Violete inflorite II

adrianam

Well-Known Member
Tare frumoase sunt! Sa-ti traiasca! :)
Eu am ramas cu una mov inchis care a inflorit toata vara si am mai primit un pui care a deschis saptamana trecuta primele flori. Este grena. Cu toate ca imi plac foarte mult, nu mai am loc pentru altele, spatiul pentru iernat este foarte restrans.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Seamana foarte bine :)

Am observat ca dintre adolescentele care acum incep sa infloreasca au fost mult mai harnicute cele plantate in recipiente mai mici. Cred ca si-au concentrat energia mai mult inspre flori in timp ce cele cu substrat mai mult la radacini s-au concentrat sa ocupe ghivecele. Dar asa macar mi-am invata lectia, de acum inainte am sa folosesc numai recipiente mici.
 
Ultima editare:

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator

adrianam

Well-Known Member
Frumoasa foc! Sa-ti traiasca!
Ruxitzika, si tu ai numai frumuseti! Tot asa frumos inflorite sunt si acum?
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Cateva inca mai sunt dar apogeul a trecut. Din pacate nu le-am mai facut poze. M-am luat mereu cu altceva si am uitat de ele.
 

lelia

Well-Known Member
Niciodata sa nu zici niciodata ....desi mi-au placut dintotdeauna aceste plantute ,pentru diversitatea culorilor si pentru perioada lor de inflorire (aproape continuu),nu credeam ca voi incepe sa le iubesc cu adevarat .Desi am doar 4 buc. pot spune ca sunt adorabile ,sunt mereu inflorite ,vesele si gingase .

Cea roz are marginea frunzelor maronie si textura mai putin ferma ,nu stiu daca e o boala ,daca da ,va rog sfaturi ,sau a suferit din cauza curentilor de aer .Am desprins frunzele cu probleme ,cele noi par ok.

 

adrianam

Well-Known Member
Foarte frumoase si bine ingrijite. :-)
La cea roz, este posibil sa fi fost frunzele lipite de geam si sa le arda soarele?
 

crysty

Active Member
mi-a atras atentia violeta aia cu frunze patate. In primul rand nu pentru frumusetea florilor si bogatia lor ci pentru frunze.
Am o atractie pentru varietati rare :D, intr-un an avut 8 specii de busuioc la ghiveci din care una cea mai rara African Blue.
Acele pete cred ca sunt naturale si nu sunt boala si nici de la daunatori ci este o mutatie genetica foarte rara . Aceasta mutatie cand apare la plantele de apartament este ca si o sarbatoare pentru horticultori , pentru ca apare o varietate decorativa noua naturala foarte rara .
Sunt unele plante de interior care se vand in comert si cu aceasta mutatie care au adaugat numele de variegata .
https://en.wikipedia.org/wiki/Variegation (aici o sa vezi o poza cu o violeta de parma cu o anume mutatie)
De exemplu se poate gasi in comert ficus ... variegata, schefflera arboricola variegata (de asta am si eu cumparat la reducere la dedeman faptul ca era variegata m-a indemnat nai tare sa cumpar chiar daca e prea variegata ca are frunzele mai mult galbene decat verzi :D) , crassula ovata variegata, aloe variegata, etc .
Probabil aceasta mutatie la plante ar putea fi si creata in laborator ca doar suntem in sec. 21 dar apare si natural dar foarte, foarte rar . Am avut rasaduri de ardei iute de ghiveci cu frunze normale din samanta dar un pui a scos vreo 2 frunze cu pete decolorate, adica aparuse o variegata :visator: . Nu mai stiu ca s-a intamplat prin 2016 cred ca plantuta murise inainte sa ajunga macar la 10 cm. Se mai intampla sa pierzi rasaduri cand te chinui in conditii nu prea excelente ca cele dintr-o sera incalzita.
La unele plante nu da bine la aspect aceasta mutatie dar la unele chiar le sade bine ma refer la cele care nu fac flori si sunt arbusti in general de interior.
Asa ca bucura-te ca ai o violeta variegata chiar daca petele distrag atentia de la flori. Daca mai ai aceasta planta recolteaza o frunza patata sau 2 si pune-o la inmultit sa vezi daca noua planta va fi tot cu mutatie. Teoretic ar trebui sa fie si noul individ cu mutatie .
Tot asa au aparut si unele animale domestice sau pasari , cu aspect mai aparte , prin selectie artificiala a unui (unor) individ care a manifestat o anumita mutatie cum ar fi motzul la gaini sau porumbei sau motzul la urechile unei pisici domestice, etc. Asta o stiu de la un documentar pe Animal Planet, se chema Pets 101 parca, in care un genetician spunea cum se cauta indivizi de animale de casa cu o mutatie genetica si apoi sunt inmultiti pentru ca acea noua rasa sa poata naste indivizi asemanatori ,abia la nu stiu a cata generatie sa devina stabila mutatia sau evidente caracteristicile si de ce ajung aceste noi rase foarte scumpe.
Pete pe frunzele de la violete mai apar si de la stropii de apa dar petele de mutatie genetica au o culoare intensa de crem deschis care capata nuanta de galben daca bate soarele .
Un exemplu perfect pentru petele la plante (variegata) dar la om cred ca este vitiligo. O alta mutatie genetica rara la oameni si animale ar fi albinismul care asta este complet pe piele si nu apare sub forma de pete.
Sper sa nu ma insel in cele spuse mai spus, daca da, rog sa fiu corectat.
Ca sa revin la poze , foarte frumoase florile nu am cuvinte. Nota 10 pentru rezultate !
 
Ultima editare:
Sus