Cu scuzele de rigoare ca n-am mai intrat pe net, postez reteta pe care am folosit-o eu
Mastic la rece
200 g saciz,
100 g ceara de albine,
50 g seu(untura)
45 g spirt denaturat (eu am folosit spirt medicinal)
Se maruntesc bine sacizul si ceara si se pun cu seul intr-un vas mai mare la topit , pe foc mic, amestecind continuu. Farimati bine sacizul , eu n-am facut-o si aveam impresia ca nu se mai topeste... Aveti mare grija ca amestecul se poate umfla si da in foc...e foarte inflamabil..
Dupa ce totul s-a omogenizat se ia de pe foc si se lasa la racorit. Spirtul se adauga amestecind mereu, cind totul s-a racit suficient pentru ca spirtul sa nu fiarba .
Inainte ca amestecul sa ajunga la temperatura camerei, el trebuie varsat in cutie (borcan)unde va deveni viscos ca o pasta. Cutia trebuie sa se inchida ermetic, altfel spirtul se evapora si masticul se intareste . In acest caz, se pune din nou la incalzit si se adauga spirt.