Hypertufa si papercrete

adrianam

Well-Known Member
Hypertufa -combinatie de ciment, apa si agregate: perlit, vermiculit muschi uscat si este un substitut manufacturat al tufei vulcanice.

Definitia pe wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Hypertufa
Doua filmulete despre cum se prepara si ce se poate obtine cu ea:
http://www.youtube.com/watch?v=RcRJ2XbPA3I
http://www.youtube.com/watch?v=1TjzpX3cCG8


Papercrete - combinatie de ciment, apa si agregate: deseuri de hartie inmuiata
Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Papercrete

Eu si cu Miki vom incerca sa obtinem dale din unul din aceste materiale.
 

miki70

Active Member
Super, s-a deschis subiect separat! Multumim Adrianam :rose:
Pe mine ma incearca gandul sa fac ghivece si dale din papercrete, am deja un butoias cu ziar maruntit la inmuiat de 3 sapt, cimentul e cumparat... doar sa ma apuc de dale. Voi face cateva dale pt inceput 50% pasta hartie 50% ciment sa vad cum iasa.
Am un castron maaaare crapat, vreau sa fac cateva ghivece pt gradina in care sa pun cactusi sau petunii .
Astept si alte idei, e super subiectul .
 

kerkyra

Well-Known Member
Fetelor, apucati-va de treaba ca vin si eu sa vad procedeul si mai ca m-as apuca si eu. Ziare am din belsug, ciment gasesc...
 

alfa

Active Member
De ieri stau si ma documentez si proiectul ma incanta din ce in ce mai mult. :D

In marele meu elan am fost ieri si am cumparat un sac de vreo 100 l de perlit agro. Saptamana viitoare cumpar si turba si cimentul si pentru inceput am sa incerc sa fac ceva mai mic. Sa vedem cum ma descurc.
 

miki70

Active Member
Kinga de unde ai luat perlit agro si cu cat ? Turba de care vrei sa iei? Eu am niste vase mari de 50-60l pe care vreau sa le imbrac in hypertufa sau papercrete.
 

alfa

Active Member
36 de Ron sacul la o firma din Jilava. Mie mi s-a parut foarte ok.

Ma gandesc ca voi gasi turba curata la Hornbach la sac tot asa mare.
 

alfa

Active Member
din cate am citit, dureaza cateva saptamani buna pana cand se poate folosi recipientul. Da, Danero, am citit si de neutralizarea cu otet. Unii folosesc otet, altii sunt pentru apa curata.
 

miki70

Active Member
Eu nu voi scoate vasele de plastic , doar le voi imbraca iar pt o rezistenta mai mare cred ca tb sa pun si o plasa de sarma.
 

alfa

Active Member
Mikishor, cred ca cel mai important este sa fie stratul de hypertufa destul de gros. Am citit recomandari de grosime de minim 2 inch pentru vase mai maricele.... asta ar veni minim 5 cm. Dar daca vasul e mare eu as merge chiar pe vreo 10 cm.

Si pentru armare am citit de fibra poliuretanica. Am gasit o firma in Bucuresti, care mi-ar fi in drum. Poate reusesc sa ajung la ei sau macar sa vorbesc cu ei la telefon, sa vad daca chiar au si la ce pret.
 

miki70

Active Member
Microbul e rau, eu nu am dormit bine cateva saptamani :) Imi imaginam tot felul de vase, rocarie cu vase rasturnate din papercrete sau hypertufa, rocarie in trepte, vase mari in care sa pun clematitele sau hortensiile ....
 

alfa

Active Member
hmmmm, dar din cate am inteles eu.... ele sunt ideale pentru plante cu care nu au nevoie de multa apa. Cactusi, suculente, ierburi aromatice, de genul... si nu pentru plante iubitoare de apa. Nu cred ca i-ar placea unei hortensii...poate numai daca lasi vasul de plastic inauntru.... dar atunci se cam pierde jumatate din rostul hypertufei....ramane doar frumusetea
 

miki70

Active Member
Eu vreau sa imbrac vasele de plastic pentru a avea plantele radacinile protejate pe timpul iernii. In gradina din fata blocului care este spre N am incercat 3 ani sa pun flori si nimic nu merge . Am tei inalti pana la etajul 4 si dupa ce ca e N mai e si umbra de la tei, daca ploua nu se uda pamantul decat foarte putin iar plantele raman insetate deoarece teii beau toata apa. La 2 zile tb neaparat sa scot furtunul si dc plec 3 zile adio plante.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Vasele de papercrete si cele de hypa se pot izola pe interior cu lacuri sau vopsele pe baza de apa .

Sa lasi plasticul in interior nu e deloc o idee rea , dar conceptul asta evidentiaza costul redus al produsului , ori daca ai si una si alta cred ca nu se mai incadreaza la "economic"

Legat de aspectul cu apa , sa stiti ca retine mult mai bine apa decat un vas de ceramica arsa, complet diferit comportamentul.

Nu am incecat vasele hypa dar cele ppcrete sunt testate de mine.

Succes tuturor , la pavele ma gandeam si eu ....pe o formula 1 Perlit 1 Nisip 1 Turba 2 Ciment Romcim (sau ceva cu duritate de macar 42.5) si sper sa reziste la Kg mele :)
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
aici mi se pare mai frumos , mai ales culoarea

<embed src="http://www.youtube.com/v/T4RknaiPxAA?fs=1&amp;hl=ro_RO&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="450" height="286" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed>
 
Sus