Arțarul de cameră e bolnav

Lilia

Member
Salutare tuturor :(

Am un arțar (Abutilon) cpruia i-au căzut frunzele și se usucă. Îl am de vreo 3-4 ani și l-am îngrijit exact la fel an de an, nu înțeleg de ce iarna aceasta e aproape pe moarte. Mai are numai câteva frunze la baza plantei și de la vârfuri începe să se usuce. Vă rog, ajutați-mă! :( Ce-aș putea să-i fac să-l salvez?
 

geodezia

Well-Known Member
Nimic. Nu il mai uda o perioada: din 2 una, ori isi revine, ori da coltul. Si eu am patit la fel cu abutilonii, dau coltul cind nu te astepti.
Asta este cu ei, trebuie sa ii inmultim din timp sa avem cit mai multi de rezeva.
Na, chiar imi pare rau.
 

Lilia

Member
Geodezia, mulțumesc pentru răspuns. Să știi că am doi abutiloni, unul mai mare și unul mai mic. Ambii se comportă la fel :( Sunt tare necăjită :((( Acu 2 luni am pierdut Stephanotis și un anturium... acu rămân și fără arțar. Offff
 

geodezia

Well-Known Member
chiar imi pare rau dar astia sunt tare fitosi la conditii
eu am avut multe culori si am pierdut multi
chiar imi pare rau
 

Lilia

Member
Geodezia, sunt și eu supărată. De vreo 2 săptămâni a încremenit, fără nici o frunză, uscându-se de la vârf spre rădăcini. Probabil l-am pierdut deja :( Mai rău, de vreo 2 zile au început să cadă și frunzele la leandri. Sper să nu fie vreun dăunător ceva. Temperatura e normală, lumină au, curenți de aer rece nu sunt. Nu știu la ce să mai fiu atentă!
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
De ce nu incerci sa faci niste poze? Cu plantele, cu frunzele si cu dosul frunzelor...
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Pe timpul iernii leandrii mai pierd din frunzele batrane. In timp ei se desfrunzesc incepand de la baza, in mod natural. Ii tii insa la rece? Nu mi se pare o planta sensibila la curentii de aer, mai degraba riposteaza daca e prea "cocolosita". Daca intri pe subiectul respectiv vei afla ca multe dintre fete ii tin in pivnita, la rece unde nici multa lumina nu au si cu toate astea rezista bine.
 

geodezia

Well-Known Member
Adina nu este vorba de leandri este vorba de abutilon la care I se mai zice si artarul de camerana
abutilonul ca si hibiscusul iarna trebue sa aiba minim 15mgrade
la mine nu prea au fost ca atunci cind am fost plecati la tg mures sau prin spitale dadeam central mai mica na si cred ca I-a afectat .acum asta este
 

Lilia

Member
Geodezia, uite-am făcut o poză cu bolnavul meu. Pare mor, dar astăzi am observat la baza tulpinii ceva care ar semăna cu 2-3 muguri mici, mici. Poate îi vor ieși crenguțe noi și își revine. Mi-e milă să-l arunc :( Uite aici și poza :

http://lilia.sunphoto.ro/Florile_mele/102144031

Adina, știam că leandrii pierd din fruze, dar ai mei au rămas cam chelioși. I-au rămas frunze doar în vârf, par tinere, însă rămân așa mici.
Mama mea tot în pivniță îi ține peste iarnă, eu însă nu am unde să-i duc pentru că locuiesc la bloc, într-un apartament micuț și în balcon este prea frig iarna.

Uite cum arată:

http://lilia.sunphoto.ro/Florile_mele/102144029
 
Ultima editare:

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Geo, mi-e clar despre ce vorbeste topicul inca din titlu. (Plus ca am si eu ceva abutiloni, dar nu suficienta experienta ca sa imi dau cu parerea. Am avut si succes cu ei, dar si esecuri. Inca nu mi-am format o opinie). Dar daca reiei mesajul Liliei vei vedea ca s-a plans si de evolutia leandrilor ei, si cum cu ei am putina experienta mi-am dat cu parerea. E drept ca nu e strict la subiectul topicului, dar nici 100% in afara lui nu suntem daca te gandesti la rolul sectiunii in care suntem, cel de a incerca sa ajutam cu sfaturi cand e vorba de sanatatea plantelor noastre.

Lilia, uitandu-ma la pozele leandrilor tai si stiind ca ii tii la temperatura prea mare pentru sezonul in care se afla nu ma mira desfrunzirea asta puternica. Are partea de vina uscaciunea atmosferica si temperatura ridicata. Daca se mai adauga si niscaiva daunatori ori se cumuleaza cu dereglari de udare ... treaba e clara.
Noile cresteri le ai din cauza caldurii, insa imi par varfuri etiolate. Nu au suficienta lumina si categoric nici orele necesare de soare in aceasta perioada pentru cresteri viguroase. Tocmai de aceea e si recomandat repausul. Daca pe balcon nu ii poti tine, pe casa scarii nu e mai rece? De reinfrunzit la baza nu vor reinfrunzi, dar poti sa le dai o noua sansa prin tundere. Oricum de pierdut, nu sunt pierduti. Noile cresteri o spun clar.
 

Lilia

Member
Adina, îți mulțumesc pentru răspuns. Într-adevăr, funzulițele rămân mici nedezvoltându-se sănătos. Din păcate nici în scara blocului nu am unde să-i pun. Pe etaje nu sunt geamuri, deci nu este lumină deloc, iarl a intrarea în bloc este foarte frig și mi-e teamă să nu înghețe :( Aștept primăvara poate își vor reveni. Din păcate nu știu cum să-i tund.

Mă mai gândesc că poate nu se pot adapta la clima de aici pentru că sunt niște crenguțe de leandri „furați” din Grecia.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Daca scara blocului e exclusa, ii poti pune in balcon daca e inchis si nu ingheata. Ei suporta temperaturi mai mici daca udarea e drastic redusa. daca raman la caldura, fereste-i de atmosfera uscata sau vei avea de-a face cu paianjenul rosu.

In ce priveste tunsul, suporta tunderi drastice si lastaresc frumos. Multe detalii si exemplificari cu poze vei gasi in topical despre leandrii.
 

geodezia

Well-Known Member
leandri da ii poti tine la temperaturi scazute dar abutiloni eu ii tin pe sala la temperaturi normale maxim 17 grade
na la mine anul asta a fost ca nu a avut cine sa se ingrijasca de flori
in cellati ani ii cam omoram eu cu udatul
asaca nu il mai uda
iti va da din mugurasii aia asa ca pina la toamna sa ii mai inmultesti
eu la un moment dat o pierdusem pe lady Victorian tot asa mama ma apucasera bilbaielile si pina la urma mi-a dat tot asa dintr-un ciot
si acum ma uit la ea sa o urmaresc
si tot asa pat
o inmultesc peste vara si pe urma imi da coltul
acum are 3 Frunze in virful unui trunchi de 1 m
ma uit la ea ca la ceva de pret sa imi iese odata din iarna
ce am prins in vara au murit
asa ca sper sa scape sa o inmultesc neaparat in vara
am pierdut pe cel galben si cel alb plus ca am pierdul salmonul si pe cel roz
dar asta este sa ma fac eu bine ca o sa imi refac colectiile de plante la loc
 

kerkyra

Well-Known Member
Lilia, nu arunca abuti, mai ai rabdare cu el, daca spui ca vezi mugurasi mici, mai ales! Si eu l-am pierdut pe cel alb peste iarna, desi ma laudam ca nu am avut probleme cu ei (am mai multi). Am observat si faptul ca unii sunt mai sensibili (grena, alb), altii nu, unii cresc mai inalti (portocaliu), altii mai compacti (roz, grena).
Ca o verificare poti rupe putin din varful tulpinii si vezi daca e verde sau uscat, dar eu zic sa mai astepti sa vezi ce-i cu mugurasii. Si apoi, daca e ok, sa pui lastar la prins in pastila de turba, sa ai de rezerva. Primavara se inmultesc rapid. Succes!
 

Lilia

Member
Fetelor, mulțumesc pentru răspunsuri și sfaturi.
Eu ud abutilonul cam o dată la 3-4 zile. Am să încerc să-l ud la 5-6 zile, deși cred că se va usca pământul.
I-am rupt nițel vârful și pare că are vlagă, nu este uscat... doar că acei muguri au căzut și ei :(((
Al meu este portocaliu și îl ador! Aș vrea să cumpăr și de alte culori, dar până nu mă mut la casa mea am primit interdicție să mai cumpăr sau să mai aduc acasă flori :(
 

kerkyra

Well-Known Member
Pai in cazul asta nu ar fi alte flori, ar fi in locul celui decedat ;-) Glumesc, vezi ca e boala grea cu florile iar in acest caz, forumul nu-ti face un bine :) Sa ai bafta cu el, poate totusi isi revine!
 

Lilia

Member
@kerkyra , mulțumesc! Sper să-l salvez și pe acesta. Oricum, cred că apartamentul în care stăm are ceva că mi s-au îmbolnăvit vreo 5 plantuțe ceea ce nu s-a mai întâmplat de când am început să adun mica mea grădină :(
Am un colț al sufrageriei care e dedicat plantelor bolnave, zici că-i dispensarul acolo :(
 

geodezia

Well-Known Member
na nu cred ca sunt semne de voodoo floricol dar depinde de conditiile de lumina umiditate il uzi foarte des la 3-4 zile na din experienta mea cu florile trebuie udate cind o cer ele adica cind pamintul este uscat la suprafata sau cind lasa frunzele in jos
eu am avut cam 10 feluri de abuti dar iarna asta nemaifiind sub protectia mea au dat coltul citiva dar sper totusi sa mai si scap citiva acum ca ma pot plimba printer ei si ii vad ala care s-a uscat pa dar asta este nici nu l-am ciuntit sa vad daca mai are seva il las asa deocamndata
 

Lilia

Member
@geodezia, la mine în apartament e cald și cam uscat aerul :( încerc să creez un mediu mai umed, dar nu prea reușesc.

Am căutat prin florării abutiloni de alte culori (al meu e portocaliu), însă nu am găsit. Doamna care mi-a dat lăstarul acum vreo 3 ani, avea un abutilon ca un copac, nu exagerez. Plin de ramuri și cu zeci de flori și cred că așteptările mele erau să-l cresc și pe al meu la fel...

Am observat că abutilonii sunt sensibili, dacă nu au apă suficientă, imediat li se pleoștesc frunzele. Sincer, mi l-am dorit atât de mult încăt sunt terifiată că îl voi pierde :(

Am pierdut de două ori o iasomie de Madagascar probabil tot din cauza condițiilor iarna, în special (pentru că iarna mureau sărmanele), iar acum mă chinui să o salvez pe a treia. Dacă și de data aceasta moare, cred că renunț să o mai am pentru că, evident, nu mă descurc cu această plantă.
 

kerkyra

Well-Known Member
Lilia, abuti portocaliu creste mare si desirat, fata de altii care sunt mai compacti (cel putin asta am observat eu la mine). Daca il pierzi, voi avea eu mai incolo, probabil, trebuie tunsi ai mei si lastarii ii pun la prins. Si eu iubesc aceste flori, asa ca te inteleg ca-ti pare rau de el.
 
Sus