Carum carvi Fam.UMBELLIFERAE
Planta bianuala care se cultiva pentru semintele sale avind o multitudine de intrebuintari. Recoltarea semintelor se face in al doilea an cind semintele incep sa se coaca. Semintele contin ulei eteric. In medicina se utilizeaza contra indigestiilor, colicilor, crampelor stomacale(cine a avut copii in anii '70-'80 si chiar mai inainte poate isi mai aminteste)stimulent al apetitului sub forma de ceai in mod special. Uleiul extras din aceste seminte se mai foloseste si azi in medicina traditionala. In bucatarie noastra cea de toate zilele semintele sunt folosite ca aromatizant si condiment.
Ati auzit de lichiorul de chimen?
Iata o veche reteta: 40-50 de seminte zdrobite puse intr-un litru de alcool de 60 de grade,lasindu-se la macerat cca.9 zile.Se strecoara si se amesteca cu 250 grame de sirop de zahar.
Dar supa de chimen?
Mai stie cineva modul ei de preparare? Stiu sigur ca se minca cu crutoane Dar chifle cu chimen ati mincat vreodata? Daca stiti si alte intrebuintari...................imbogatiti-ne cunostintele.Nu fiti timizi :mrgreen:
Planta bianuala care se cultiva pentru semintele sale avind o multitudine de intrebuintari. Recoltarea semintelor se face in al doilea an cind semintele incep sa se coaca. Semintele contin ulei eteric. In medicina se utilizeaza contra indigestiilor, colicilor, crampelor stomacale(cine a avut copii in anii '70-'80 si chiar mai inainte poate isi mai aminteste)stimulent al apetitului sub forma de ceai in mod special. Uleiul extras din aceste seminte se mai foloseste si azi in medicina traditionala. In bucatarie noastra cea de toate zilele semintele sunt folosite ca aromatizant si condiment.
Ati auzit de lichiorul de chimen?
Iata o veche reteta: 40-50 de seminte zdrobite puse intr-un litru de alcool de 60 de grade,lasindu-se la macerat cca.9 zile.Se strecoara si se amesteca cu 250 grame de sirop de zahar.
Dar supa de chimen?
Mai stie cineva modul ei de preparare? Stiu sigur ca se minca cu crutoane Dar chifle cu chimen ati mincat vreodata? Daca stiti si alte intrebuintari...................imbogatiti-ne cunostintele.Nu fiti timizi :mrgreen: