Browallia speciosa

simonag

Member
Denumire stiintifica:
Browallia speciosa major

Denumire populara:
-

Imagine:
http://images.google.ca/images?q=Browal ... art=0&sa=N

Tipul de planta:
Anuala (de fapt este planta perena cu viata scurta)

Inaltime:
25-30 cm

Intindere:
8-10 cm

Lumina ºi temperatura:
Este una dintre putinele plante 'anuale' care cresc in umbra totala sau partiala.

Flori, frunze, fructe:
Flori violet de 3 cm. Creste sub forma unei tufe rotunde cu multe flori.

Solul:
Trebuie sa fie bine drenat. Adaugati la plantare compost sau turba acida. pH: 5.1-7-5.

Udarea:
Solul trebuie mentinut umed pentru ca brovalia se ofileste rapid, dar este totusi iertatoare daca acest lucru nu se intampla prea des. Nu-i place insa nici sa stea in apa si de aceea trebuie sa i se asigure un drenaj bun. Plantati-o in ghivece suspendate, jardinière sau straturi ridicate, daca nu sunteti siguri ca in gradina drenajul este adecvat.

Aerul:
Se planteaza in locuri protejate impotriva vantului.

Ingrãºãminte:
Se fertilizeaza o data la 4-6 saptamani indata ce incepe sa inmugureasca. Nu se fertilizeaza prea mult pentru ca va produce multe frunze si putine flori.

Inmulþire:
Prin seminte: se insamanteaza cu 12-14 saptamani inainte de transplantarea in gradina. Semintele nu se acopera pentru ca au nevoie de lumina pentru germinare. Germineaza usor in 14-21 zile la o temperatura de 21-24 C; rasadurile cresc incet inauntru dar odata scoase in gradina, vor creste rapid.
Prin butasi prelevati oricand.

Transplantare:
Se transplanteaza in gradina cu 3-4 saptamani dupa data medie a ultimului inghet din primavara. Se planteaza la o distanta de 10-15 cm.

Condiþii de iernare:
Brovalia nu tolereaza inghetul si nu ii plac temperaturile scazute. In primaverile friguroase amanati plantarea in gradina pana cand locul umbrit unde o veti planta se incalzeste.

Boli ºi dãunãtori:
Musculita alba si afidele. Rar pot apare pete datorate infectiei cu mucegai.

Îngrijire, particularitãþi:
Daca doriti o planta neobisnuita pentru locurile umbrite din gradina atunci Browallia este alegerea potrivita.

Se pot planta in ghivece suspendate, jardinière, in straturile mixte de flori sau pot forma bordura straturilor de flori.

Desi planta creste mare, brovalia nu are nevoie de un ghiveci mare. Cinci plante mici puse intr-un ghiveci de 20 cm vor forma o tufa impresionanta. Este o alegere excelenta pentru un colt de terasa umbrit si protejat unde va primi soare doar dimineata. O puteti planta in combinatie cu urzicuta (Coleus), impatiens sau begonia.

Pentru a avea o planta tufoasa varful lastarilor se rupe de 1-2 ori, cand planta este inca tanara. Daca planta arata obosita la mijlocul verii, se taie jumatate din ea pentru a incuraja reinflorirea.

Cu 6-8 saptamani inainte de primul inghet din toamna, se poate transplanta in ghiveci si se poate tine ca planta de apartament pentru inca cateva luni. Cand o introduce inauntru, taiati planta lasand doar cativa centimetri din ea si puneti-o la o fereastra cu soare. Temperatura trebuie sa fie peste 16 C si in timpul iernii se uda mai rar. Frunzele se pulverizeaza din cand in cand. De asemeni se poate insamanta spre sfarsitul verii pentru a avea o planta cu flori in timpul iernii.

Varietãþi :
�Blue Bells Improved�: flori violet-albastre
 
Sus