Multumesc mult Gabiuta pentru intentie.
Intre timp m-am documentat, si unde ma puteam documenta mai bine decat intr-un restaurant chinezesc, unde contra unui bacsis afli o intreaga istorie.
Daca in Europa si America de nord, „gutuiul” asiatic este considerat un arbust ornamental si fructul un „fruct” (scuze pt. exprimare), in Asia, America de sud, nordul Africii si Tarile Baltice este un arbust salbatic, se inmulteste in mod natural si cu ajutorul caprelor, iar fructul o considerat o „leguma”.
O parte importanta a populatiei traieste de pe urma acestor arbusti, este greu de cules, datorita tepilor, fapt ce contribuie alaturi de multimea intermediarilor la pretul ridicat.
Se foloseste la:
a) Bauturi alcoolice.
- fructele de dimensiuni mici se pun in sticle cu diferite bauturi pentru aroma si savoare;
- feliile de fruct se foloseste in ritualul bautorilor de tequila in locul lamailor verzi;
- prepararea diferitor lichioruri, etc.
b) Preparate culinare.
Se folosesc, in special in combinatie cu „legumele dulci”: praz, ciuperci, sfecla rosie, varza, castane, fasole, mazare, orez, grau, etc. Merg foarte bine cu peste, fructe de mare, carne de pasare, carne de capra, oaie, porc, si alte mamifere comestibile in Asia. Datorita faptului ca in contact cu sarea lasa zeama, iar preparatele au gust acru, acreala este controlata prin amestecul cu alte legume, dupa gust, la prepararea:
- salatelor;
- diverselor garnituri, piureuri, pilaf de orez, pilaf de cereale;
- supe, creme;
- in compozitia umpluturilor pentru peste, pasari, iepuri, etc.
- adjuvant in prepararea gemurilor, jeleurilor, dulcetilor, sucuri.
c) In scop medicinal si cosmetic.
Crude ca atare (ce sa faci? – rezisti), coapte la cuptor sau in salate imbunatatesc circulatia, stimuleaza memoria. Se fac si masti cosmetice. Macerate in alcool pentru frectii reumatice.
Zeama (se storc fructele) amestecata cu tinctura de propolis si lapte pentru ulcer, gastrite, zeama cu ulei de masline pentru eliminarea pietrelor la fiere. Tot zeama sau felii pentru scoaterea petelor de tutun de pe degete, inmuierea bataturilor, vindecarea unor ciuperci si exeme.
Din pacate eu le-am mancat majoritatea ca atare, cu timpul te obisnuiesti cu acreala.
Iar cu ultimele 2 buc. am facut o salata cu, varza, ceapa si ridichi negre.
Numai bine.