Notiuni elementare in bonsai

stefanm

Member
Multumesc frumos Vali.

Intrebarile mele au fost tot oarecum legate de substratul 100% anorganic. As vrea sa incerc si eu anul asta dar caut ceva care sa retina umezeala cat mai mult timp (in special pentru situatii in care sunt plecat cateva zile si nu pot sa am incredere deplina in altii sa se ocupe de udare).
Si lutul ars pe unde se situeaza cu absobtia ? Maxit-ul, din cate am inteles eu, este tot o argila arsa / coapta.
 

SKohn

New Member
Am fost ieri la Dedeman si am gasit un pamant pt. orhidee. Tot cautam ingrediente pt. substratul unui bonsai sa am de acum pt. la primavara cand vreau sa fac o transplantare sau sa am pt. copacei luati direct din natura. In fine, acest pamant de orhidee era foarte interesant deoarece in punga, compartimentat, pe langa celelalte ingrediente nefolositoare are si foarte mult muschi sphagnum si scoarta de pin. Asadar din amestecul asta poti sa le alegi doar pe astea si restul sa le folosesti la altceva sau sa le arunci. Deja era aiurea ca nu aveam de gand sa comand pe internet de pe amazon muschi sphagnum. Si asa cu 4-5 lei am destul muschi + scoarta de pin pt. 1-2 transplantari. Ce parere aveti? De asemenea am mai vazut la Praktiker niste vase din lut ars perfecte de bonsai. Numai ca nu erau vase de bonsai :) erau niste farfurii mai artizanale. Dar nu au gauri v-ati putea gandi deci nu putem drena solul. Ei bine am luat o bormasina in mana si mi-am facut destule gauri pt. a avea un vas perfect cu vreo 7 lei. Vasul a rezistat si nu s-a crapat/spart cand am dat gaurile cu bormasina!
 

vali

Active Member
Moderator
SKohn a spus:
... are si foarte mult muschi sphagnum si scoarta de pin. Asadar din amestecul asta poti sa le alegi doar pe astea [...] Ce parere aveti?
Pentru partea organica a substratului, ingredientele de care vorbesti sunt ok. Daca mai adaugi si 40-50% ceva inert (perlit, tuf, argila expandata faramitata, caramida pisata, etc.), piperul tau va incerca sa te pupe de cate ori te vei apropia de el.
SKohn a spus:
De asemenea am mai vazut la Praktiker niste vase din lut ars perfecte de bonsai. Numai ca nu erau vase de bonsai :) erau niste farfurii mai artizanale. Dar nu au gauri v-ati putea gandi deci nu putem drena solul.
No problem, asa cum ai descoperit deja, sfanta bormasina rezolva problema :) . Intre noi fie vorba, o rezolva si in cazul vaselor din ceramica (mai dura ca lutul). Iar daca esti un adevarat "tifoso" si dai de un vas de portelan dupa care iti curg :salivat: , se rezolva si cu ala daca ai scule diamantate :wink: .

Spor!
 

pork

Member
Deviez putin de la discutia cu substratul si merg la subiectul "legarea cu sarma". Tocmai am legat primul meu copacel :) , un ficus si ma simt foarte mandru :oops: (mersi vali pt articolul din primul post).
Intrebarea e. Cam cat timp trebuie lasate sarmele pe copacel?
 

Sash

Active Member
Eu le-am tinut aproape jumatate de an pe al meu ficus, fara sa lase vreo urma insa recunosc ca nu le-am "legat" prea strans.
 

pork

Member
Ok, mersi de raspuns. Pacat ca nu ai cum sa "verifici", ca daca dai jos sarmele, jos raman si daca e prea devreme...
 

Sash

Active Member
Hmmm... depinde cat de bine le legi :) Ca eu nu vad nici un impediment sa le mai legi o data daca asa ai chef...
 

sicora fabian

Active Member
Ficusii ii tin legati cel mult doua-trei luni (prin infasurare), dar si prin aplecare tot cam atat.
Daca ramurelele legate nu raman in pozitia dorita, dar si daca observi ca se incastreaza o desfaci si o legi inapoi pe langa vechea urma.
 

pork

Member
Al meu l-am legat cu sarma si i-am indoit trunchiul/ramurile in pozitia dorita. Cred ca am sa il las undeva pana spre sfarsitul toamnei si il dezleg(cam 4 luni ar insemna asta).
Eu ma gandesc ca nu e prea indicata verificarea pt ca in caz de nu a stat destul, o noua legare determina un stres in plus si noi fisuri in stratul de sub scoarta (cambium parca citisem pe forum ca se numeste).
Dar spuneti-mi va rog, daca e tanar, ar trebui ca ramurile sa se pozitioneze mai usor? sau are o elasticitate mai mare si astfel revine mai usor in pozitia initiala?
 

sicora fabian

Active Member
Nu-ti fa probleme cu a doua legare, este de preferat decat sa lase urme! Iar in ceea ce priveste stresul, fii sigur ca-i stresat destul si fara! :mrgreen:
Ce e tanar, ficusul sau lastarul?
 

vali

Active Member
Moderator
Se vede ca ai incercat sa legi cat ai putut de corect.
Totusi, in cazul speciilor cu scoarta sensibila cum este si benjaminul, pentru: 1. a evita un aspect neingrijit al legarii; 2. a avea cat mai multe puncte de sprijin necesare la indoire; 3. a controla cat mai bine trunchiul/ramurile in noua pozitie, e de preferat fie sa infasori trunchiul/ramurile in rafie, fie sa infasori sarma in hartie creponata, servetel, hartie igienica, etc. Personal, prefer a doua varianta; rafia e cu dus si intors la ficusi.
Legarea in spirala care sa nu atinga ramura e de preferat sa fie folosita doar la ramurile foarte tinere si subtiri.

Dar, pt o prima incercare, e ok :D
 

pork

Member
N-am stiut de infasuratul sarmei cu hartie, dar tin minte pt data viitoare. Eu am citit postul tau si am incercat sa il respect cat mai mult cu putinta desi recunosc, pe ici pe colo am mai gresit, insa cum ai zis, pt o prima incercare zic ca e destul de ok si m-am simtit si inca ma simt foarte bine cu ce am reusit :)

sicora fabian a spus:
Ok! De acum, rabdare! Zambet
Asta mi-am spus si eu, cel putin pana prin noiembrie cand cred ca am sa il dezleg...cred ca am sa-l dezleg de ziua mea si mi-l fac cadou :rofl:

vali a spus:
cum este si benjaminul
Sa inteleg ca ficusul ce il posed e un benjamina?
 

pork

Member
Tocmai ce am terminat sa il dezleg de vreun sfert de ora :) Am reusit sa nu-i rup vreo ramurica sau sa-l fac sa plesneasca pe undeva :whew:

In mare a fost obedient si sta cum l-am rugat. Doar unchiul de 90 cu deschiderea in jos, s-a facut ceva mai obtuz, insa cu putina ata am tras ramurica mai in jos si il mai las vreo 2 luni sa vedem daca se "supune" :giggle:
Din pacate, n-am fost destul de atent si la baza trunchiului a lasat ceva urme sarma...Noroc ca e jos, imediat cum iese din sol si abia incepea sa se incastreze, incat nu se observa decat daca te uiti atent. Si sper ca in scurt timp sa dispara...

Sper sa trec cu bine iarna asta cu el in casa, caci si asa cred ca am pierdut o ramurica in repriza frunze cazute acum vreo 3-4 saptamani...om vedea la primavara.
 
Sus