Copaci in fata gardului

alpinia

New Member
Buna ziua,

Am un gard la strada pe lungimea de 30ml, inalt de 180cm
Din cauza prafului dar si pentru aspect, as dori sa plantez niste pomi, care sa isi dezvolte coroana doar de la inaltimea de 180 cm in sus (sa ii pot tine tulpina curata)
Ideal ar fi sa gasesc un soi, care sa aiba frunzele cat mai devreme primavara si sa tina cat mai mult toamna :)

Am atsat poze orientative cu ce caut. Stiti ce specie de pom este in poza ?

Multumesc de sfaturi :)
 

Atașamente

Ultima editare:

gomez99

Well-Known Member
in principiu majoritatea pomilor corespund descrierii. dezvoltarea coroanei sub o forma sau alta nu o fac singuri, ci dupa tundere in forma dorita. nu as recomanda in cazul acesta plopi, ulmi, mesteceni, pentru ca au frunza rara. la o prima idee m-as gindi la catalpa, artar si otetar.
din foto nu prea se vad clar frunzele, e mai mult o ghiceala. in prima poza daca nu sint salcimi ar pitea fi otetari.
dar ca sa ne dam seama ar trebui o fotografie mai apropiata si mai clara a frunzelor.
 

alpinia

New Member
in principiu majoritatea pomilor corespund descrierii. dezvoltarea coroanei sub o forma sau alta nu o fac singuri, ci dupa tundere in forma dorita. nu as recomanda in cazul acesta plopi, ulmi, mesteceni, pentru ca au frunza rara. la o prima idee m-as gindi la catalpa, artar si otetar.
din foto nu prea se vad clar frunzele, e mai mult o ghiceala. in prima poza daca nu sint salcimi ar pitea fi otetari.
dar ca sa ne dam seama ar trebui o fotografie mai apropiata si mai clara a frunzelor.
Buna ziua,

Multumesc ptr raspuns. Incerc sa fac astazi o poza mai de aproape la frunze.
A doua poza este de e net, arata foarte bine si mi-a sarit in ochi
 

crysty

Active Member
Buna dimineata, fiindca sunt skilat in Photoshop si am avut timp, de dragul stiintei mi-am permis sa prelucrez pozele si sa scot din ele ce e mai bun, asa ca din prima poza reiese ca e vorba de salcam si in a 2a e vorba de artar
O probabilitate de 99,99% pentru prima ca e salcam si 90% pentru a 2a ca e vorba de artar :-D . In prima nu este otetar pentru ca otetarul desi are frunzele "compuse" ca si salcamul, la otetar frunzele sunt mult mai lungi si s-ar cunoaste usor mai ales la varful pomului. Si nici frasin ca ar trebui sa aiba frunzele mai lungi.
Mai jos sunt pozele ajustate de mine :



si a 2a :



Chiar daca spuneti ca arata bine a 2a poza, nu as recomanda artarul pentru ca este foarte sensibil la atacul paianjenului rosu, la omizi dar si la fainare. Cel mai rau e la fainare cand frunzele devin usor galbene si se si rasucesc si cad. Depinde si de zona tarii si de zona unde locuiti mai exact daca e zona cu dos si nu prea bate vantul unde stati atunci artarul este predispus la coloniile bacteriilor de fainare.
Exista si salcami globulari sau alte tipuri de pomi globulari dar nu ii recomand pentru ca astia vor avea coroana destul de mica si rotunda ori daca vrei perdea de praf si zgomot si umbra va trebuie un pom cu coroana naturala nu modificat genetic sa ramana relativ mic.
Asa cum a spus ci @gomez99 catalpa este un pom bun pentru asa ceva , doar ca din cauza greutatii frunzelor foarte mari si late, crengile au tendinta sa sa se lase si sa creasca mai mult pe orizontala daca nu ii faceti taieri de crestere controlata.
In peisagistica urbana este mult folosit teiul dar si salcamul si chiar si plopul. Cat despre plop exista mai multe varietati asa ca sa fiti atent(a) ce specie alegeti. Exista plopul columnar care atinge si 20 de metri in 30 de ani (plopul de tip lumanare) dar exista si plop cu coroana si mai bogata care creste normal ca orice pom si are frunzele normale nu mici ca aia cu scoarta alba. Sunt 2 plopi in fata blocului care au fosttaiati de la jumate ca sa nu cada peste masini sau sa sparga geamurile la balcoane la oameni si desi au vreo 18 ani au dat lastari de peste tot de sus si acum arata chiar de 3 ori mai frumosi. Daca alegeti plop, atunci sa fie o specie care nu lasa puf .
Salcamul e si el bun pentru ca va veni o vreme cand va inflori si o sa ziceti ca sunteti in paradis din cauza mirosului florilor.
Otetar nu as recomanda pentru ca astia cand se ating unul cu altul si bate vantul li se freaca frunzele intre ei si degaja acel miros neplacut. Frunza de otetar miroase foarte urat la otetarul comun.
Stejarul este renumit pentru coroana sa uriasa DAR are o crestere foarte inceata si doar nepotii dumneavoastra or sa apuce sa admire maretia lui.
In final eu v-as recomanda sa alegeti intre tei si salcam. Iar ce vedeti in poze , asa cum a spus si gomez99 aspectul este dat si de tunderea lui si daca va uitati bine la prima poza chiar se vede cum salcamii au fost tunsi de crengile de jos. Dar cum ei mai cresc in inaltime asta se face dupa cativaani ca sa nu va treziti ca se vede pe sub ei peste gard in interiorul curtii de afara de la strada. Salcamul este renumit pentru acel fenomen de uscare a unei crengi complet dar asta apare dupa multi ani, undeva dupa 25-30 de ani.
Teiul nu este sensibil la fainare, nu aduna omizi cu nemiluita ca agudul dar este renumit pentru umflarea radacinilor de la suprafata cand este matur si ca atare poate disloca un gard de ciment sau crapa asfaltul de la trotuare cu radacinile dar si aici vorbim de o varsta de 30 de ani si daca nu plantati copaceii lipiti de gard atunci e mai bine. Teiul face o coroana frumoasa si bogata chiar si fara tundere, vad tei zilnic daca vreau la mine pe strazi in centrul Galatiului, exista chiar si o zona centrala numita Parfumul Teilor si care isi merita numele cand sunt infloriti teii pe strada.
Daca plantati nuc atunci sa va asteptati ca din cauza iodului de la frunzele cazute si tanini, sa nu mai creasca nimic sub el asa ca nu va faceti planuri mari de amenajare de gradina cu un nuc in preajma. La fel si coniferele dar la fel cand devin maturi. De fapt cand un pom este mare si au trecut vreo 30 de ani, sub el nu mai creste nimic indiferent de specia lui, din cauza umbrei puternice pe care o va face....am vazut asta la un artar mare. Nu creste nimic in sensul ca florile de gradina care au nevoie de mult soare nu vor supravietui dar cate un fir de buruiana tot mai creste.
Dar este important si directia de plantare si directia de miscare a soarelui ca daca soarele bate si pe sol dintr-un anumit unghi atunci o sa creasca si plantele sub pom.
Ideal la salcami este daca aveti pui care au dat din radacinile altui salcam matur pentru ca acei pui sunt de la un copac adaptat la clima locala.
Alti copaci folositi in urbanistica sunt si castanii dar daca nu vreti sa iesiti la adunat castanele de pe strada ca sa nu primiti reclamatii atunci renuntati la ei. Ce fel de reclamatii ? Ei bine castanele cazute si uscate pe strada pot fi periculoase pentru trecatori pentru ca un biciclist sau motociclist ar putea pierde directia din cauza castanelor cazute sau daca o masina trece cu roata pe langa o castana, o poate arunca spre trotuar in piciorul unui om, cam in acelasi fel cand unii soferi se trezesc cu parbrizul crapat de la pietricele aruncate de alta masina in trafic. Ca sa nu mai spun de mizeria pe care o lasa toamna de la castanele cazute. Si la salcami le cad pastaile, si la catalpa ii cad pastaile, dar la altceva decat castani parca nu am vazut atata mizerie toamna pe strada. Foarte rar am vazut castani batrani pe strada in oras. Peisagistica urbana nu cred ca ii recomanda.
Ciresul si visinul si agudul (dud) innegreste trotuarul de la fructele cazute si daca plantati pomi fructiferi atunci va asteptati la trotuar murdar la poarta plus copii sau vecini care or sa vrea fructe.
Daca plantati conifere precum brad, molid, etc, astia au o crestere foarte lenta si asta daca aveti noroc sa supravietuiasca si daca ati gasit o specie buna in comert pentru ca multe conifere din import nu se pot adapta la vara extrem de calduroasa de aici. La fel, e ideal daca faceti rost de copacei crescuti la noi in tara care sunt aclimatizati natural la clima noastra.
 
Ultima editare:
Sus