Gradina cu salbaticiuni (Wildlife Garden)

schlucky

Member
einsteinitza a spus:
Astea sunt povesti pentru reviste.Dupa cum spuneam in alt topic, si eram sustinuta de Myo,multe prostii gasesti in reviste, pentru ca nu apeleaza la persoane de specialitate.

din pacate nu toti avem ocazia sa vem printre cunoscuti sau in cercul strans de prieteni un specialist in domeniul nostru de interes, ma bucur ca ii avem aici pe forum
 

disperat

Member
Sa zic si eu despre animalutele de la mine din curte. Incep in ordine:
1. broscutele - cred ca sunt sute. In primavara mi-am rearanjat pavelele si pe margine langa borduri sub fiecare pavela erau cate 2 broscute. Nu stiu cum intrasera acolo, stateau ingropate in nisip. Le-am adunat si le-am dat drumul in gradina, habar n-am unde stau acum. Mai am si un gen de broscuta f frumoasa, verde intens, care are la degelete de la labute cate o ventuza. Broscuta asta reuseste sa se catere chiar si pe casa pana la etajul 1. Super frumoasa.
2. soparlele - astea cred ca sunt cateva zeci. Cel mai bine le vad cand tund iarba. Eu merg cu masina de tuns iar ele fug in fata mea. Super dragute si astea. Cele mari sunt un verde frumos, cele mici sunt maro. Cateodata mai intra si la demisol.
3. soricei - cativa cred eu. Si astia draguti, dar neplacuti. Mai intra si in casa din cand in cand. Pe unul l-am prins in chiuveta, pe altul l-am omorat cu matura (da sunt un criminal) Si acum imi pare rau pentru ce am facut.
4. serpi - pana acum 2. Unul mai mare (cam 1 m) si unul mai micut (0.5m). Partea buna, ca atunci cand traia ala mare nu am mai vazut picior de broasca si de soricel. Cred ca el era cauza. I-am omorat pe amandoi prin decapitare. (si de astia imi pare rau, dar ce sa fac, mi-e frica de serpi) Sunt f frumosi, dar daca ar intra in casa....
5. sobolani - 1 Cu asta a fost cam nasol. Aveam la demisol niste scandura, asezata haotic. Tot mirosea a ceva nasol. Zic eu, o fi ceva mort. Da nu ma asteptam la lighioana asta. Am luat scandurile (mi-a luat ceva timp) si cand l-am vazut....beah. A trebuit sa-l acopar cu ceva ca sa pot sa-l iau ca imi era tara scarba. Saracu era mort da mirosea nasol rau.

In rest furnici - asta imi scot nisipul din pavele, paianjeni - astia sunt buni ca mai mananca din tantari si alte mici lighioane cu care am inceput sa traiesc in bune relatii, ca oricum nu prea am ce sa le fac. Pana la urma trebuie sa ne obisnuim cu ele.
 

schlucky

Member
disperat a spus:
Sa zic si eu despre animalutele de la mine din curte. Pana la urma trebuie sa ne obisnuim cu ele.
sau ele cu noi?

cand te gandesti ca ele sunt cele ce se adapteaza dezvoltarii rapide si transformarilor de mediu! :roll: ele se adapteaza in peisajul arhitecural deosebit, nou si modern, ce ia locul banalelor parcuri si alei, a putinului spatiu verde ce il avem :twisted:
 

mihai_c

Member
Astia sunt brotaceii (Hyla arborea)...

disperat a spus:
Mai am si un gen de broscuta f frumoasa, verde intens, care are la degelete de la labute cate o ventuza. Broscuta asta reuseste sa se catere chiar si pe casa pana la etajul 1. Super frumoasa.
 

mihai_c

Member
O alta tufa exotica adorata de fluturi este Lantana, dar nu rezista decat in ghiveci...

einsteinitza a spus:
Nu este adevarat ca nu agreaza plantele exotice, de exemplu un adevarat magnet pentru ei este tufa numita Buddleja-sau liliacul de vara, care nu e originara de la noi dar cu anumite precautii creste si aici.
 

25aaf

Member
schlucky,mare adevar grait-ai...." ele se adapteaza in peisajul arhitecural deosebit, nou si modern, ce ia locul banalelor parcuri si alei, a putinului spatiu verde ce il avem "...(presupun ca "banalul" invocat de tine e numai o figura de stil:)
Nu neg faptul ca dezvoltarea presupune sacrificii (vezi zgarie-nori versus banalul parc), dar....si dincolo de "dar"-ul acesta Protocolul de la Kyoto ne REaminteste sa REdescoperim natura mama si s-o REspectam in consecinta...
Asadar, fericiti posesorii de animalute si "banale" alei (schlucky, toata stima pt. iubitoarea de verde ce esti :) )
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Iubitori ai naturii.....verde,vie,colorata.....iubesc animalele care fac parte din peisajul cotidian,heptodamar,anual sau schimbator pe anotimpuri.....dar sunt citeva "specii" care chiar imi dau fiori.
Sobolanii,soriceii,serpii,viespiile....
Cred ca toleranta are si ea o limita!!!

In alta ordine de idei....tufa de levantica este vizitata foarte des si de alti fluturi nu numai cel de varza.Mari si viu colorati.Probabil ca apropierea de tufele de garofitele bianuale rosu intens ii face sa viziteze si .....imprejurimile.
Daca stai si ii urmaresti este intr-adevar o incintare.
 

schlucky

Member
da era o figura de stil ...... care din pacate, mi se pare adevarata, acum e din pacate doar pt. unii, pe altii nu ii deranjeaza, deci e ceva relativ

ei si daca sutem la animalute....sa va spun ca aseara am dat adevarate "lupte" cu carabusii de mai :rofl: , era dupa 21.30 cand am inceput sa ud gradina, pe cand apar ei si se aduna cu drag la ciresi si piersic, si veneau la mine, eu cu jetul de apa ma aparam si ei si mai cu palcere se adunau si tot mai multi..... oricum au castigat ei....am aruncat furtunul jos (nici nu l-am mai rupat la loc) si am fugit in casa,
dar oricum cred ca le place la mine in gradina, caci ai mei vecini nu prea au
 

disperat

Member
Aseara si-a facut aparitia in gradina de legume un sarpe. Foarte silentios, de fapt nu facea nici un fel de zgomot. Prin iarba tot se mai aude ceva, dar pe pamant... N-am mai apucat sa-l omor, a disparut foarte repede. Nu stiu ce sa fac. Sa-i las in pace, sa-i vanez? Oare sunt periculosi? Acum nu ma gandesc ca sare la mine sa ma atace, dar daca calc pe el? Eu ies seara in gradina sa ud, si nu prea e lumina acolo. Partea buna e ca nu mai am nici broaste si nici soricei. (presupun ca-i mananca serpalaul asta - sau cati or fi ei...) Stiti cumva vre-o metoda pentru a-i tine la distanta? Nu pot sa zic ca ma deranjeaza, m-am mai obisnuit dar mi-e frica ca ma trezesc cu ei in casa.
 

mihai_c

Member
Daca a fugit cand te-a vazut atunci sigur nu e vipera (singurul sarpe veninos de la noi), aia te sfideaza si pe urma se retrage incet. Ai probabil "serpi de casa", total inofensivi!!!

Apropos de saritul la gat, in realitate raza de atac a unei vipere e undeva pe la 25 de cm, si chiar in cazul unei muscaturi probabilitatea de a muri este foarte mica...
 

disperat

Member
De fumat nu fumez, deci n-am sa incerc aceasta varianta de combatere a serpilor. Nu cred sa fie vipera, prin Bucuresti nu cred sa existe asa ceva. In ce priveste cizmele inalte, exclus. La ce calduri sunt zilele astea.... Si oricum, ar trebui sa le port si cand ma plimb prin iarba, nu numai cand ma duc la udat.
Stateam sa ma gandesc... de ce oamenii se sperie de serpi? Sunt niste animalute frumoase, curate, nu fac zgomot, nu deranjeaza. Nu stiu daca sunt complet inofensive, ma gandesc ca atunci cand vaneaza (ma gandesc ca sarpele meu mananca soricei si broaste) isi musca prada pentru a o paraliza inainte s-o inghita. Voi incerca sa-i fac o poza cand il mai vad (numai sa nu mai dispara asa de repede ;-) )

In seara asta tund iarba si-mi pun cizmele..... ;-)))
 

mflorian

Member
disperat a spus:
Stateam sa ma gandesc... de ce oamenii se sperie de serpi? Sunt niste animalute frumoase, curate, nu fac zgomot, nu deranjeaza.
Pentru că de 2.000 de ani ni se repetă că şarpele este simbolul răului şi îl percepem ca atare, fără să mai trecem prin filtrul raţiunii acest automatism de gîndire. Necreştinii nu au vreo problemă cu şerpii (în Grecia antică, şarpele era simbolul înţelepciunii), dar, tot din cauza reflexelor induse de religie se tem de alte animale. Cel mai hilar caz este al hinduşilor care se tem de... iepure (tot un simbol al răului în mitologia lor).
 

mflorian

Member
Există şi tradiţii populare care îndeamnă la uciderea oricărui şarpe întîlnit, pentru a-i lua puterile.
Înafara oricărei tradiţii, contactul (chiar şi cel vizual) cu un şarpe declanşează o stare instinctivă de teamă. Din păcate puţini şerpi scapă vii în urma contactului cu oamenii. Faptul că sînt mai eficienţi decît pisicile în stîrpirea rozătoarelor nu mai contează.
 
Sus