thea a spus:
Am gasit seminte din aceasta planta cu frunze excelente in salata.
Am constatat acasa ca pare a fi o planta bianuala pt. ca pe plic scrie ca se seamana din luna august.
Daca pun seminte acum nu creste suficient pt. a fi consumata in vara?
Eu stiam dintr-o carte mai veche ca Fetica se cultiva primavara.Nu vreau sa pierd pretioasele seminte.
Alaturi de rucola este salata mea favorita si, alaturi de praz, ceapa si usturoi cultura mea esentiala pentru timpul iernii. Este o planta nepretentioasa la frig. Detesta solurile acide si are nevoie de Calciu.
Este o planta joasa (max 10 cm) pentru climat mai rece; in timpul verii va initia rapid flori si de aceea vor fi probleme cu ea. Pentru ca rezista la frig se insemanteaza in septembrie cand multe dintre celelalte recolte au trecut deja (de exemplu in locul leguminoaselor). Astfel, in martie si aprilie, te vei bucura de salata. Din acest punct de vedere este ideala pentru a o avea in gradina cand nimic altceva nu mai creste.
In cazul meu, eu insamantez in octombrie si recoltez incepand cu februarie.
Rezista la temperaturi scazute cu conditia sa fie acoperita de zapada. Este o planta care are nevoie de calciu pentru a se dezvolta. Nu este recomandabil ca la insamantare sa aplici ingrasamant pentru ca va antrena cresterea. Daca o pui in urma leguminoaselor (fasole, mazare, bob, etc.) lasa radacinile acelora in pamant pentru ca sunt simbiotice cu bacteriile fixatoare de azot si acestea prin descompunere lenta vor hrani salata de camp.
Germinarea dureaza pana la doua sapatmani la o temperatura de 10 - 15 grade. Se insamanteaza la 0,5 - 1 cm adancime, in randuri cu o distanta de 10 - 15 cm intre ele intr-un sol lejer lucrat superficial pana are o structura fina. Nu este necesara rarirea, pe masura ce o vei consuma, culegand plantele mai dezvoltate, plantele mai mici vor creste frumos in lipsa competitiei.
http://www.facebook.com/photo.php?pid=6 ... 0519721387
Aici este salata mea in 26 februarie, de la aceasta marime poti incepe sa o cultivi. In partea stanga a fotografiei este varietatea de Cambrai, in timp ce in partea dreapta este varietatea Noordhollandse (Nordul Olandei).
Despre consum: planta isi pierde rapid din proprietati odata ce este rdicata. Se ridica cu tot cu radacini, se spala si, de preferabil sa consuma fara a fi amestecata cu alte salate.
Sfatul meu: adauga ulei de masline, sare fina si piper; amesteca bine, insa gentil pentru a nu rupe frunzele, astfel incat uleiul sarea si piperul sa atinga toate frunzele si las-o la frigider o ora inainte de consum. Se asorteaza cu peste prajit, sosuri fine sau cu steak, sos de piper si un vin rosu sec.
Pentru alaturarea la sosuri de fructe se aduaga la retea de mai sus otet balsamic crema.
O alta modalitate este de a o consuma simplu alaturi de maioneza cu lamaie.
Observatie: nu am incercat sa cultiv niciodata aceasta planta vara, insa anul acesta voi incerca pentru a obtine seminte. Am facut rost doar de cateva seminte de Ovired, varietatea rosie si mai mare si as dori sa am mai multe seminte.