Informeaza-te,

asa vei stii mereu ce ai de facut


Hippeastrum incantator in fiecare casa


Planta foarte populara la noi in tara, Hippeastrum (sau Amarillys cum i se mai spune, desi acest nume desemneaza un alt gen de plante bulboase) este originar din zonele tropicale si subtropicale din America de Sud si Centrala. Acest spatiu de origine este caracterizat din punct de vedere climateric prin alternanta dintre perioadele secetoase si cele umede din cursul unui an. In perioadele umede planta creste intens ajungand la dezvoltare maxima. Indata ce perioadele secetoase isi fac aparitia, planta intra treptat in repaus.

Aceasta perioada de repaus corespunde la noi cu lunile de iarna, cand planta trebuie udata doar cat pamantul sa nu se usuce excesiv. Desigur, aceasta in cazul in care decideti sa pastrati bulbul in ghiveci. Alternativa ar fi sa-l pastrati in spatii uscate cu temperatura relativ constanta, in ladite cu talas sau acoperit cu nisip. Personal, recomand pastrarea bulbului in ghiveci, pentru ca din obisnuinta o sa-l supravegheati cu mai multa grija. Nenumaratii cultivatori ai acestei plante ii spun crin rosu sau gramofon, incantati fiind peste masura de florile sale mari in culori stralucitoare si catifelate. Acestia cultiva un numar mic de plante in interiorul caselor lor. In ultimii ani a aparut insa o cerere crescanda de crini rosii ca plante taiate care sa se foloseasca in diverse buchete asortate sau aranjamente florale.

Majoritatea plantelor care se pot achizitiona din sere sau magazine specializate provin din varietatea Hippeastrum vittatum (syn. Amaryllis vittata). Hibridul obtinut de cultivatorii specializati (din Olanda si SUA in principal, dar exista si contributii romanesti) are floarea cu diametru de 20-30 cm, colorata variat si cu o dunga mai deschisa care traverseaza delicat jumatatea fiecarei petale. Florile pot fi unicolore sau bicolore, miniaturi, simple sau duble, de la alb la violet. Bulbii sunt acoperiti de o tunica maronie si, in functie de dimensiunea lor, pot poduce 1-2 tulpini florale, fiecare cu cate 2 pana la 6 flori. Frunzele sunt liniare, verzi inchis, dispuse sub forma de perechi. Fructul care apare dupa trecerea florii este o capsula in interiorul careia se afla pana la 40 de seminte.

Bulbul crinului este peren, dar pentru a inflori in fiecare an, trebuie sa-i respectati perioada de repaus. La inceputul acestei perioade, crinul isi va pierde frunzele treptat. Acesta nu este un motiv de ingrijorare ci semnalul pentru rarirea din ce in ce mai mult a udarii si a cantitatii de apa folosita. La cumparare, bulbul este florifer. Adica are dimensiuni suficient de mari pentru a reusi sa hraneasca viitoarele flori. Dupa un an, daca ingrijirile date de dumneavoastra nu vor fi corespunzatoare, dimensiunea acestuia poate sa scada si la momentul cand sperati sa infloreasca va poate face o surpriza neplacuta. In cazul unor ingrijiri excelente, alaturi de bulbul initial vor mai aparea si altii mai mici, care vor avea nevoie de 2-3 ani de ingrijire continua pana la maturitate si inflorire. Inmultirea la Hippeastrum se face in principal prin separarea acestor bulbi mai mici sau prin folosirea capsulei cu seminte. Din pacate aceste seminte au vitalitate redusa motiv pentru care trebuie sa le semanati in acelasi an in care le-ati cules.

Desi nu este considerat o planta pretentioasa, crinul are mare nevoie de lumina naturala (in cantitate suficienta) si de caldura (16-20 gr. C). Umiditatea ridicata trebuie evitata, pentru ca in astfel de conditii bulbul este predispus la mucegaiuri care ii vor afecta tunica in straturi din ce in ce mai profunde, pana il veti pierde definitiv. La primul semn de aparitie a mucegaiului trebuie sa indepartati toata portiunea de bulb afectata. Chiar daca pare un tratament drastic, fiti siguri ca in acest fel va veti salva planta. Portiunea de bulb ramasa fara tunica protectoare trebuie ferita de umezeala prin toate mijloacele si tratata cu Benlate in concentratie de 0,2% sau alt fungicid. Treptat, dupa cateva luni rana se va estompa.

Solul folosit la plantare trebuie sa fie cu compozitie uniforma, bogat in humus si sa aiba pH 6-7,5. Pentru o dezvoltare optima, bulbul are nevoie ca solul sa fie amestecat cu mranita sau sa i se administreze dupa udare un ingrasamant lichid (in proportie mai mare fosfor si potasiu). Acestea vor contribui substantial la succesul cultivarii Hippeastrumului. Puteti dirija conform dorintei dumneavoastra perioada de inflorire si cea de repaus, dar, in general, crinul infloreste din decembrie pana in aprilie-mai.

La plantare se folosesc ghivece nu prea mari, de preferat din lut pentru o buna stabilitate. Radacinile necrozate se indeparteaza cu grija si bulbul se va planta in asa fel incat 25-30 % din el sa ramana la suprafata si radacinile sa fie orientate in jos. Temperatura de inradacinare este de 20-22 gr. C. Vara cand soarele este foarte puternic, se recomanda umbrirea plantei pentru a nu aparea pe frunze inesteticele arsuri. De obicei, intre plantare si inflorire trec pana la 8 saptamani.

In fiecare an, la momentul cand veti decide sa scoateti bulbul din repaus, trebuie sa-l replantati in ghiveci dezinfectat, pamant proaspat si sa protejati gaurile de scurgere ale ghiveciului. Crinul cu flori rosii si roz este cel mai solicitat in comert. Florile destinate comertului cu plante taiate se recolteaza cand bobocii sunt complet separati dar inca nu s-au deschis si se aseaza in cutii speciale de carton. Aceste flori recoltate nu se pastreaza in camere frigorifice ci la temperaturi de 8-10 gr. C.



Autor:
Cornelia Constantin (text si foto)

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 14 dec. 2007.


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.