Gerbera jamesonii

Tina

Active Member
Denumire ºtiinþificã: Gerbera jamesonii
Reprezinta un omagiu adus naturalistului german Traugott Gerber.

Denumire populara: Gerbera (jerbera), (eng.) margareta africana.
Este o planta foarte indragita, utilizata atit in ghivece, cit si pentru flori taiate. Din punct de vedere comercial, este un gen important, fiind pe locul 5 din lume ca raspindire a florilor taiate.


Familie: Asteraceae


Imagini:

http://www.mobot.org/gardeninghelp/imag ... 901020.jpg

Origini: Africa de Sud, Madagascar, Asia, Bali


Gabarit: 40 cm inaltime, formind rozete din frunze lungi de 30 cm.


Lumina si temperatura:
Ideal ar fi ca planta sa beneficieze jumatate de zi de soare direct si jumatate de zi de umbra partiala. Lumina directa ajuta la o inflorescenta cit mai bogata. Daca o scoateti afara, gasiti-i un loc semi-umbrit.
Temperaturile estivale obisnuite de 18°-22° C ii convin f. bine.
Temperaturi minime: 15° -16° C.

Flori:
Inflorirea incepe de primavara si dureaza pina toamna. Fiecare tija florala are o floare compusa din petale care sunt asezate in jurul unui miez, f. asemanatoare cu margaretele. Floarea poate avea de la 8 la 13 cm diametru. Tija florala se ridica deasupra frunzelor, iar culorile florilor variaza de la alb la rosu-inchis, cu toate variatiile dintre aceste culori. Florile pot fi simple sau duble. Uneori centrul florii poate fi negru. Adeseori aceeasi floare poate avea petale de culori diferite. Pe masura ce florile se trec, taiati tija de la baza ghiveciului.
http://www.darkpeakimages.co.uk/albums/misc/gerbera.jpg


Frunze:
Lungi frunze verzi, dispuse in rozeta, care se dezvolta pornind dintr-un lujer. Sunt decupate si mai largi la extremitati. Spatele frunzelor este pufos. Frunzele sunt asemanatoare cu cele de papadie. Inlaturati in mod regulat frunzele uscate pentru a preveni putrezirea intregii plante.


Solul:
Un amestec usor compus din turba, nisip si pamint pentru flori de interior, avind grija sa puneti pe fundul ghiveciului un strat de bile de argila. Odata la 2 ani, in luna martie, trebuie schimbata intr-un ghiveci de marime imediat superioara, pentru a-i permite dezvoltarea. Dupa replantare, trebuie sa va asigurati ca rozeta se afla deasupra solului. Pina planta se obisnuieste cu noul ghiveci, trebuie tinuta la umbra si stropita cu apa. Apreciaza un aport de balegar descompus.


Udarea:
Vara, udati-o de 2-3 ori pe saptamina, dar nu in exces, de fiecare data cind pamintul de la suprafata s-a uscat. De asemenea, nu lasati apa in farfuria ghiveciului, acest lucru putind determina putrezirea radacinilor. Udati-o regulat, daca nu vreti sa isi piarda florile. Dupa o udare buna, tijele florale se vor redresa.


Ingrasaminte:

Din mai in septembrie, adaugati-i ingrasamint obisnuit lichid la fiecare 15 zile.
Nivel pH: 6.1-6.5 (usor acid) sau 6.6-7.5(neutru)


Inmultire:
Prin seminte care trebuie semanate toamna sau prin diviziunea tufei primavara. In martie, divizati tufele mari si sanatoase si plantati-le in ghivece separate. Pe cit posibil, nu deteriorati radacinile, deoarece oricum plantele separate se prind destul de greu. Semanarea se face in februarie sau martie, intr-un amestec specific pentru seminte, usor umed. Acoperiti-le cu un strat usor de pamint si acoperiti-le cu un pet (punga transparenta). Mentineti-le la o temperatura de 16° -18° C si la lumina directa filtrata. Ridicati pet-ul (desfaceti punga) in fiecare zi, pentru a evita condensul care poate inmuia semintele. Cind plantele sunt destul de mari pentru a umbla cu ele, repicati-le in ghivece cu pamint pentru flori de interior, la o distanta de 5 cm. Dupa ce plantele tinere sunt suficient dezvoltate (luna mai), repicati-le definitiv in ghivece suficient de mari. Prima inflorire va avea loc in iunie.


Conditii de iernare:
Iarna planta are nevoie de soare direct, nu suporta frigul si nu trebuie lasata in ger. De asemenea, trebuie udata cu zgircenie, lasind sa se usuce aproape integral pamintul din ghiveci intre 2 udari.


Boli si erori de cultivare:
Frunzele de la baza se ingalbenesc/innegresc- exces de apa sau lipsa de ingrasamint. Frunzele se decoloreaza sau se fazeana in cazul de putrezire. Suprimati udarea, tratati-o cu fungicid, eventual transplantati-o intr-un pamint nou. Frunzele se ingalbenesc in vreme ce nervurile ramin verzi- reprezinta o carenta de fier sau magneziu.


Daunatori:
Purici si musculite albe


Îngrijire, particularitati:
Plantele supravietuiesc 3-4 ani. Dupa aceea, florile vor fi mai mici, iar cresterea plantei se va opri.


Specii si varietati:
Exista in de 30 specii, numerosi hibrizi.
Ex: Germini- minigerbera are florile mai mici, dar care pastreaza avantajele "surorii" mai mari. In anumite cazuri, este folosita de florari datorita dimensiunilor ei mici, care se preteaza la anumite aranjamente florale.

Surse:
http://www.aujardin.info/plantes/gerbera.php
http://www.france5.fr/silence-ca-pousse ... rticle=400
http://www.jardins-interieurs.com/pl-in ... era.d.html
http://www.interflora.fr/cadeau/flora/f ... %20Gerbera
http://davesgarden.com/pf/go/892/index.html
http://www.webindia123.com/garden/flowers/gerbera.htm

Discutii despre gerbera:
http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=795
 
Sus