Udarea gradinii

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Desi nu s-a postat de doi ani in acest topic reiau subiectul deoarece este de mare interes in aceasta perioada a anului: Iata cateva sfaturi:

:arrow: Udarea gradinii se face seara sau dimineata, niciodata in mijlocul zilei

:arrow: In zilele cu canicula se poate efectua in ambele momente ale zilei mentionate mai sus

:arrow: Fiecare tip de udare prezinta avantaje si dezavantaje
-udatul seara este mai comod pentru gradinar insa pamantul este inca incins dupa o zi de expunere la soare, iar o parte din apa se va evapora inainte ca ea sa patruda in sol
-udatul dimineata devreme (ora 5-7 am, nu mai tarziu) poate sa fie incomod pentru gradinar, in schimb plantele il apreciaza mai mult. Pamantul este deja racorit in urma noptii iar apa va ajunge la radacina plantelor intr-o cantitate ai mare, facand astfel economie de apa in special in perioadele secetoase

:arrow: Pe timpul verii udarea se face si dupa ploie deoarece apa nu intra in profunzime, ea ramanand la suprafata pamantului. Experimental puteti face cu cazmaua o groapa in pamant dupa ce a plouat si veti vedea pana unde a patruns apa....si asa va veti convinge.

:arrow: Sunt bine venite si dusurile, exectuate tot seara (dupa ora 8 pm) sau dimineata pentru a curata frunzele de praf si pentru a inviora plantele.

:arrow: Trebuie tinut cont si de tipul se sol pe care il avem in gradina. Solul argilos are capacitate mare de retinere a apei, astfel el va fi udat mai rar si in cantitati mai mari. Solul nisipos are capacitate mai mica de retinere a apei, deci se va uda mai des si cu cantitati mai mici de apa.

:arrow: orele ce mai indicate pentru udare sunt:
-seara dupa 8, cand soarele deja s-a domolit
-dimineata pana la 8 cel tarziu

:arrow: apa nu trebuie sa vina direct din fantana ci dintr-un bazin colector deoarece diferenta mare de temperatura poate sa dauneze grav plantelor, in special daca udarea se face seara.
 
Sus