Colocasia

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Mă bucur să întâlnesc iubitori ai acestei plante.
Între plantele mele colocasia deţine supremaţia. Nu mă îndur să arunc niciun pui, aşa că deţin recordul. :rofl:
Cum nu prea s-au înghesuit pretendenţii la ei, m-am procopsit cu 5 colocazii ce mă depăşesc în înălţime, 6 pui ce le calcă vrednic pe urme "mamelor" , alţi vreo 3 pui de separat de mame...
Ţin mult la ele şi pentru că se străduiesc din răsputeri să crească şi nu contenesc de primăvara până dă frigul să înflorească: Până şi puii nu se lasă...
De vă interesează mai multe din experienţa mea cu această plantă, vă stau la dispoziţie... :D
 

adinal

Member
:eek: Eu n-am mai vazut planta asta inflorita. E foarte frumoasa. Am un ghiveci mare cu trei pui mici la serviciu. O sa stau cu ochii pe ei, poate, poate... :) Are sanse sa infloreasca daca sta la fereastra nordica?
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Din experienţa mea cu această plantă, îţi pot spune următoarele:
1) Florile nu sunt socotite drept decorative, şi oricât de ataşată sunt de această plantă (şi nu cresc puţine :rofl: :rofl: ) dacă e să fiu obiectivă floarea e cel mult ciudată, puţin atrăgătoare.
2) Am observat că planta înfloreşte abundent mai ales atunci când rădăcinile au acaparat tot ghiveciul. Dacă prioritatea sunt florile, laşi planta să se înghesuie în ghiveci şi frunzele nu vor mai fi la fel de impresionante. În anul în care mut planta în ghiveci mai mare, înflorirea se amână, dar am frunze calitativ mai bune, mai mari, mai viguroase.
3) Plantelor mele le ofer multă lumină şi chiar soare. Unele stau în curte, la expunere estică - soare până la prânz, altele în hol cu expunere sud-vestică, aşezate parţial în penumbră. Nu am unde să le ţin la nord. Din ce am observat la alţii care nu le ţin în lumină, frunzele nu sunt atât de viguroase, iar creşterea nu e aşa de intensă.
4) Plantelor mele le administrez şi îngrăşământ pentru plante cu frunze verzi şi ocazional şi din cel pentru plante cu flori. Sunt atentă şi la substratul folosit. Nu sunt adepta intoxicării plantelor cu sol 100% amestec cumpărat (turbă). Îmi fac singură amestecul şi plantelor mele le merge foarte bine!
 

lelia

Well-Known Member
Adina mai omorat cu plantele tale :eek: sa-ti traiasca :D
Sa stii ca si eu iubesc aceasta planta ,e o luptatoare si o modesta .
Mi-a facut si o surpriza placuta :



este adevarat ca floarea nu-i spectaculoasa ,insa bobocul acesta are un parfum exotic greu de ,descris .
 
A

Anonymous

Guest
io abia am reusit sa fac rost de o colocazie anul trecut
mi-a dat-o una din fetele de la depozit si era un pui mic si prapadit
la vreo cateva zile mi-a mai adus inca 2 si mai mici
i-am pus intr-un ghiveciu marisor si au crescut,dupa vara asta in curte....au explodat,a trebuit sa le pun un ghiveci mare si acu-s rasfatzate rau
io am 1,75 inaltzine si colocaziile mele......ma ajung aproape...sunt cam 1,50-1,55 abia astept sa imi fac"padure"
si daca zicetzi voi ca infloreste......abia astept
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Mulţumesc, lelia! Oricum acuş mă vor omorî şi ele pe mine şi aşa vei fi răzbunată! :) :rofl: :rofl:
Lăsând gluma la o parte, recunosc (dar numai acum în prag de iarnă :wink: ) că am prea multe colocazii! Ce să fac dacă se înmulţesc cu încăpăţânare?? Din păcate prea s-a banalizat această plantă şi nu am cui să dau din ele. În sezonul cald sunt o bucurie pentru mine fiindcă înverzesc şi înmiresmează cu florile lor o parte din curtea mea. Acum când trebuie să le adăpostesc începe calvarul...
Chiar înfloresc, elf_a! Şi încă o ţin aşa luni bune! Cel puţin - mai ziceam pe undeva - la mine toate decorativele prin frunze (clorophytum, plectranthus, maranta, colocasia, alocasia, tradescantiile...) înfloresc într-o veselie!
 

Roxana

Active Member
nu stiu ce nu-i place Colocasiei mele...cand am luat-o aveam 5-6 frunze, apoi s-au ingalbenit si au cazut. intre timp a mai facut doar o frunza, dar de cate ori ii apar frunze noi celel vechi se ofilesc (se pleostesc si se-ngalbenesc). Niciodata nu are mai mult de doua frunze. :( Care sa fie cauza..?
 

cory_helen

Active Member
am si eu una... un pui care a ramas mic... avea doua frunze, i-a cazut una, apoi s-a uscat a doua...

acum e doar o frunza mica... ce sa-i fac? am balcon cu soare mult... si nu i-a placut la soare... sa o bag in casa?

:D
 

Roxana

Active Member
a mea este in casa si tot nu-i merge bine. am incercat sa o pun mai la soare, mai la umbra, dar nicio ameliorare. :(
 

Roxana

Active Member
am observat ca frunza care este pe moarte este atacata de paianjenul rosu :x
am rupt-o si am lasat-o pe cea care se pare ca nu este afectata. mai are una micuta in formare. cred ca de asta s-au ingalbenit si celelalte frunze.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Din păcate colocazia e iubită de păianjenul roşu, aşa că una din cauza îngălbenirii frunzelor e asta. Din fericire reacţionează bine la tratament.

Am mai spus pe aici cred. La multă lume am văzut colocazii cam chinuite, etiolate. Deşi mulţi cred că nu are pretenţii la lumină nu e chiar aşa. Având de mult timp colocazii şi nu una-două ci o grămadă am observat că se dezvoltă foarte bine în aer liber în plin soare câteva ore dimineaţa. Iată câteva dintre ele în curte unde au soare până la prânz: . O colocazie căreia îi merge bine are cam 5-7 frunze simultan. E normal ca la apariţia uneia noi cea mai veche dintre frunze să se îngălbenească. O altă greşeală pe care am remarcat-o e udarea în exces. Nu zic că nu i-ar plăcea apa, dar nu peste măsură. Nu tolerează bine apa stagnantă. Ale mele nu au niciodată apă în farfurie şi le ud abundent doar când pământul de la suprafaţă s-a uscat.
 

Roxana

Active Member
cred ca si din cauza udarii cam abundente Colocasia mea nu se simte prea bine. O sa-i las cateva zile pamantul sa se usuce si apoi o sa incep sa o ud cu regularitate si mai putin.

ai niste colocasii superbe! se vede ca le place la tine.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
A, Roxana, şi încă ceva ce am uitat să zic. Tot experimentând am observat că le merge mai bine în substrat care conţine în proporţie mai mare sol de grădină, mai "greu" şi mai puţină turbă. Eu le ţin într-un amestec de pământ de grădină (50-60%), mraniţă sau pământ de pădure, turbă şi nisip. Pe fundul ghiveciului pun pietriş pentru drenaj mai bun. Şi nu uita: apă după cât cere. Mai bine mai rar decât prea mult! :wink:
 

Roxana

Active Member
a mea are substrat format din pamant de gradina (+de florarie) si nisip. Cred ca udarile sunt problema.
multumesc. :*
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Cu plăcere! Extermină păianjenii roşii, oferă-i lumină multă şi ceva soare dimineaţa, apă cu măsură şi vei vedea ce repede te va răsplăti! :D
 

Roxana

Active Member
am tratat-o si acum vad ca nu mai are paianjeni pe frunze. cred ca a scapat de ei. acum o pulverizez pe frunze aproape zilnic cu apa, poate nu o sa mai face alti paianjeni. lumina are, chiar si ceva soare dimineata.
 

cris_tkp

Member
De vreo luna de zile am intrat si eu in posesia unei Colocazii: avea doua frunze dintre care una era mai mult galbena. Am plantat-o in ghiveci si acum are trei frunze minunate...m-am indragostit de ea, de Colocazia.
Daca are cineva, cumva un puiut, doi de vanzare as fi foarte incantata sa ii iau.
 

cris_tkp

Member
Vine o noua frunzisoara....ma termina planta asta cat de harnica este.


Chiar nu are nimeni pui de dat? (cumparat automat)
 
Sus