Terrafertil

valy

Member
O sa incerc o abordare un pic diversa. Nu contest ce spuneti pentru ca sincer nu mi-a placut si nu o sa imi placa chimia vreodata. Dar am sa va dau un exemplu care eu personal il consider bun:
Lipsa de calciu
Pentru a combate lipsa de calciu poti sa iei 1 pastila pe zi sau poti sa mananci coaja de la 10 oua. (nu cred ca proportia este exacta, dar de dragul discutiei sa presupunem ca este). Pastila este obtinuta chimic iar cojile de oua naturale. Efectul pentru tine este acelasi, calciu intra in organism si merge catre zonele deficitare.
Eu cred ca aceiasi treaba este si cu plantele. Ele au nevoie de niste macro si micro elemente. Ca le au din faina de oase, din gunoi de grajd sau din ingrasaminte chimice, ele cresc si se dezvolta la fel.
Se poate ca absorbtia sa se faca mai rapid intr-unul din cazuri si mai lent in altul. Sau poate modul de aplicare sa favorizeze mai mult unul din produse. Sunt destul de multe variabile. Daca vre-un biolog/chimist bun vrea sa impartaseasca din cunostinte, m-as bucura.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Valy , desi am terminat Liceul de Chimie nu te baza in totalitate pe mine :rofl: dar asa cum explici tu deja exista o forma de producere/facere a unor elemente si ai omis exact ce trebuie.
Spui ca noi luam o pastila de calciu sau coaja de oua ...corect ...dar tot noi prin procedeul de asimilare , total diferit de al plantelor care nu au stomac si intestine care pot absorbi aceste alemente ne folosim de acel compus (Ca) prezent in coaja , care la randul ei nu e facuta laboratoristic si intr-o forma naturala de organismul gainilor.

Planta nu poate lua coaja de ou sau faina de oase si le "mananca" , nu ? , ci niste mici "muncitori mineri" :D desfac aceste componente in substante pe care plantele le pot folosi , absenta acestor "ajutatori" nu duce la nimic bun , multi dintre ei traiesc in simbioza cu planta mama (citrice) altii doar sunt si ei acolo la treaba.

Aseara priveam pe National Geo cum disparitia unor amarate de rame ar duce la disparitia unui ecosistem si ca multe plante ar disparea ceea ce veridifica ceea ce zic eu ...plantele nu pot absorbi direct substantele.

In alta ordine de idei , ceea ce scoate rama pe fund :evil: , nu e doar faina de oase/pamant/etc ci de fapt un mix digerat, sau mai bine zis o pastila de nutrienti , dizolvati pana la o anume valoare, intro concentratie echilibrata ...
Niciun chimist nu poate reproduce acea balanta din humusul de rama. :wink:
Testul simplu de facut e sa pui fertilizator in ghiveci sa vezi cum o iau ramele la plimbare si sa pui alte "ingrediente" naturale sa vezi ce populatie iti creste acolo.
Asta ca lucare de examen :rofl:
 

valy

Member
Ei vezi...suntem aproape sa ne intelegem 8) . Acum imagineaza-ti ca humusul de rama sunt cojile de oua si terrafertil este pastila de calciu. Got the :idea: ?
Acestea ziind fise ...i rest my case.

P.S. Si stii de ce nu reusesc savantii sa produca un compus chimic identic cu humusul de rama? Pentru ca inca nu au inteles complet procesul care se desfasoara in interiorul stomacului ramei. :?
 

Elektra

Member
valy a spus:
Ei vezi...suntem aproape sa ne intelegem 8) . Acum imagineaza-ti ca humusul de rama sunt cojile de oua si terrafertil este pastila de calciu
Tin sa precizez ca acesta este doar un schimb de opinii, nu o lua personal, dar de unde pana unde compari terrafertilul, un produs natural, cu pastila de calciu sintetizata chimic? Ce este chimic in dejectii animaliere si in oase?
Si la exemplul cu pastila de calciu si cojile de oua sa stii ca te inseli, organismul uman e facut sa traiasca natural, nu cu produse chimice de sinteza, asa ca absoarbe mult mai bine calciul din produse naturale, in speta smantana si sardine(adica din oasele lor care nu-ti sunt tie pe plac) :D decat din pastile. Botanist nu sunt, dar sunt convinsa ca si plantele fac la fel, recunosc naturalul si il asimileaza, pe cat te dezgusta pe tine oasele din terrafertil, pe atat ma dezgusta pe mine sacii cu azotati.
Si in ca ceva, sa stii ca am humusil gratis caci e plin de rame in pamant de cand am pus terrafertil :)
 

sicora fabian

Active Member
Terrafertil (ca orice ingrasamant obtinut din fermentarea dejectiilor animale) este mai complex decat orice ingrasamant complex sintetic. Avantajul nu este dat de latura lui "verde", eco, ci de faptul ca unele micro si chiar macroelemente nu pot fi asimilate in lipsa altora sau, mai rau, asimilarea este stopata la concentratii mari ale altora!Nu stiu de unde ati auzit voi de "humus de rama", s-ar putea sa fie o denumire comerciala, insa humusul se obtine in zeci - chiar sute de ani!
Intr-adevar, daca nu sunt in ghivece, ramele au un efect benefic asupra solului, nu doar prin dejectiile lor, ci si prin aerisirea solului. Oricew ingrasamant organic duce la imbunatatirea microfaunei, iar Terrafertil este organic. Eu am avut probleme cu el pentru ca mi-au crescut alstromeriile ca nebunele de au trecut mult peste parapeti si apoi mi-au culcat plasele de palisaj de nu mai am flori drepte! :x Si calla a crescut in nestire!
 

IZA

Active Member
Am folosit si eu Terrafertil . Am pus cat am putut sa cuprind intr-o mana pe fundul gropii inainte de a planta rasadurile de rosii. Dupa ce am plantat le-am mai pus si ceva gunoi de grajd bine descompus dar nu mult .
Acum, eu cred ca amandoua ingrasamintele au facut ca rosiile mele sa fie invidiate de vecini :wink:
Nu voi pune niciodata in gradina mea ingrasaminte chimice . Am gunoi de grajd si atat. Cine nu are sa-si cumpere :)
Din mica mea gradina am avut pana acum o saptamana ceapa . Morcovi pana in primavara iar din bulionul din rosii mai am si acum, asa ca ma pun pe facut mai multa ciorba de rosii cu telina.
Nu am loc pentru cartofi dar in rest am avut din toate legumele.
 
Sus