...foarte de acord cu Irina.
Situatia sta in felul urmator: intr-un sol normal, neexploatat cu plante cosmopolite (straine, plantate artificial) se stabileste un echilibru natural intre plantele instalate natural acolo si bacteriile din substrat; de obicei acest echilibru intre asociatiile vegetale naturale si bacteriile din sol sunt de foarte lunga durata (de mii de ani). \
In mod natural plantele sunt incapabile sa absoarba elementele chimice din sol pentru ca acestea din urma se gasesc in combinatii chimice organice extrem de complexe; mai mult, niciodata o planta nu va absorbi elementele de care are nevoie direct din gunoi sau resturile vegetale. Bacteriile sunt cele care descompun aceste substante chimice complexe in forme accesibile plantelor. Ceea ce se realizeaza prin fertilizarea chimica este scurtarea acestui drum anevoios mijlocit de bacterii si aducerea mai rapida la dispozitia plantelor a elementelor de care ele au nevoie. In plus, contrar celor afirmate, majoritate ingrasamintelor complexe stimuleaza propagarea bacteriilor din sol. Solul poate fi privit ca un organism care se auto-regleaza; un simplu exemplu: in momentul in care se aplica un ingrasamant bogat in nitrati si nitriti (ingrasaminte cu azot) intra in activitate anumite bacterii care ii vor transforma in azot amoniacal (accesibil plantelor) pana la consumarea acestuia si re-stabilirea echilibrului in sol.
Plantele cultivate si in speta si cele ornamentale sunt oarecum "straine" pe solurile puse la dispozitie si deci este putin probabil ca ele sa se adapteze la fel ca speciile native sau ca in zona de origine. Ceea ce cultivam noi sunt de obicei soiuri care - "face it" - au fost create artificial prin selectia caracterelor care ne convin noua, oamenilor (productivitate, culoare, parfum, rezistenta la unele boli) lasandu-se in urma capacitatea acestor plante de a folosi resursele naturale, de se adapta. Majoritatea acestor plante daca ar fi "eliberate" in mediul lor de origine nu ar supravietui.
Revenind la ingr. chimice vs ingr organice, parerea mea este ca aceste plante (pana si varietatile native) au nevoie sa fie ajutate pentru a se obtine performante reale, pentru a-si exprima la maxim potentialul estetic, productiv. In caz contrar plantele vor tanji si nu vor avea niciodata calitatile asteptate deoarece el sunt in primul rand: straine pentru zona in care le cultivati si sunt soiuri artificiale, dependente oarecum de anumite cerinte de cultura.
Inca un aspect pe care nimeni (sau majoritatea) nu-l remarca: mediul arid si extrem de poluat din orase sau din jurul lor este inca o lovitura sub centura pentru plantele ornamentante astfel ca oricat am incerca noi cu produse naturale intr-un astfel de mediu rezultatele vor fi nu mai mult decat mediocre. In astfel de conditii plantele au nevoie sa fie si mai mult ajutate decat cele din pepiniere sau parcuri din zonele extra-urbane.
O ultima precizare, ingrasamintele chimice sunt (sau au devenit) nocive pentru ca au fost aplicate in exces, fara discernamant, din dorinta de a se obtine sporuri de productie, in fine, din lacomie. Aplicate corect acestea stimuleaza atat plantele cultivate cat si solul pe care se cultiva.
Nu ma intelegeti gresit, nu vreau sa fac apologia ingrasamintelor chimice, consider doar ca orice extrema este daunatoare. Cultivarea plantelor in conditiile actuale impun folosirea integrata (adica impreuna cu ingrasamintele organice si tinand cont de conditiile locale) a acestor substante.
Un exercitiu de imaginatie: plantele ornamentale nu se manaca deci considerati un pacat contra mediului faptul ca ajutati cu ingrasaminte chimice (alaturi de cele organice) dezvoltarea unui parc cu arbori, arbusti, gazon care produce oxigen, relaxare si actioneza ca antipoluant?