mirela06
Active Member
Am deschis acest topic pt. ca asa ca si alte legume,andivele dunt plante hranitoare si plne de vitamine.
Mi-am dorit mereu aceste plante sa le pot avea si in gradina.
Acest an mi-a adus satisfactia de a primi de la draga Isabella seminte de mai multe soiuri.
Prima am semanat-o astazi (cicoria catalogna gigante di chioggia) si sper sa ma invredniceasca cu aparitia ei.
Acum daca o mai si pacalesc vorbind cu ea italiana sa creada ca inca este acolo, sunt tare
Este singura acre se pune direct afara in aceasta perioada. Restul sunt iernatice.
Iata citeva date despre ele:
Andivele- aliment si medicament
Andiva este o leguma care apare in perioada de iarna, mai exact din decembri pana in aprilie.
Se consuma mugurii si frunzele inalbite, de forma unor stiuleti de porumb. Ea provine din cresterea prin "fortare" a radacinii de cicoare.
Andivele sunt foarte cautate fiindca au un gust placut, usor amarui.
Andiva contine vitaminele A, B1, B2, saruri minerale (calciu, potasiu, sodiu, fosfor, mangan, magneziu). Pe langa folosirea lor in alimentatie, andivele pot fi folosite si in mod terapeutic. Proprietatile terapeutice ale andivelor se datoreaza tocmai gustului lor amarui, tonic, de stimulare a poftei de mancare si a secretiilor gastrice.
Are bune efecte in atonii biliare, regland tonusul musculaturii vezicii biliare, datorita efectului coleretic remarcabil.
Avand proprietati depurative (chiar usor laxative), andiva e un bun adjuvant in obezitate, aterioscleroza, precum si in alimentatia cardiacilor si acelor bolnavi de rinichi ce prezinta edeme (pe principiul ca andiva aduce un aport mai mare de potasiu in dauna sodiului). Andivele sunt un bun vitaminizant si remineralizant in alimentatia copiilor, a convalescentilor, a gravidelor si a persoanelor mai in varsta.
Avand un continut foarte scazut in glucide, andivele sunt recomandate diabeticilor.
Andivele sunt mai putin recomandate in stare cruda in cazul persoanelor cu ulcer gastroduodenal si gastrite hiperacide.
Atentie!
Cand cumparati o andiva, trebuie sa fie lunguiata, alba, usor colorata pe margini in galbui.
Daca o tineti la lumina, andiva se usuca, se inverzeste si devine si mai amara. Ea se va conserva nu mai mult de 2-3 zile in cutia de legume din frigider.
Asa arata dumnealor
http://images.google.ro/images?q=cicori ... =ro&tab=wi
Mi-am dorit mereu aceste plante sa le pot avea si in gradina.
Acest an mi-a adus satisfactia de a primi de la draga Isabella seminte de mai multe soiuri.
Prima am semanat-o astazi (cicoria catalogna gigante di chioggia) si sper sa ma invredniceasca cu aparitia ei.
Acum daca o mai si pacalesc vorbind cu ea italiana sa creada ca inca este acolo, sunt tare
Este singura acre se pune direct afara in aceasta perioada. Restul sunt iernatice.
Iata citeva date despre ele:
Andivele- aliment si medicament
Andiva este o leguma care apare in perioada de iarna, mai exact din decembri pana in aprilie.
Se consuma mugurii si frunzele inalbite, de forma unor stiuleti de porumb. Ea provine din cresterea prin "fortare" a radacinii de cicoare.
Andivele sunt foarte cautate fiindca au un gust placut, usor amarui.
Andiva contine vitaminele A, B1, B2, saruri minerale (calciu, potasiu, sodiu, fosfor, mangan, magneziu). Pe langa folosirea lor in alimentatie, andivele pot fi folosite si in mod terapeutic. Proprietatile terapeutice ale andivelor se datoreaza tocmai gustului lor amarui, tonic, de stimulare a poftei de mancare si a secretiilor gastrice.
Are bune efecte in atonii biliare, regland tonusul musculaturii vezicii biliare, datorita efectului coleretic remarcabil.
Avand proprietati depurative (chiar usor laxative), andiva e un bun adjuvant in obezitate, aterioscleroza, precum si in alimentatia cardiacilor si acelor bolnavi de rinichi ce prezinta edeme (pe principiul ca andiva aduce un aport mai mare de potasiu in dauna sodiului). Andivele sunt un bun vitaminizant si remineralizant in alimentatia copiilor, a convalescentilor, a gravidelor si a persoanelor mai in varsta.
Avand un continut foarte scazut in glucide, andivele sunt recomandate diabeticilor.
Andivele sunt mai putin recomandate in stare cruda in cazul persoanelor cu ulcer gastroduodenal si gastrite hiperacide.
Atentie!
Cand cumparati o andiva, trebuie sa fie lunguiata, alba, usor colorata pe margini in galbui.
Daca o tineti la lumina, andiva se usuca, se inverzeste si devine si mai amara. Ea se va conserva nu mai mult de 2-3 zile in cutia de legume din frigider.
Asa arata dumnealor
http://images.google.ro/images?q=cicori ... =ro&tab=wi