Intrebări de începător:

VreauSaStiu

Member
danero2004 a spus:
uite ca la noi desi ii spune, Orasul Celor 7 Coline, nu gasesc neam de gater de unde sa iau scoarta sau nu am cautat indeajuns , desi am vagi sperante :rofl:
Lasă gaterul du-te în pădure sau în parc... pinului îi place să-i ajuţi să-şi lepede vechea scoarţă (aşa mi-a zis un nenea priceput) şi nici nu e o operaţiune grea, mare parte fiind parţial desprinsă :D
 

sicora fabian

Active Member
Dane, pe drumul spre manastirea Hlincea este o padurice de pin, da-i pin negru . . .
Pregatesc prastia pentru sarmale? :rofl:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
eu cred ca nu e buna scoarta de orice specie de pin...a fost un prieten la 'recoltat', nu stiu ce pin a dezbracat, dar scoarta era foarte uscata, nu retinea apa deloc, a trebuit sa schimb iar substratul orhiddeelor pentru ca trebuia sa le ud foarte des
 

adite

Active Member
Pinii de la noi ce fel sunt? Am aflat ca scoarta trebuie fiarta un timp si apoi uscata in cuptor, ca sa moara parazitii si sa dispara eventalele boli. Poate ca asa devine si mai permeabila.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
azi am cules de prin curte , la resturi de scanduri , si paleti apoi am curatat in apa curata si detergent de vase , lasat 6 ore la inmuiat , clatit apoi 5 min la max in microunde

cam asa arata umed

 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
eu am cules doar de pe brad , oricum paleti de "taricioase" nu pun astia la aruncat , tot marele pin e baza

acum ca s-au uscat chiar arata bine , incep sa le portionez in mici chipsuri

Cocos am deja , aveam prea mult uitat prin casa , am pus la cateva cambria si se simt excelent , ma gandesc sa schimb la alte plante , ar fi super sa le placa pentru ca asigura la o planta o autonomie (daca nu stau in soare ) de pana la 5-7 zile , deci numai bine de concedii :oops:
 

Blitz

Active Member
Am si eu o intrebare de incepator- intr-o parte a gradinii, mai ales in zona unde sunt cainii se face extrem de mult praf. Este aproape normal ca in zona cainilor sa nu creasca mare lucru- dar si in zona smochinului, chiar si sub par, in parta unde nu ajung cainii, pamanul este mai degraba "praf". Plus ca este gri si parca a doua zi dupa udat se face si mai mult praf.

V-as ruga sa-mi dati un sfat- ce ar trebui pus ca "sa se lege" praful?

Si ce ar trebui sa adaug la pamantul meu "gri" (presupun din motive de calcar) ca sa atenuez efectul bazic?

Multumesc anticipat.
 

Blitz

Active Member
Multumesc, o sa incerc, numai sa imi fac rost- ca nu stiu de unde- ca nu m-as duce in padure sau vreo livada sa "cojesc" pomii :wink:

Exista si de cumparat? (scuze, iar intrebare de baba blonda :oops: )
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
daca ai baumax prin preajma si am mai vazut la praktiker o perioada , coaja reala de copac

ideea e sa te uiti la mostra sa nu fie aschii de lemn caci sunt si prea acide si pe deasupra se vor farama mai repede decat coaja cu un aspect nu prea placut :oops:
 

miki70

Active Member
Am si eu o intrebare de incepatoare care nu stiu unde sa o pun.
"Cum se comporta o planta careia i-am pus substrat nerecomandat?" Spre ex magnolia, anthurium , gingko biloba si violete
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Re:

danero2004 a spus:
VreauSaStiu a spus:
Imi place că v-am stârnit ! :giggle: Vorba aia: prostul (în cazul de faţă - eu), aruncă o piatră în baltă şi 100 de înţelepţi (
în cazul de faţă - voi) se chinuie s-o scoată ! :rofl:
Danero, explicaţia ta ar fi şi mai completă, dacă m-ai lămuri ce-s ălea "chipsuri de cocos"sunt bucati de coaja taiata cubulete , ele se fac in dimensiuni diferite , la noi in tara doar de 1,5 cm patrati (am cam dedus eu, dar vreau să nu fie dubii :wink:), si unde se găsesc. La pet shopuri sub denumirea de COCO BARK
Apoi, dacă cocopeat-ul e sufocant pentru rădăcini, ce-i trebuie ca să nu fie ? (am retinut, că peste 25 % perlit .. altceva?) din pacate doar particule cu substanta asemanatoare cu perlitul ....el aeriseste ceea ce cocopeatul preseazaSpui ca ai multe plante în cocos. E secret de care anume, sau ne poti spune şi nou :? Şi poate spui şi cu ce l-ai combinat ... :p
Orhidee vreo 10 , lamai vreo 20-25 , Murraya vreo 5 , chiar si o hoya dar mai recent asta ...... proportia ideala pentru plante cu necesar de oxigen este de 4 parti chipsuri + 1 parte perlit + 1 parte spaghnum sau la nevoie 1 parte de cocopeat (preferabil spaghnum) NU mă înjuraţi :rugaciune: da-mi zice ... VreauSăŞtiu ! :wink:Nu mi permit sa injur cand stiu ca pot sa ajut

Dar.....exista si un dar , e considerat un mediu excelent pentru orice planta datorita PH stabil de 6,5 si capacitatilor microbiologice pure necesita ceva prelucrari pana la utilizare.
In US unde se cultiva masiv (sunt multe firme care spala si preseaza de mai multe ori cocosul ) datorita retentiei foarte buna de apa si care se face vinovata de absorbtia de saruri marine , nefolositoare si chiar daunatoare plantelor.

De obiicei eu acasa cand cumpar o tura , spal de 3 ori cu apa ( 2 fierbinte si una rece apoi adaug ceva magie de la mine :rofl: in ultima spalare pentru o stabilitate mai mare)

La unele plante dupa ce pe piata aparusera doar variante scumpe de chipsuri am incercat sa inlocuiesc cu scoarta de pin maritim si comportamentul e destul de bun , chiar bunicel dar viata de substrat e insa mult mai mica , de cel mult 2 ani , comparativ cu chipsuriile de cocos care ajung si la 5 ani

Am si un amic care a plantat doar in chipsuri un lamai si a dus-o de minune cat a stat planta la mine... :wink:
succes
Scuze de citatul cam lung, dar subiectul dezbatut e mai vechi si comentariul meu n-are sens fara el

Ma intereseaza mult daca utilizati / care din voi utilizati ca substrat principal in amestecurile ce le faceti bucatile de scoarta de cocos, adica coco husk, ori coconut husk chips cum le zice pe afara.
La ce plante le utilizati? Eu una folosesc deja la toate cliviile, la o parte din epi in combinatie cu scoarta pentru orhidee. Din ce am citit sunt crescatori care au obtinut rezultate la orhidee cu acest substrat.

De unde va aprovizionati cu coco husk? In strainatate se pare ca se gaseste in 3 variante de dimensiune, similare celor ale scoartei de orhidee. Coco husk-ul e mult mai rezistent ca scoarta la faramitare. Asigura o aeratie buna la nivelul radacinilor. La pret e mult mai accesibil ca scoarta. In plus oricat am cautat nu am gasit scoarta adevarata, iar amestecul pentru orhidee e la pret exorbitant cand analizezi calitatea si cantitatea dintr-un saculet.

Eu am gasit in tara doar coco husk destinat terariilor (de la exo terra), prin urmare nu e horticol si asta se pare ca este o problema. Nu stiu cat de bine a fost spalat in fabricatie, nici daca procedeul de spalare si compactare s-a realizat repetat. Habar n-am cat de sensibile sunt reptilele la sarurile din acest tip de substrat, ca sa stiu cat de bine e procesat. Oricum pe caramida de coco husk informatiile detaliate lipsesc cu desavarsire. Nici sursa nu o poti bine identifica: cred ca e de provenienta tropicala asiatica.

Cert e ca aceste saruri trebuie eliminate. Si o inmuiere cat se recomanda pe ambalaj nu e de ajuns. Uite un articol foarte interesant despre folosirea substraturilor pe baza de coco husk la orhidee si despre eliminarea sarurilor http://www.ladyslipper.com/coco3.htm.
Dane, hai nu fii atat de secretos si da niste detalii si incepatorilor! Sa fie "magia" reprezentata de sulfat de magneziu (epsom salts) si nitrat de calciu? E o procedura pentru a realiza acel "cation exchange" de care e vorba in articol? Ce ai folosit? In ce cantitati ai folosit? La ce cantitate de coco husk? Nu ar strica si un update tinand cont ca au trecut doi ani de la ultima discutie. Poate intre timp ai gasit surse pentru coco husk ori scoarta de calitate. Mai folosesti coco husk? Daca da, care e parerea ta despre acest substrat? Cu ce il combini si la ce?
 
Sus