru o fotografie pe masura. Acum astept celalalt boboc si pe cei galbui.
La cel vechi rosu, pe la 1:30 am ma cocotam pe scara ca sa-l fotografiez, crezand ca pierd floarea, dar si el m-a asteptat cu ea deschisa. :indragostit:
Sotul dimineata inainte de-a pleca la serviciu se duce si le face inspectia si cand vine ma intreaba daca am vazut cum sunt care a mai imbobocit .... s-a molipsit si el. ;-) Daca nu mai sunt copiii acasa avem alte preocupari, cactusii. :rofl:
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
La mine Carmen cand infloresc, infloresc multi boboci, asa ca eu vad mereu flori deschise, insa daca ai un boboc care dimineata e deschis, seara de vrei sa-i faci poza poti sa ai surpriza ca deja s-a pleostit. Asa am patit eu cu primii doi boboci de la cel alb. Si cel rosu e destul de grabit. Rar vezi acelasi boboc in floare doua zile la rand. Cel roz cred ca are florile ceva mai longevive, le si deschide cam cu incetinitorul. Albul vei vedea ca e mai rapid. Te uiti la el si zici ca mai dureaza ceva pana la inflorire si, de nu-l verifici, te trezesti cu surprize.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Azi am mai descarcat niste fotografii si acum postez unele aici.
Epy corai a facut si el 4 flori, dar nu am prins decat doi boboci in foto, ceilalti erau pe partea opusa.

Mammillarii si Astrophytum

 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Superbe florile roz ale mammilariei.
Epi rosu e si la mine mai bezmetic anul asta. Inca mai porneste pe ici, pe colo cate un boboc . Pe langa el un alt fel de mammilarie (longimamma) are flori acum
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Foarte harnici teposii tai, iar culorile florilor -splendide. Avand in vedere vara asta capricioasa e cu atat mai mare performanta. Felicitari!
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Din moment ce arata asa e clar ca le faci pe voie. Soare din belsug, substrat sarac, nisipos, bine drenat, repaus uscat toata iarna si ei te vor rasplati in continuare pe masura.

In ce priveste identificarile, Carmen (tzep) sper sa ne ajute. Eu iti zic sigur ca in poza a 4-a ai charmacereus silvestri (cactusul cu flori portocaliu-roscate), iar in poza a treia o mammilarie .
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
mersi Adina pt identificare , da le cam las in pace iarna ,sunt in beci si nu le ud deloc , iar acum au soare dar sunt sub acoperis ca de la ploile astea probabail ar putrezii .
candva le-am cumparat pt Juniorul meu ,ca vroia neaparat colectie de cactusi ,acum nu-i mai intereseaza asa ca am ramas cu ei :)
iar aia multi din prima poza mi le-a adus sotul anul trecut din Italia ,le-a primit de la cineva ,asa ca iar s-a inmultit colectia :D
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Ana, bine ai revenit cu tzeposii tai. Ii stiu de anul trecut :h:, cei adusi de sot sunt Gymnocalycium. Sunt cultivari si e greu de identificat. Apoi sunt Mammillaria asa cum a spus Adina, ai si un Echinopsis bolnav rau, separa-l de ceilalti urgent. Cum a ajuns in halul ala? :cry:
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
Tzep,de care zici?ala in ghiveciul roz:blush: eu am crezut ca e asa ca s-a rasturnat de cateva ori ,si de la lovituri :blush: na ma duc sa-i caut alt loc ,si altceva ce pot sa fac cu el ? ca nu l-as arunca daca se poate salva :think:
 
Sus