Chrysanthemum spp. - Crizantema

cornelia

Fondator
Membru staff
Monika a spus:
Denumirea stiintifica: Chrysanthemum
Etimologie: crizantema = �floarea de aur� (din gr. chrysos �aur�, anthemon �floare�)
sau Dendranthema = �copacul cu flori�
Etimologie: din gr. dendro �copac�, anthemon �floare�

Denumire populara: crizantema, tufanea, dumitrita, margareta de toamna

Imagini:
(de completat)

Tipul plantei:
Crizantemele sunt plante anuale sau vivace care apartin mai multor genuri ale familiei Asteraceae, dintre care unele specii sunt cultivate ca plante ornamentale. Planta este originara din Asia si nord-estul Europei.

Clasificare:
Regnul: Plantae
Subregnul: Tracheobionta
Diviziunea: Magnoliophyta
Clasa: Magnoliopsida
Subclasa: Asteridae
Ordinul: Asterales
Familia: Asteraceae
Genul: Chrysanthemum

Genul include mai multe specii, dar in 1999 s-a facut o delimitare clara in International Code of Botanical Nomenclature (ICBN), iar crinzantema (Chrysanthemum) a primit numele generic de Dendranthema.
Celelalte specii considerate in trecut a apartine genului Chrysanthemum au fost transferate genurilor Glebionis, Argyranthemum, Leucanthemopsis, Leucanthemum, Rhodanthemum si Tanacetum.
Genul contine numerosi hibrizi, dintre care cel mai important este Chrysanthemum × morifolium (sin. C. × grandiflorum), derivat primar din Chrysantemum indicum, dar implicand si alte specii.
Crizantema cultivata de horticultori (C. hortorum) este produsul incrucisarii a doua specii care cresc in stare salbatica in China si Japonia: C. indicum si C. morifolium. Acest hibrid a dat numeroase forme horticole de o extraordinara varietate.

Specii :

� Chrysanthemum aphrodite
� Chrysanthemum arcticum
� Chrysanthemum argyrophyllum
� Chrysanthemum arisanense
� Chrysanthemum boreale
� Chrysanthemum chalchingolicum
� Chrysanthemum chanetii
� Chrysanthemum crassum
� Chrysanthemum glabriusculum
� Chrysanthemum Hybride
� Chrysanthemum hypargyrum
� Chrysanthemum indicum:
� Chr. indicum var. iyoense
� Chr. indicum var. tsurugisanense
� Chrysanthemum japonense:
� Chr. japonense var. ashizuriense
� Chr.japonense var. japonense
� Chrysanthemum japonicum
� Chrysanthemum lavandulifolium:
� Chr. lavandulifolium var. discoideum
� Chr. lavandulifolium var. tomentellum
� Chrysanthemum mawii
� Chrysanthemum maximowiczii
� Chrysanthemum mongolicum
� Chrysanthemum × morifolium
� Chrysanthemum morii
� Chrysanthemum okiense
� Chrysanthemum oreastrum
� Chrysanthemum ornatum
� Chrysanthemum potentilloides
� Chrysanthemum shiwogiku
� Chrysanthemum sinuatum
� Chrysanthemum vestitum
� Chrysanthemum weyrichii
� Chrysanthemum yoshinaganthum
� Chrysanthemum zawadskii:
� Chr. zawadskii subsp. acutilobum
� Chr. zawadskii subsp. coreanum
� Chr. zawadskii subsp. latilobum
� Chr. zawadskii subsp. lucidum
� Chr. zawadskii subsp. naktongense
� Chr. zawadskii subsp. yezoense
� Chr. zawadskii subsp. zawadskii

Gabarit:
In functie de specie, crizantema poate avea inaltimea cuprinsa intre 40 si 150 cm (ca o observatie personala, am crizanteme care depasesc inaltimea mea � 165 cm) si poate creste fie ca o planta erecta, fie in tufe compacte sau in cascada, cu flori individuale (crizantema de cultura, pe care o gasim in florarii) sau grupate.
Planta poate creste în aer liber, în sera, cultivata în ghivece şi jardiniere sau ca bonsai, inaltimea şi forma variind şi în functie de locul cultivarii.

Lumina si temperatura:
Crizantema are nevoie de o anumita perioada de lumina, alternand cu anumita perioada de intuneric, pentru faza vegetativa si pentru cea de inflorire. Crizantema este o planta de toamna, cand zilele sunt scurte si expunerea la lumina scade de la 10 din 24 ore spre mai putin.
Este o planta iubitoare de soare si va inflori mai bogat daca este plantata intr-o zona insorita a gradinii.

Flori, frunze, fructe:
Radacina este deasa si la suprafata solului.
Tulpina poate fi fragila sau dura, dupa marimea sau tipul speciei. La unele specii se poate lemnifica.
Frunzele crizantemei au o forma specifica, lobata si decupata. Intreaga planta, dar mai ales frunzele, degaja o aroma amaruie care poate indeparta anumite insecte (tantarii). Culoarea frunzelor poate fi verde inchis sau verde-albastrui (asemanatoare pelinului).
Crizantema este considerata o planta de toamna, dar poate inflori si in alte perioade ale anului, in anumite conditii. Perioada de inflorire obisnuita este din august pana in noiembrie. Rezista la temperaturi scazute, chiar la inghet.
Florile pot fi individuale (la plantele de cultura) sau sub forma de inflorescenta abundenta, intr-o mare varietate de culori: galben lamai, galben pai, galben verzui, portocaliu, caramiziu, rosu, bordo, roz, violet, mov, alb sau bicolore.
Forma florilor este si ea foarte variata:
- cu petale curbate spre exterior
- cu petale curbate spre interior
- cu petale curbate spre interior si spre exterior
- tip paianjen
- tip margareta
- tip pompon
Dimensiunea florii poate fi intre 25 si 200 mm.

Solul:
Usor acid spre neutru (pH = 6 pana la 6,5)
Sol obisnuit, permeabil. Solul trebuie sa mentina o anumita umiditate si sa aiba o anumita densitate, totusi crizantema este foarte rezistenta chiar si in soluri saracacioase.
Exemplu de amestec utilizat pentru cultivarea in ghivece si jardiniere:
- 85% turba (neagra si blonda)
- 15% argila fina

Udarea:
Udarea este necesara in special in perioada de inflorire. De preferat ca la udare sa nu se stropeasca frunzele si florile, pentru ca aceasta poate provoca pete sau favorizeaza anumite maladii ale plantei.
Udarea se reduce cand soseste frigul

Ingrasaminte:
Nu necesita folosirea de ingrasaminte.

Inmultire:
Crizantema se poate inmulti prin seminte (in mai), butasi din varf, de 5-8 cm (in aprilie-mai), divizarea tufei sau drajonaj (primavara). Prelevarea butasilor se face la o temperatura ambianta de 17-18oC si in conditii de umiditate de 80%.

Boli si daunatori:
Unele varietati pot fi atacate de fainare sau de rugina, in special la plantele cultivate in ghivece, daca solul este suprasaturat cu azot.
De asemenea, pot suferi din pricina unor paraziti: purici � la plantele in aer liber, nematode � in sera.

Ingrijire, particularitati:

Ciupirea determina numarul de fire dorite la planta. Este de ajuns sa se sectioneze mugurele terminal pe la inceputul sau jumatatea lui iunie, pentru a activa mugurii auxiliari.
Inlaturarea mugurilor auxiliari de la �subsuoara� frunzelor, pentru a se obtine tulpini drepte, ramificatii reduse si dezvoltarea partii superioare a plantei. La speciile multiflore, aceasta permite reducerea numarului de boboci situati in interiorul tufei si dezvoltarea bobocilor de la suprafata.
Inlaturarea bobocilor auxiliari � la sfarsitul lui august - favorizeaza dezvoltarea bobocului principal.
Sustinere � crizantema este o planta care se rupe usor si ale carei flori au o anumita greutate. De aceea este necesara sustinerea prin 3-4 araci care sa mentina planta dreapta, araci legati cu un elastic sau o sfoara.

Scurta istorie culturala a crizantemei

Crizantema a fost cultivata in China si este descrisa in texte care dateaza din secolul al XV-lea inainte de Hristos sau apare pe obiectele de ceramica. Un oras antic chinez se numea Ju-Xian, adica �orasul crizantemei�. Crizantema era considerata ca purtatoare a energiei vietii. Chinezii ii foloseau radacinile fierte pentru a trata durerea de cap si foloseau petalele la salate.
Floarea a fost introdusa in Japonia probabil in secolul VIII d.H., iar in secolul al XIII-lea, imparatul Ten'no Gotoba, care iubea mult aceasta floare si a folosit-o ca element decorativ al vesmintelor si bunurilor sale, a adoptat crizantema cu saisprezece petale ca simbol imperial si al pecetei imperiale.
In timpul razboaielor dintre dinastii, in secolul al XIV-lea, fiecare razboinic din sud purta o crizantema galbena, simbol al curajului.
Floarea a fost introdusa in Europa in secolul al XVII-lea, de catre Linnaeus, care a numit-o astfel din grecescul chrys-, care inseamna aur (culoarea florilor originale) si anthemon, care inseamna floare.

Folclor, simbolism si legende :
Conform unei legende chineze antice, acum 3000 de ani un imparat a aflat ca pe insula libelulei, din marea soarelui rasare (Japonia) crestea o planta care ii putea aduce tineretea vesnica. Dar cum numai oamenii tineri puteau s-o culeaga, a trimis doisprezece flacai si doisprezece fecioare pe insula. Acestia au ajuns acolo cu greu, dupa ce au infruntat furtuni puternice si au luptat cu un sarpe de mare, dar n-au gasit pe insula nici planta fermecata, nici locuitori, asa ca au hotarat sa ramana acolo. Ei au ales crizantema ca simbol al natiunii lor.
Japonezii au o alta legenda : la inceputul lumii, in cer erau multi zei, asa incat zeul Izanagi si zeita Izanami au fost trimisi pep amant pe un pod de nori. Cand a ajuns pep amant, zeita i-a creat pe zeul vantului, pe zeul muntelui, pe zeul marii, precum si alti zei, dar a murit dupa ce l-a creat pe zeul focului. Lui Izanagi ii era tare dor de ea si a urmat-o in noaptea neagra in care plecase. Dar cand a vazut acele tinuturi inspaimantatoare a vrut sa fuga inapoi, insa a fost prins de zeul Hag al noptii negre. Scapand de judecata, Isanagi s-a dus sa se purifice prin imbaierea intr-un fluviu. S-a dezbracat si si-a aruncat pe jos vesmintele care s-au prefacut pe data in 12 zei. Bijuteriile s-au transformat in flori : o bratara a devenit iris, o alta, lotus, iar colierul s-a facut crizantema.
Exista doar un loc in Japonia unde, conform legendei, crizantema nu creste. A fost o data ca niciodata, in orasul Himeji, un nobil care traia intr-un castel plin de comori. El nu avea incredere in nimeni sa umble si sa curete de praf comorile sale, doar in servitoarea sa O-kiku, al carui nume inseamna crizantema. Intr-o zi ea a descoperit ca lipsea una dintre cele zece farfurii din aur si pietre pretioase. Cum nu a reusit s-o gaseasca si pentru ca se temea de mania stapanului ei, O-kiku s-a aruncat intr-o fantana. De atunci, fantoma ei venea in fiecare noapte sa numere farfuriile. Plansetele ei necontenite l-au facut pe nobil sa fuga din castel, iar acesta a cazut in ruina. Locuitorii din Himeji, fericiti de plecare nobilului, au refuzat sa creasca crizanteme, in cinstea lui O-kiku.
Dincolo de aceste legende, crizantema, simbol al Japoniei, a fost reluata pe numeroase blazoane si a constituit primul drapel national. Crizantema (kiku, in japoneza) este regina florilor din arhipelagul japonez, simbol al pacii, al nobletii si al vietii indelungate. Este interesant de observat ca aceasta floare, cu conotatie pozitiva in Japonia, Statele Unite si Australia, unde simbolizeaza sarbatoarea mamelor, este considerata in Europa in o floare funerara. In unele tari din Europa, Corea si Japonia, crizantema alba simbolizeaza moartea si este folosita numai cu ocazia inmormantarilor. In China, crizantema alba poate simboliza bocetul dar, in alte tari, este simbol al onestitatii.
In Japonia, Ť The Chrysanthemum Throne ť (jap. kikukamonshō sau kikkamonshō) este numele dat pozitiei de Imparat al Japoniei. Crizantema (kiku) este simbolul (monshō) imparatului, iar termenul de kikukamonshō desemneaza Ť Semnul Crizantemei ť - pecetea imperiala. Ť Ordinul Crizantemei ť este un inalt ordin acordat de imparat.
In China, crizantema este una dintre cele Ť Patru Flori Junzi ť (impreuna cu caisul, orhideea si bambusul), cunoscuta in chineza ca jú � favorita poetului chinez Tao Qian si simbol al nobletii.

Crizantema are astazi multe utilizari estetice si practice. In anumite zone ale Asiei, frunzele de crizantema galbena sau alba sunt folosite la prepararea unei infuzii numite �Chrysanthemum Tea� (ceai de crizantema), care este folosit in medicina populara asiatica in tratarea a numeroase afectiuni, printre care si ca adjuvant in tratarea racelii si gripei şi pentru combaterea febrei. In Coreea se prepara un vin de orez aromat cu flori de crizanteme, numit gukhwaju. Frunzele unei specii de crizanteme (C. coronarium) sunt folosite în bucataria coreeana.
Anumite specii de crizantema (C. coccineum, C. cinerariifolium, C. balsamita si C. marshalli) contin o substanta insecticida, numita pyrethrum, care ataca sistemul nervos al insectelor si inhiba tantarii femele sa mai piste. In cantitati mari este fatala insectelor, iar in cantitati mici are efect repelant.
Conform unui studiu NASA Clean Air, crizantemele reduc poluarea aerului din incaperi.

In Japonia se organizeaza pe 9 septembrie, in cinstea acestei flori, ziua crizantemei, numita si Festivalul bucuriei, iar cea de-a noua luna este luna crizantemei, sarbatorind inflorirea ei.
Numeroase expozitii de crizanteme au loc toamna in Japonia, ocazii cu care sunt expuse Kiku ningyo, papusi reprezentand la scara 1/1 personaje traditionale imbracate in crizanteme.
Crizantemele au devenit flori indispensabile oricarui eveniment sau decor de toamna.
Din 1978, crizantema a fost desemnata simbolul orasului Saitama.
In mai multe orase japoneze se organizeaza toamna festivaluri ale crizantemei :
- Nan�yo kiku Matsuri, la inceputul lui octombrie, in parcul Sosho al orasului Nan�yo
- Yanaka Kiku Matsuri, la mijlocul lui octombrie, la templul Daienji, Taito-ku, Yanaka
- Yushima Kiku Matsuri, la inceputul lui noiembrie, la Yushima Tenjin, Bunkyo-ku, Yushima
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Rog perierea informatiilor, completarea pozelor si mutarea fisei obtinute la Fise de referinta. Merci.
 
Sus