Generalitati despre insamantare

cornelia

Fondator
Membru staff
simonag
Pt ca germinarea sa aiba loc cele mai multe seminte au anumite necesitati care sunt de fapt o replica a necesitatilor din mediul lor natural. De ex semintele plantelor care cresc in zonele temperate vor germina la o temperatura de 15-21C dar semintele plantelor din zonele tropicale au nevoie de temperaturi mai ridicate pt a germina necesitand o sursa de incalzire artificiala. De multe ori germinarea esueaza pt ca gradinarii nu sunt consecventi in ingrijirea semintelor. O udare regulata, aerare, un drenaj bun, compost, temperaturi constante si o lumina adecvata sunt esentiale pt germinare. Semintele au rata germinarii cea mai ridicata atunci cand sunt proaspete, prin urmare nu pastrati pachetele de seminte mai mult de un an si depozitatile intr-un loc rece si uscat.

Cum se face insamantarea inauntru:
1. In cazul celor mai multe plante perene insamantarea inauntru se face in februarie sau inceputul lui martie.
2. Umpleti o tava pregatita pt insamantat lasand aproximativ 1 cm neumput cu un amestec de pamant de calitate (amestec cu un continut ridicat de turba, perlite si compost). Nu se foloseste pamant de gradina pt ca se intareste si impiedica formarea radacinilor. In plus, pamantul de gradina poate contine insecte si foarte adesea contine microorganisme care determina putrezirea radacinilor.
3. Grosimea stratului de pamant cu care se acopera semintele nu trebuie sa fie mai mare decat dublul marimii semintei. Unele seminte (de ex cele foarte mici) nu trebuiesc acoperite cu sol ci doar presate cu mana pt a adera de suprafata solului.
4. Udati solul atat cat sa fie reavan nu ud. Un pamant prea ud favorizeaza cresterea mucegaiurilor si rasadurile pot putrezi sau imbolnavi, iar daca mediul este prea uscat, semintele se ofilesc si mor. Folositi un pulverizator pt udat pt ca jetul de apa sa nu fie prea puternic si sa dislocheze semintele. Apa trebuie sa fie calduta. Nu lasati niciodata solul sa se usuce pt ca adesea semintele in timpul germinarii nu supravietuiesc uscaciunii chiar daca este doar pt o perioada scurta de timp. Udarea regulata cu cantitati mici de apa da cele mai bune rezultate.
5. Pt a avea cea mai eficienta germinare folositi un fungicid la scurt timp dupa insamantare.
6. Acoperiti tava cu folie de plastic pt a creste umiditatea. Faceti cateva taieturi in plastic pt a permite ventilarea si a preveni supra-incalzirea si indepartati plasticul odata ce semintele au germinat si au aparut lastarii.
7. Puneti tava la lumina puternica dar nu soare direct si folositi daca aveti o lampa fluorescenta speciala pt germinare pt a le oferi 14-16 ore de lumina pe zi; o expunere mai indelungata la
lumina va stimula germinarea si cresterea rasadurilor.
8. Cand planta formeaza al doilea set de frunze, fertilizati odata pe saptamana cu un fertilizator special de tip �plant starter� cu o formula 10-52-10 (folositi fertilizatorul ź diluat). Nu folositi fertilizatori obisnuiti pt ca pot rani semintele mai sensibile.
9. Daca rasadurile sunt prea dese transplantati-le in acest moment in vase mai mari (pahare de plastic, ghivece mici, etc) pt ca rasadurile inghesuite devin inalte si subtiri. Pt a le transplanta apucati-le de frunzele superioare (nu de tulpina pt ca poate fi ranita) si puneti-le intr-o groapa facuta cu degetul in pamant. Transplantati rasadurile in gradina odata ce riscul inghetului a trecut.
10. Unele rasaduri au nevoie de aclimatizare inainte de a fi transplantate in gradina. Pt a le aclimatiza puneti vasul cu rasad intr-un loc insorit dar nu fierbinte sau partial insorit pt aproximativ 10 zile inainte de a le planta. Un loc cu soare de dimineata este ideal. Udati-le in fiecare zi pt ca cele mai multe plante care se usuca in vase nu isi vor reveni pe deplin.
11. Daca exista riscul inghetului acoperiti peste noapte vasul (ghiveciul) cu o carpa, cearsaf vechi, ziare sau cutie de carton. Odata scoasa afara, nu aduceti niciodata planta inapoi in casa sau intr-un garaj incalzit pt ca va trebui s-o luati de la inceput cu aclimatizarea.
12. Taiati varfurile plantelor pe masura ce cresc pt a mentine planta stufoasa si compacta.

Insamantarea direct afara

1. Se face cand pericolul inghetului a trecut, spre sfarsitul primaverii.
2. Ideal ar fi sa aveti o zona speciala in gradina unde sa cresteti rasaduri.
3. Insamantarea afara poate sa fie o reusita sau un esec datorita schimbarilor climatice. De ex, o ploaie puternica imediat dupa insamantare poate distruge toate semintele. Pt a evita o astfel de catastrofa este nevoie sa planificati din timp insamantarea si sa aveti la indemana ceva care sa ofere protectie semintelor si rasadurilor.
4. Unele plante perene se insamanteaza toamna pt ca au nevoie de stratificare (expunere la frig) pt a germina. In acest caz, insamantarea trebuie facuta suficient de tarziu in toamna pt a nu permite semintelor sa germineze pana in primavara. De asemeni, semintele trebuiesc plantate mai adanc pt ca germinarea va fi mai putin eficienta decat primavara. Nu uitati sa marcati aria unde ati insamantat pt a nu planta in primavara alte plante peste ele.
5. Rasadurile pot fi transferate la locul destinat odata ce au 2-3 perechi de frunze.
 

MONIS

Member
ce am citit.....practic......semintele de flori anuale se sadesc in pamant asezat in cofrajul de la oua...(.de carton)...cand cresc plantutele nu se mai repica,ci se decupeaza si se sadesc in gradina cu tot cu cartonul aferent...astfel,nu mai trebuie sa deranjezi radacinile,iar cartonul va putrezi in pamant...
 
Sus