TAIERILE POMILOR FRUCTIFERI
CAIS
Taierea este bine sa se faca in perioada de vegetatie ( in verde). Nu se vor face taieri severe, mai ales in uscat deoarece acestea stimuleaza foarte mult cresterea .
Se recomanda taieri de transfer pe ramificatiile laterale, pentru consolidarea lor si evitarea dezbinarii mai tarziu, sub greutatea fructelor.
Taierea trebuie facuta cat mai tarziu, dupa trecerea pericolului inghetului de revenire sau dupa legarea fructelor. Semischeletul prea lung sau degarnisit se scurteaza pentru fortificare, ramurile care nu au rod se scurteaza.
Taierea caisilor se poate efectua cu succes numai in verde, prin interventii de rarire si intretinere a coroanei efectuate dupa recoltarea fructelor, iar in uscat, eventual se fac numai taieri de corectare.
Plafonarea inaltimii este obligatorie pentru a putea mentine echilibrata coroana in plan vertical, pentru aceasta, axul pomului se suprima deasupra unei ramuri laterale ( care sa aiba 3-4 ani).
Deoarece caisul nu reactioneaza bine la ranile effectuate cu ocazia taierilor, nu se recomanda taierea ramurilor mai groase de 4-5 cm, deoarece acestea caluseaza greu si pot constitui porti de intrare pentru anumiti patogeni.