M-am mai documentat in ceea ce priveste rotatia.
Am gasit si o definitie foarte sugestiva: Rotatia culturilor este o practica agricola care consta in cultivarea periodica a anumitor specii agricole, intr-o ordine bine determinata, astfel incat resursele solului sa se epuizeze cat mai putin iar riscul de aparitie a bolilor și daunatorilor sa fie minim
Ca previne stabilizarea in sol a anumitor boli este clar.
Cum se poate face rotatia pentru a asigura o refertilizare si regenerarea solului?
Se imparte spatiul disponibil in 4 parcele. Pe o parcela se cultiva lucerna trei ani consecutiv. Este recunoscut faptul ca in acest timp lucerna reface atat solul cat si potentialul lui fertil
Pe celelalte trei parcele se face rotatia dupa urmatoarele considerente.
Legumele se impart in trei categorii
Cat1. Legume cu nevoi nutritive mari
Rosii, Ardei, Varza, Dovlecei, Conopida
Cat2. Legume cu nevoi nutritive medii
Ceapa, Usturoi, Morcovi, Patrunjel, Sfecla roșie, Salata, Ridichii, Gulii
Cat3. Legume cu nevoi nutritive mici
Fasole verde, Mazare, Spanac, Marar, Cimbru, Busuioc, Porumb dulce
(aceste legume, mazarea in special, refac si deficitul de azot din sol)
Aceste categorii de legume se rotesc anual pe cele trei parcele ramase libere. Ca o regula, e bine ca grupa cu nevoile nutritive cele mai mari sa ajunga tot timpul acolo unde au fost anul trecut cele cu nevoi mici.
Cand s-a incheiat un ciclu de trei ani, se infiinteaza o noua parcela cu lucerna (care se mentune alti 3 ani), iar cea veche se introduce in circuitul legumicol.