Dupa ce s-au zdrobit strugurii, zeama respectiva se pune intr-un vas si se lasa la fermentat aprox. 2 - 3 zile - pana cand se umfla. Atentie - vasele in care se pune acea zeama (mustul) nu se vor umple, pentru ca in urma fermentarii mustul se umfla si da pe dinafara. De asemenea, vasele nu se acopera ermetic, deoarece datorita fermentarii pot exploda.
Dupa cele 2 - 3 zile zeama (mustul) se trage in vase curate, spalate cu apa fiarta si care au fost sterilizate cu fum de pucioasa (imi scapa denumirea stiintifica).
Odata incheiata operatiunea, se lasa mustul la decantat approx. 1 luna - 1 luna jumate. Nu inchideti ermetic nici aceste vase, pentru ca mustul va continua sa mai fiarba si isi va lasa drojdie. Calitatea vinului va fi in functie de cat sta mustul pe drojdie. Daca sta prea putin nu iese tare, daca sta prea mult prinde gust de drojdie.
Dupa aceasta luna, teoretic mustul devine vin. Se va trage din nou, in alte vase spalate si sterilizate dupa metoda de mai sus. Pentru a fi siguri, este bine ca de aceasta data sa se treaca vinul dintr-un vas in altul prin fum de pucioasa. De aceasta data, vasele se vor inchide bine, pentru ca vinul sa nu se oteteasca.
Aceasta operatiune de tras vinul, se va face ori de cate ori se va constata ca pe fundul vasului se depune drojdie in cantitate mare. Limpezimea vinului este mai mare, cu cat a fost tras de mai multe ori.
De asemenea, in momentul in care un vas este gol mai bine de jumatate, este bine ca vinul ramas sa fie pus intr-un vas mai mic.
Din cate stiu eu, in vin nu se pune nimic. In anii racorosi, in care strugurii nu se coc foarte bine, se poate adauga zahar, astfel incat vinul sa nu iasa acru. Insa teoretic, vinul isi ia calitatea si taria din boaba de strugure din care e facut (cantitatea de zahar din fiecare bob - cu cat bobul e mai dulce, cantitatea de zahar e mai mare si vinul iese mai tare). Asta face diferenta intre soiurile nobile de vie, si cele de consum. Una e sa faci vin din riesling si alta e sa faci vin din capsunica.
Atentie la folosirea produselor chimice (gen bentonita pentru a obtine un vin mai clar, mai putin tulbure). Daca nu aveti experienta cu ele mai bine nu le folositi pentru ca pot duce la stricarea vinului, atat la gust cat si la culoare.
Cat despre ingrijirea vitei de vie...presupune enorm de mult efort. Practic in fiecare luna a anului trebuie sa ii faci ceva - tuns, legat, stropit impotriva daunatorilor, sapat, etc.