Trachycarpus wagnerianus

Yanquapin

Member
Hihu, eram sigur ca stai in microclimat urban- pe unde anume? Gresesc daca presupun ca au doar ultimele 2 ierni afara? Vantul din iarna 2005-2006 a fost distrugator pentru niste trachy din zona Unirii... ger uscat, persistent, vant puternic. Ti i-ar fi luat si pe ai tai.
Iarna 2006-2007 a fost o gluma, iarna asta doar umeda, fara ger serios, si cu destula zapada.
Vantul "prajeste" palmierii si la -10, mai ales pe cei care nu s-au intarit bine.
Da-ne si noua detalii- de unde vin, etc.!
 

Hihu

New Member
Trachycarpusii lu' tata

Stau in Colentina, Andronache. E foarte adevarat ca am oarece microclimat, trei ziduri de casa dar deschiderea e spre rasarit si stim cu totii cine vine de acolo. Stiu ca nu au fost ierni prea grele dar am fost pregatit in caz de ceva, Aveam destula folie sa ii invelesc pe amandoi. Ma refer la folie speciala de plante cu gaurele mici ca sa respire. Aia e speciala pentru vant. Palmierii pe care ii ai la Unirii au fost inveliti in 2005-2006? Oricum s-a spus ca aia a fost cea mai grea iarna in ultimii 30 de ani... Si inca ceva. Eu stiu ca frunzele se pot "praji" dar planta nu moare. Primavara dau alte frunze. Treaba e verificata de o cunostinta a mea. Banuiesc capalmierii tai si-au revenit. As putea sa ii vad si eu?
 

Yanquapin

Member
Stiu zona, destul de expusa. La marginea orasului e si mai rau.
Daruisem palmierii cuiva, aproape de Patriarhie. Au crescut 2 sezoane foarte frumos si repede, cu evantaiele de 30 cm diametru. Desi bine situati, nu au fost inveliti. Mai jos de -16 nu a scazut, nici vorba de cea mai grea iarna in 30 de ani! Unele plante mai zdravene isi revin dupa defoliere, dar astia s-au dus total... erau prea mici.
La fel au murit si unii pe care-i plantasem la blocul meu din Macaralei- putina lumina, dar au trecut de 2 ierni. Ramasesera mult mai mici, pentru ca si solul era sarac.
Luni am plantat niste fire amarate, ultimii 17, cu alura de pui de 2 luni, dar batrani de 5 ani! Statusera in perlit, iarna asta fiind lasati si afara, protejati de o cusca de folie, lipiti de zidul casei, pe sud. Ma mir ca au rezistat, si la frig (-13), si la uscaciune...
Acum sunt direct in sol, la curte, in camp- protectia de vant va fi necesara in fiecare iarna, nu incerc "acrobatii fara plasa". Au miscat chiar dupa cateva zile astea frumoase- "lancea" e mai hidratata si ferma.
-22 grade e foarte optimist. Asta ar fi defoliere 100%, in cel mai fericit caz. Voi incerca anul asta- sper sa vina odata semintele alea!- cu wagnerianus si Nainital, cei mai tari Trachy la ora asta. Takil adevarat e inca abia aparut, si nu se stie mare lucru despre el.
Wagnerianus vine din Japonia, dar putini stiu ca este Trachycarpul predominant in... Coreea de Sud. Iernile sunt mult mai aspre decat cele japoneze. De fapt, cred ca de aici au plecat in Japonia- nu erau nici Musa, basjoo vine tot din China, si inca destul de recent, dar a impuiat Japonia.
E ceva ciudat cu wagnerii, par a fi o forma de joasa altitudine, dar mai nordica. Suporta mai bine si vantul, si arsita, si gerul. Ca si la fortunei, arealul natural initial este neclar.

De aia cresc eu cactusi... dupa fiecare iarna parca ma intreaba: "Asta e iarna pe la tine? Nu-i rau, doar cam umed... Cred totusi ca voi inflori abundent si anul asta." Sunt cele mai tari ciudatenii exotice, pe langa yucca. Poti sa-i uiti in ger si zapada- asta si vor! Poti sa uiti de apa vara- cam asa era si pe acasa! Unii sunt indiferenti si la umezeala. -30 nu ar fi mare lucru... Farmecul palmierilor m-a facut sa le dau totusi o sansa, dar numai celor mai dure forme. Fortunei nu prea s-ar numara printre ele. Totusi, unii indivizi sunt surprinzatori prin ce pot indura.
 

Hihu

New Member
trachy

Pai din cate inteleg cei care au murit erau puieti. Ai mei nu mai sunt asa de mici, probabil ca d'aia nici nu au avut probleme. Tulpina lor are 30-40 cm. Din cate imi amintesc iarna asta dupa ce a nins (pe 3 sau 4 ianuarie parca) a fost si un vant cumplit si inghetat. Si palmierii mei chiar nu ziceau nici pas. Ori la -10 sau -12 cat a fost plus vant... cred ca ajunge la -20. www.polarpalm.net. Cred ca aici gasesti cam tot ce trebuie stiut despre plantarea palmierilor in zona noastra de clima. Iti spun, in principiu un trachycarpus maricel, sau care nu mai e puiet nu ar trebui sa aiba probleme nici macar neprotejat daca e plantat in pamant. Referitor la iarna 2005-2006 au fost cele mai multe zile de inghet la sol din ultimii 30 de ani. Poate nu cele mai scazute temperaturi. Pana la urma faptul ca ne aflam in zona 6 (cauta pe Google Europe Hardiness Zone Map) se datoreaza numarului de zile cu temperaturi negative. Asta fata de alte zone (zona 7 la mare si in Banat, sau zona 8 care e la Orsova si pe fosta insula ADA KALEH) care le au in numar mai mic. Am inteles ca e mai important pentru plante daca numarul de zile reci e mai mic chiar si daca temperaturile sunt mai scazute un pic. Spuneai ca ai plantat trachycarpusi in Macaralei in curtea blocului? Spunei ceva si de pamant. Din cate am inteles, trachycarpusul nu are nevoie de nici un pamant special, se adapteaza la orice tip de sol, nu stiu ce sa zic. Eu in curte am un sol de nu creste nici o floare ca lumea. In fine, nu stiu daca ai vazut pozele cu palmierii mei. http://good-times.webshots.com/album/562623736ZagRLP
 

carmenn

Member
Uau...foarte frumosi. Cam cati ani aveau palmierii vostri cand i-ati plantat afara ?
Tocmai mi-am achizitionat si eu un Trachycarpus fortunei, dar e mic doar 2-3 ani.
 

Yanquapin

Member
Cu vantul ala nu ma mir ca nu au patit nimic- nu a fost groaznic si palmierii tai sunt bine ascunsi. Nu in ultimul rand, ai putea sa ai plante mai ciudate, cu gene deosebite- takil adevarat exista in Florenta, si e posibila o hibridare cu fortunei si plantarea lor ulterioara si in alte zone din Italia. Asta poate implica o rezistenta mai mare.
Cu Kiril de la polarpalm am corespondat acum vreo 9 ani. Conteaza si sursa initiala a palmierilor bulgaresti- vezi Tesan si celelalte soiuri de fortunei in China.
Inghetul la sol record a fost datorat vantului foarte puternic (70km/h), lipsa totala a zapezii, maximelor diurne sinistre (-10...-15!). A inghetat in profunzime si i-a terminat- fiind si mici, nu au avut energie sa isi revina.
Esti foarte optimist, dar uite cate esecuri au trachycarpii peste tot- mereu primeaza Rhapido si Sabal, exceptie in zonele mohorate, oceanice. E un tip si in Wisconsin care tine fortunei, dar erau pui si ii infofolea si arunca zapada peste ei. Se intreba ce va face cand vor creste mari- ce protectie mai poate folosi?
Toti cauta un trachy rezistent ca un Rhapido, dar asa ceva nu cred ca este... poate selectie crancena in zeci de ani? Dar cine se angajeaza la asa ceva- sigur, la un nivel serios, centralizat? Expeditii in habitate extreme, selectie a indivizilor exceptionali din cultura, incrucisari etc... daca natura nu a permis asta dupa mii de ani de retragere a gheturilor, e clar ca mare lucru nu putem face noi. Asta e limita familiei palmierilor, si chiar si cei mai tari se supun.
Zonele nu tin de numarul de zile sub 0, ci de minimele iernilor. Noi suntem cam in 6, cu majoritatea iernilor de 7, cele mai reci fiind de 4- halal clasificare... Ajungi sa ai un Trachy de 2 m in 10 ani, dar vine un -25 si l-a ras- protectii, clona mai dura-> poate scapa doar cu traume grave.
Da, valurile de frig cu durata scurta sunt genul lor de rezistenta, nu geruri prelungite.
Pamantul din Macaralei era tasat, aiurea de tot. Lumina solara- 1h/zi... Nu au trimis radacini in profunzime- nici timpul nu a fost suficient. Sunt destul de rezistenti la sol prost, dar in functie de sol se masoara si performantele lor. Cu umbra se descurca bine, de aceea fac fata unde nu-ti cresc bine florile. Iarasi, rezistenta lor scade, petiolii sunt lungi, evantaiele mari si slabe. In soare, petiolii se scurteaza, limbul la fel, si devin mai robuste. Plus ca acumuleaza mai multa energie. Cam asta e forma wagnerilor, de asta am subscris imediat la ipoteza cuiva (nu mai stiu sursa) ca ar fi o forma de joasa altitudine, cu adaptari la extremele campiei: soare, ceva mai uscat, vanturi, dar mai nordica.
Acum mi-am amintit: am aflat de palmieri de frig acum 19 ani, fiind licean in Rosetti. Misunam peste tot cu un bun coleg si prieten. Intr-o curte din zona am vazut plante ca ale tale, si am urmarit daca proprietarul ii va dezgropa cand vine frigul. Am fost foarte surprinsi cand in primavara erau in forma si am intrebat- nu aveau de dat; am aflat totusi ca primisera seminte din Italia.
Timpul a trecut si la cativa ani ma mai duceam in Floreasca sa-i vad. Anul trecut, cu sotia si fiica, am vorbit si cu proprietara; ramasesera doar plante mici, dar deja stiam de ce... cresc plante ciudate de ceva timp si sunt la curent cu vremea. Cu tot microclimatul, iarna 2002-2003 a ras tot ce era inalt. Ajunsesera la 2 m, dar -26 a fost mai mult decat suficient. Proveneau de pe malurile lacului Maggiore, si aveau peste 30 ani!!! Uite ce inseamna umbra! In soare, 10 ani inseamna 2 m! Unii supravietuitori erau chiar pitici, doar vreo 60 cm de trunchi. Nu cred ca ajungea vreunul la 1m. Toti de-o varsta...
Prin 1998 cred ca am fost prima data la net- prima cautare a fost despre pesti, si urmatoarea de palmieri- si urmatorii 2 ani la fel... Am aflat astfel termenul de "hardy palms", si crezusem ca aia erau Sabali! La urmatoarea vizita ani am conchis ca erau Trachy.
Ramane sa experimentam. Stiu de unul mare in Craiova, acum cred ca are peste 3 m, daca a mai trait- si cred ca da, deoarece era bine invelit iarna. Poate cel mai inalt palmier tinut in exterior, din tara.
 
Sus