Arata ca iti pasa: spune Nu centralelor nucleare!

Marcela

Member
Buna ziua si buna sa va fie inima :D

Am ezitat putin inainte de a pune acest topic in sectiunea "legile naturii". Dar, citez:
In cadrul scopului acestei sectiuni cred ca putem adauga si obiectivul de gasire a celor mai sanatoase si intzelepte atitudini si celor mai bune actiuni pe care noi oamenii le putem adopta in legatura cu natura si mediul.
Evident putem identifica si care sint principalele cauze si probleme in legatura cu inrautatirea sau imbunatatirea situatiei si ce putem face ca sa schimbam lururile in bine.
Ca element principal as dori sa pornim de la ideea ca natura este mama noastra .. caci fara ea nu am putea exista la nivel fizic...si ca sintem parte integranta a naturii si nicidecum in afara ei sau deasupra ei.
Una din aceste atitudini sanatoase si intelepte este orientarea catre energia curata, energia din surse regenerabile.
Romania, cu potentialul ei urias de obtinere a energiei din surse eoliene, solare, geotermale si din biomasa, ar putea, in viitor sa isi asigure necesarul national numai din aceste surse.
In loc de aceasta, factorii de decizie iau in discutie construirea a doua reactoare nucleare noi la Cernavoda si inca unul intr-o locatie inca secreta, cel mai probabil in Ardeal.

În România există o singură centrală nucleară, la Cernavodă, care are 2 reactoare (Cernavodă 1 şi 2) şi este amplasată într-o zonă cu risc seismic. Guvernul României intenţionează să construiască încă 2 reactoare nucleare (Cernavodă 3 şi 4) şi o nouă centrală nucleară, a cărei locaţie nu a fost făcută publică (în presă au fost menţionate mai multe localităţi din Transilvania).

Printre riscurile centralelor nucleare se numără: riscul unor accidente majore (de genul celui de la Cernobîl), scurgeri de substanţe radioactive care pot afecta atât mediul înconjurător cât şi sănătatea oamenilor din zonă, depozitarea deşeurilor radioactive rezultate în urma exploatării, proliferarea armelor nucleare ( în reactoarele care folosesc uraniu natural drept combustibil, aşa cum este şi cel de la Cernavodă, se poate produce plutoniu, folosit la fabricarea armelor nucleare, aşa cum s-a întâmplat în India, în 1974 şi ulterior) s.a.

Greenpeace militează pentru promovarea energiei regenerabile ca alternativă la energia nucleară deoarece ţara noastră are un potenţial foarte mare în acest domeniu, acest tip de energie nu prezintă riscuri faţă de mediul înconjurător sau faţă de sănătatea oamenilor şi necesită investiţii semnificativ mai mici decât energia nucleară

Maine, 26 aprilie, se implinesc 26 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobal. Pentru a ne asigura ca un astfel de dezastru nu va fi posibil si in Romania, avem nevoie de tot sprininul posibil.

Va rog, semnati petitia impotriva construirii altor reactoare nucleare in Romania!
http://www.greenpeace.org/romania/getinvolved/cyberactivism/opreste-constructia-unei-noi-c

Multumesc :rose:
 

michaela

Active Member
:( :( :( - Cu parere mare de rau.... insa singurul care ne-a mai ramas.... curentul.... vad ca se lucreaza intens sa fim lipsiti si de asta.... :( :(
cred ca totul presupune investii extrem de mari, ceea ce Romania nu-si permite, evident un investitor strain este numai bun. :roll:
Oricum Centrala de la Cernavoda am inteles ca va fi inchisa, dar sunt convinsa ca o vor "moderniza" ceva investitori straini, interesul italienilor este foarte evident.
 

Marcela

Member
Greenpeace nu vrea moartea pacatosului ci indreptarea lui.

Lucram intens sa inlocuim sursele de curent cu unele sigure.

Energia nucleara NU e sigura.

România — Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă a fost oprită în mod controlat duminică dimineaţa, 28 februarie, din cauza detectării unei scăpări de agent primar în interiorul clădirii de protecţie a reactorului, a anunţat producătorul de electricitate Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară.
http://www.greenpeace.org/romania/news/ ... cernavod-a
Astfel de incidente nu sunt deloc rare. Doar noi nu aflam mereu de ele.

Costul uman al energiei nucleare este inacceptabil. In 1984, in locul Cernobalului putea fi Cernavoda, in locul celor de la Cernobal putem fi noi...
http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1181 ... stemat.htm
 

Edelweiss

Active Member
Tehnologia nucleara este sigura atata timp cat totul este cum trebuie. Se iau diferite masuri de siguranta. Cu toate astea exista riscul uman de a face greseli. Spun astea, cu toate ca bunicii mei au murit la 72 de ore de la dezastrul de la Cernobal.

Ne place sau nu, noi nu avem potential prin care sa obtinem destula energie curata. Nici ape care sa facem hidrocentrale, nici zone expuse vantului in mod constant. Constructia lor ar costa mai mult decat energia obtinuta. Vei spune ca se recupereaza in timp. Intrebarea este daca se merita investitia.

Sunt la curent cu "eolienele" caci astia vor sa le amplaseze in zonele montane care sunt la altitudine si care constituie rezervatii naturale de un deosebit interes si sunt unice in felul lor in Europa. Toata constructia va distruge iremediabil zona respectiva (drumuri, constructia in sine, cabluri, etc), sa nu mai vorbesc de peisajul grosolan si sa nu ne ascundem, grotesc, pe care aceste eoliene le vor darui retinei noastre. In afara de asta, nu se spune nimic despre studiile facute, ma refer la cele de impact asupra naturii (animale/plante) caci nu toate vor suporta aceste schimbari. Se vor produce schimbari ireversibile in sens negativ. Constructia unor asemenea mori de vant este o idee pe cat de nefericita si de trasnita pe atat de enervanta si cum sa zic, de-a dreptul nenorocita...cum de altfel este si "ideea" asfaltarii unui drum intre Cota 2000 din Sinaia si Cabana Babele.

Si ca sa termin cu discutia...nu ii mai ridicati in slavi pe astia de la Greenpeace....cu atitudinea lor terorista fac mai mult rau decat bine. Am spus ATITUDINE TERORISTA si stiu ce spun! Cu toate ca sunt de acord cu ce doresc ei, metodele lor de "lucru" m-ar face sa ii tarasc cu calul in fundul gol prin campul cu urzici si scaieti :D Astia in loc de petitii, ar face mai bine sa vina cu rezolvari. Sa imi dea ei energie curata fara sa distruga mediul ramas cu acele constructii desprinse din "Don Q. de la Mancha" si semnez petitia. Pentru ca am de ales intre zonele montane cu valoare inestimabila si o centrala construita in camp. E chiar haioasa ideea, sa vreau sa imi fac un ceai dar nu pot folosi decat un combustibil/energie produsa curat, care nu exista in cantitate indeajuns de mare.
 

Marcela

Member
Multumesc celor care semneaza. Si multumesc si celor care cauta, se informeaza, afla faptele si iau o decizie in cunostinta de cauza, indiferent ca semneaza sau nu.

Cat despre atitudinea terorista, noi nu facem decat sa stam in fata raului.
Cum spunea cineva... nimeni nu a fost schimbat de ceea ce am spus eu, toti s-au transformat datorita a ceea ce au inteles ei.

Nimeni nu s-a schimbat datorita a ceea ce fac organizatiile ecologiste. Toti s-au transformat datorita a ceea ce au inteles ei.

Cu stima. :rose:
 

sicora fabian

Active Member
Sincer, sunt surprins!
Foarte surprins! Si vorbesc serios.
Prima data cand am vaut titlul topicului, nu am scris pentru ca eram sigur ca imi veti sari in cap! :rofl:
Acum am vazut din nou si , cu strangere de inima, am vrut sa scriu parerea mea, si anume ca acum nu-i momentul sa se opreasca centralele nucleare - desi cu risc mare, este totusi cea mai ieftina energie electrica si cu impact minim asupra mediului daca se iau toate masurile de siguranta specificate in proiect.
Energia "curata" este inca in faza de cercetare. DA, atunci cand va da randament si nu va mai avea un impact atat de violent asupra mediului, sigur voi vota impotriva "fuziunii"!
Am fost mirat sa vad ca si altii sunt de aceeasi parere cu mine!
Aproximativ! :mrgreen:
In ceea ce priveste Greenpeace-ul, il asociez cu miscarea in favoarea cainilor comunitari - toti vor sa-i salveze, dar nimeni nu le ofera adapost si hrana! :evil:
 

Edelweiss

Active Member
Marcela, nu te supara... :oops:
A sta in fata raului e un lucru bun. Nu contesta nimeni. Cu dilema asta se confrunta omenirea de cand este ea. Vreau sa fac un bine, sa fac dreptate de exemplu, dar prin hotararea luata trebuie sa am in vedere ca odata o nedreptate inlaturata sa nu provoc o nedreptate si mai mare altora.

Nu vorbesc de legat de garduri, blocari de strazi fara permisiune si alte asemenea imagini cu care ne-a obisnuit Greenpeace de-a lungul timpului. Sunt de acord ca trebuie semnalizata distrugerea mediului. Vorbesc in cunostinta de cauza caci ne luptam de ceva timp (asociatia montana dar si altii) sa punem pe roate niste proiecte. Incepute de altii, de petitii spun, continuate cu ajutorul nostru cu informatii am ajuns si ziua sa ne mandrim: Ciucas-ul a fost declarat rezervatie naturala botanica de "prima mana"...desebita adica...asta in ciuda destuilor opozanti care vroiau sa FURE lemnul, padurea, terenul in interes propriu. S-au adunat informatii de flora/fauna (poze, localizare gps) si aceste date au fost transmise unde trebuie de cine trebuie.
A urmat petitia cu stoparea vanatorii in parcurile naturale. Asa doreau unii...iar au fost aduse dovezi cum spuneam...petitia semnata si gata cu vanatoarea LEGALA in aceste arii protejate. Dar cu dovezi si cu alternative oferite. Urmeaza pe rol Fagarasul si tot asa ne vom zbate. Noi nu am facut decat sa aducem dovezi ca exista acolo ceva important de protejat si ca exista un potential mai mare sa exploatezi zona in turism decat sa o distrugi pentru vile.

Rezolvarea a venit mai repede si mai bine decat ne asteptam.

PS: dar sa nu o iei decat drept informatie: daca vom utiliza vase de gatit cu inaltimea cat mai mica in raport cu baza (suprafata care intra in contact cu focul) vom consuma cu 60% mai putin combustibil la aceeasi cantitate de apa fiarta si contribuim mai putin la incalzirea globala.

Cu stima, :rose:
 

Marcela

Member
Trei sunt directiile in care actionez eu:
energia nucleara - pentru mine costul uman este inacceptabil. Ar fi putut fi Cernavoda, iar in locul ucrainienilor am fi putut fi noi.
Rosia Montana - 500 de kg de steril pentru 1gram de aur + muntii decopertati + padurea distrusa + cimitirele stramutate + galeriile romane distruse - nu pot lasa sa se intample asta si sa stau cu mainile in san.
Organismele modificate genetic - pentru ca ma inspaimanta joaca de-a Dumnezeu.

Problemele Romaniei sunt multe, fiecare alege sa actioneze acolo unde crede ca poate face ceva. Defrisarile trebuie stopate, braconajul...
Ma implic bucuroasa si in ecologizare, desi stiu ca dupa ce curat eu vine altu' si arunc la loc...
Am fost la plantat de pomi...

Dar toate astea nu si-ar mai avea rostul intr-o zona in care a avut loc un accident nuclear.
Am citit undeva ca in unele state exista adaposturi nucleare in cazul unui razboi nuclear. Pentru mine e ceva de neinchipuit. Eu, una, n-as vrea sa traiesc intr-o astfel de lume.
 

Edelweiss

Active Member
Doamne fereste de razboi nuclear. Toate blocurile vechi din Bucuresti au un astfel de adapost. Nu de alta...dar vom cumpara flori utilizand ruble :)

Cat priveste Rosia Montana, am fost de doua ori vara asta acolo. Totul este inchis si acoperit. Incet, incet, zona se va reface. "Incet, incet" = cateva sute de ani. Minele de aur functioneaza cu cianura. Alte tehnologii nu dau roade. Zona a fost distrusa...pentru cat timp, vom vedea.

Eu mi-as pune alta intrebare: cu cat afecteaza mediul agricultura de exemplu. Impotriva ei cine lupta?
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Dupa mine energia nucleara e un cutizt cu doua taisuri... dar este o solutie temporara acceptabila atita vrem cit se foloseste un proces tehnologic unde sint eliminate riscurile in totalitate.
Cutzitul evident ca trebuie tinut si minuit cu foarte mare grija... .sint impotriva ei dar o accept ca solutie pina apar altele mai bune. O centrala cu 4 reactoare e suficient... alta nu ne mai trebuie.
In ceea ce priveste centralele eoliene... cele mari genereaza vibratii foarte urite care face ca viatza sa fie insuportabila pe o raza buna in jurul lor.
In Canada au fost puse in zone in care exista si case... si casele relativ apropiate au trebuit evacuate dupa un timp si nu le-a mai cumparat nimeni si nu a mai vreut nimeni sa stea in proximitatea lor. Sint destui care s-au imbolnavit de la vbratiile respective.... in consecitza nu sint chiar prietenoase vietzii... vegetale sau animale. Alea mai mici care nu genereaza vibratii deranjante sint ok.
Noi ca natiune trebuie sa avem o oarecare independentza energetica.. si trebuie gospodarite resursele cu grija... ceea ce se intimpla acum e un jaf organizat... si asta e cazul si la Rosia Montana.
Organizatii ca Greenpeace au ajuns sa fie aservite unor interese economice si/sau politice in buna masura...asa ca fiti cu grija la ce participati si cum.
Greenpeace ar trebuie sa se implice major sa se stopeze Rosia Montana.....cei care au aprobat proiectul si il promoveaza de dragul banilor au sa aiba un blestem foarte urit de dus pe umeri.
Rosia Montana este un exemplu unde aroganta si nemernicia unor potentati fac legea in tzara asta..la fel cu destule alte exemple.
Muntii nostrii aur poarta....noi ciocnim din nou din poarta in poarta.
 

Marcela

Member
Edelweiss a spus:
Doamne fereste de razboi nuclear. Toate blocurile vechi din Bucuresti au un astfel de adapost. Nu de alta...dar vom cumpara flori utilizand ruble
Eu nu as intra intr-un astfel de adapost. Pentru greci, Afrodita era imaginea frumusetii. Pentru mine, imaginea frumusetii este aceasta:


Tot ce am trait, frumos sau nu, aici s-au petrecut. Tot ce iubesc se afla aici. Care ar fi rostul meu pe un pamant distrus?

Cat priveste Rosia Montana, am fost de doua ori vara asta acolo. Totul este inchis si acoperit. Incet, incet, zona se va reface. "Incet, incet" = cateva sute de ani. Minele de aur functioneaza cu cianura. Alte tehnologii nu dau roade. Zona a fost distrusa...pentru cat timp, vom vedea.
Mie mi-e sufletul greu cand pun cate un copacel si nu se prinde. Sau, impreuna cu sotul, am fost la cineva pentr o lucrare si ne-a cerut sa ii taiem un nuc. Nu l-am taiat. N-am putut. I-am mai curatat cateva crengi si l-am convins pe proprietar sa il pastreze. Atat timp cat exista alte solutii, defrisarea padurilor trebuie sa fie impiedicata.

In afara de verigheta, care e din argint aurit si foarte subtire, nu am nicio alta bijuterie din aur. Si nici nu am de gand sa-mi cumpar. De fiecare data cand vad ceva ce ma incanta, imi aduc aminte de steril, fac socoteala, vad cat inseamna acea bijuterie si-mi trece... Daca mai ma gandesc si cate flori mi-as cumpara din banii aia :oops: imi dau seama ca n-o sa cumpar niciodata aur...
Limitarea consumului este parte din solutie, ba chiar o parte mare, dar chiar si daca n-ar mai cumpara nimeni aur, oamenii de la Rosia Montana tot trebuie sa traiasca. In zona exista si oameni care au dezvoltat mici afaceri. Iar cei care doresc sa-i ajute, ar putea sa-si petreaca macar o mica vacanta acolo. Solutii se pot gasi, doar sa se vrea.

Eu mi-as pune alta intrebare: cu cat afecteaza mediul agricultura de exemplu. Impotriva ei cine lupta?
In jurul cultivarii plantelor s-a creat adevarate industrii. Totul trebuie sa fie cat mai eficient, cat mai generator de profit. Pentru marile concerne industriale nu prea conteaza "victimele colaterale".

Noi nu luptam impotriva agriculturii ci pentru o agricultura sanatoasa. In curand vom merge la o ferma ecologica in zona Sighisoarei. Va voi povesti ce am facut si vazut acolo.
 

sicora fabian

Active Member
Te-ai gândit ce s-ar îmtâmpla în aval dacă, Doamne fereşte, s-ar rupe un baraj şi ce impact major a avut asupra mediului formarea lacurilor de acumulare? Spuneţi că apăraţi oamenii, dar omul cu ce să trăiască că la comuna primitivă nu ne mai putem întoarce!
 

Aura

Member
Nu prea sunt la curent cu toate informatiile acestea...dar ma intereseaza categoric!
nu sunt de acord cu tine, Marcela.Iti inteleg intentiile bune, dar cred ca nu pui bine problema.
imaginea frumusetii pe care ne-o prezinti tu....va fi mereu asa ...asa se vede Pamantul din spatiu....si asa o sa se vada...cat timp avem atmosfera..si cat timp peste 70 % din suprafata Pamantuui va fi acoperita cu apa...
proiectul la prima vedere..pare maret...."woau...ce ingeniosi sunt oamenii astia...si ce solutii au gasit"...dar daca mai stai un pic ..si te gandesti, nu-i chiar asa...consecintele pot fi mai grave decat sunt la ora actuala cu resursele prezente...
mai bine le lasam naiba de eoliene ...si de nucleare si de tot...si ne intoarcem la viata de odinioara(de acum mii de ani...inainte de greci..inainte de viata aceea in care traia zeita Afrodita...)o fi mai bine asa? eu zic ca nu...
Chestia cu construirea de noi centrale/ reactoare atomoelectrice e ceva mai delicata. Daca ar fi construite de mana straina...canadiana...e altceva..Noi, ca popor, suntem asa cu suntem din punct de vedere genetic si...imagineaza-ti cati saci cu ciment ar duce fiecare muncitor acasa, cat fier ..cate tone de materiale iar structura centralelor ar iesi extrem de slaba... fa o legatura ..soselele, a caror structura e infecta pentru ca fura si patronii firmelor, si lucratorii...pentru ca au si ei de facut ba un grajd, ba un cotet, ba o curte de asfaltat....din cate stiu,atomocentrala merge pe uraniu sau strontiu...aici e problema cu reziduurile... se zice ca este ecologica 100%..problemele apar dupa ce se consuma uraniu...reziduu care ramane este extrem de toxic...si f. f. radioactiv...se depoziteaza in tarile sarace, la intelegere cu Guvernele, in mare secret, ingropate in buncare speciasle, la zeci de metri adancime......mai ziceai ca zona din Ardeal...in care se doreste construirea reactorelor este secreta..pai logic ca e secreata..si iti spun eu de ce..ca sa nu creasca preturile la teren....
spune-mi, te rog, Marcela, in cat timp..ani... si-ar amortiza costurile doar o simpla eoliana?iar pt cele solare..exista resurse de inmagazinare?dupa ce apune Soarele..ce facem?materiale nu sunt prea costisitoare?in plus,orice... investitie presupune distrugerea mediului din zona respectiva...Centralele eoliene ..pe care eu le-am vazut doar in filme si documentare...sunt frumoase, sunt de efect, dar nu la noi, uunde curentii atmosferici nu prea au o directie constanta...tu propui..acestea pt curentul electric......crezi ca si pt petrol nu exista alternative?
..apoi mai ziceai de Rosia Montana...omul vine..extrage..ia si pleaca ..nu-l interesaza ce ramane in urma lui...iar cianurile sunt dezastru pt sol si subsol...doar steril, steril, steril...sunt zone afectate definitiv si iremediabil pierdute...
interesele financiare sunt atat de mari incat orice protest este inutil.
...ecologizarea incepe de la individ..dar cati fac asa...?chiar ieri am vazut o tanti frumos imbracata...civilizata..era cu odrasla dupa ea...savurau o inghetata..si ce a facut...?ambalajul l-au aruncat ..pleosc in plin trotuar..desi la doi pasi era un cos de gunoi...
... apoi, astia de la" Grinpis "sunt, intr-adevar, niste dementi manati, la nivelul conducerii, de alte interese finaiciare....ei sunt sponsorizati ca sa isi desfasoare actiuniile...
din pacate...problemele acestea pun pe ganduri..la scara de individ,nu la scara de natie....
Aura
 

michaela

Active Member
Da, insa nu se mai poate..... :) suntem oameni civilizati, avansati, cu nevoi de timp, necesar de extrem de multe, deci cerintele vietii cotidiene, ne imping la alte alegeri. Nu ne putem intoarce ci vom avansa asa cum o facem de milioane de ani.
Dar nu pot ,atat cat ma pricep si eu... sa socotesc iute, fara a gandi detaliat si la un alt impact dar.... mai ales la exploatarea intentionata a unora. :(

Marcela a spus:
Trei sunt directiile in care actionez eu:
energia nucleara - pentru mine costul uman este inacceptabil. Ar fi putut fi Cernavoda, iar in locul ucrainienilor am fi putut fi noi.
Rosia Montana - 500 de kg de steril pentru 1gram de aur + muntii decopertati + padurea distrusa + cimitirele stramutate + galeriile romane distruse - nu pot lasa sa se intample asta si sa stau cu mainile in san.
Organismele modificate genetic - pentru ca ma inspaimanta joaca de-a Dumnezeu.
nu am fost in locul ucrainienilor/asta de ce nu se pune?
cu rosia montana nici eu nu sunt de acord....ca de altfel multi altii :roll:
organisme modificate genetic... la noi nu se fac nu avem atatia bani de bagat in cercetare :)

Ca sa inchei.... mi se pare oarecum o propaganda a green peace-ului prin tine.... ma bucur ca aici au fost expuse opinii diferite, oameni care iubesc natura, dar cu alte idei, nemodificate de vre-un interes :D
 

Edelweiss

Active Member
Marcela este manata de niste idei marete...problema este ca nu se pot pune in practica. Deocamdata. Cine nu ar dori sa fie asa cum zice ea, "energie curata"?

Am fost de doua ori in Rosia Montana si am ascultat pareri diferite chiar acolo. Cand veneam de la scoala imi vazura ochii, nou instalate niste semafoare la o trecere de pietoni alimentate cu energie solara. Pentru o casa, costul unei instalatii solare il stim din proiectul de primarie...7000 lei fata ce da primaria restul de 90% :) :evil: Si cu ea ce faci? Lumina si apa de spalat vase. Dar ca sa intretii o industrie cu asa ceva si sa fie si rentabila? Pe de alta parte, "nanocelulele" sunt in cercetare si tot nu dau energia dorita.
Singurul deficient major este ca acestea sunt surse sezoniere...periodice...nu ai sursa de energie, nu poti produce alta.

Aura, noi am fost unii din cei mai buni constructori in asa ceva. Ca altii ne-au depasit e alta treaba. Apa grea produsa de noi e cea mai pura din lume. In caz ca nu stii, uraniul nostru este cel mai pur. :wink:
Care radiatii ? "...Uraniul are cea mai mare masă atomică dintre toate elementele naturale (vedeţi plutoniu). Uraniul este aproximativ cu 70 % mai dens decât plumbul şi este uşor radioactiv..." http://ro.wikipedia.org/wiki/Uraniu

Orice constructie de producere de energie distruge mediul chiar daca e facuta pentru energie curata. Resursele actuale nu mai ajung si suntem nevoiti sa cautam altele...energia atomica este o tranzitie pana la gasirea altei surse.

Ce nu imi place este ca "grinpis" are metode aiurea...de ce nu veniti cu alternative? De exemplu "nu mai folositi asta ci ce va oferim noi ca solutie...costa de 10 ori mai putin si produce de 10 ori mai mult si e si curata"...
Daca tot vreti sa stati in calea raului...vedeti ca e o tara (asa s-ar zice ca e... ) care se crede jandarmul mondial care nu a semnat conventia internationala de reducere de emisii de gaze si noxe. :) Poate ii convingeti voi .
 

Marcela

Member
Aura a spus:
imaginea frumusetii pe care ne-o prezinti tu....va fi mereu asa ...asa se vede Pamantul din spatiu....si asa o sa se vada...cat timp avem atmosfera..si cat timp peste 70 % din suprafata Pamantuui va fi acoperita cu apa...
Pamantul Nu se vede niciodata asa din spatiu. Imaginea pe care v-am prezentat-o mai sus este o imagine obtinuta prin prelucrarea digitala a sute de imagini obtinute cu ajutorul satelitilor. In final, a rezultat aceasta imagine, cu Pamantul perfect vizibil, fara nici un nor.

In realitate, vazut din spatiu, Pamantul este mereu acoperit in diverse zone de nori, mai mari sau mai mici.
Pentru mine, imaginea aceasta e in primul rand un simbol. Un pamant lipsit de norii dezastrelor nucleare, miniere sau petroliere... si, in primul rand, fara "victime colaterale".

Unele din aceste victime sunt cele de la Cernobal. Siguranta lor a contat mai putin decat electrificarea tarii. Iar acum oficialitatile au anuntat ca oamenii care au avut de suferit de pe urma Cernobalului vor primi cate 60 de dolari.
http://www.ziare.com/articole/victima+explozii+nucleare
 

Marcela

Member
Aura a spus:
..apoi mai ziceai de Rosia Montana...omul vine..extrage..ia si pleaca ..nu-l interesaza ce ramane in urma lui...iar cianurile sunt dezastru pt sol si subsol...doar steril, steril, steril...sunt zone afectate definitiv si iremediabil pierdute...
interesele financiare sunt atat de mari incat orice protest este inutil.
...ecologizarea incepe de la individ..dar cati fac asa...?chiar ieri am vazut o tanti frumos imbracata...civilizata..era cu odrasla dupa ea...savurau o inghetata..si ce a facut...?ambalajul l-au aruncat ..pleosc in plin trotuar..desi la doi pasi era un cos de gunoi...
... apoi, astia de la" Grinpis "sunt, intr-adevar, niste dementi manati, la nivelul conducerii, de alte interese finaiciare....ei sunt sponsorizati ca sa isi desfasoare actiuniile...
din pacate...problemele acestea pun pe ganduri..la scara de individ,nu la scara de natie....
Aura
Spunea cineva o vorba: "e prea tarziu ca sa fim pesimisti".
Problemele sunt atat de multe si atat de grave, ca cea mai pabugoasa atitudine e sa fii pesimist.
Si nu trebuie nimeni sa se ocupe de toate, ca de-aia ne-a dat Dumnezeu la fiecare alta chemare. Vorba mamei lui Forrest Gump: "Daca Dumnezeu vroia sa fim toti la fel, ne dadea la toti proteze."

Si nu, nu fac propaganda Greenpeace. Ei au inititat petitia. Daca ar fi initiat-o altii, as fi pus linkul catre petitia lor.
De mediu se ocupa multe ONG-uri. Va sperie defrisarile? Luati legatura cu un ONG care se ocupa de impaduriri. Va scandalizeaza distrugerea parcurilor nationale? Luati legatura cu cei care militeaza pentru pastrarea lor. V-ati saturat de gunoaie peste tot? Inscrieti-va ca voluntari in actiunea de curatare initiata de cei de la Let's do it, Romania! (Eu m-am inscris deja, cu toata familia, inclusiv cu copiii).

Orice gest, oricat de mic, conteaza.
Daca eu fac apel la ceva, e pentru ca cred cu tot sufletul in ceea ce fac. Ma pun pe mine in calea acestui rau. Dar raul are multe fete, asa ca fiecare poate sa faca ceva.

Altfel, atitudinea pesimista e doar un mod de a "suferi confortabil din fotoliile noastre" - nu mai stiu pe cine citez :oops: .

Multumesc pentru rabdare. :rose:
 

Blitz

Active Member
Lucrez in domeniul hidro de f. multi ani (hidro=energie din darul naturii- apa). Voi citi cu atentie tot ce s-a scris pana acum pe topic si apoi imi voi permite sa ma pronunt.
 
Sus