Liliac bolnav?

lelia

Well-Known Member
La fel arata si una din magnoliile mele ,un mar si tufisurile de la marginea padurii de stejar .Am crezut ca din cauza radiatiilor puternice au patit asta .....sau poate sunt bolnavi ....
O un sfat de la cunascatori ,ar fi binevenit ....
 

mg

Member
FlorentinaS a spus:
De vreo 2-3 saptamani, frunzele liliacului meu arata cam... arse

http://s1226.photobucket.com/albums/ee4 ... C04536.jpg

La inceput am crezut ca vine toamna si de-aia arata asa, dar acum nu mai sunt asa sigura.
Sa fie bolnav? Cum il tratez?
Multumesc!
:arrow: http://egradini.ro/forum/viewtopic.php? ... highlight=
N-am gasit leacul . Problema revine in fiecare an spre toamna .
Solutia mea este scoaterea lor si inlocuirea cu ceva mai bun , pomi fructiferi pitici !
 

FlorentinaS

Member
Multumesc de sfat, dar nu am nicio intentie sa scot liliacul si sa il inlocuiesc cu orice altceva.
Am citit link-ul si am observat ca problemele erau semnalate la final de iunie. Eu nu am avut nicio problema pana la mijlocul lui septembrie cu planta.
Daca nu are nimeni un raspuns sau o solutie, o sa mai caut pe net, poate cineva pe undeva ma lumineaza... :idea:
 

FlorentinaS

Member
Am tot cautat pe net, dar pentru ca nu m-am lamurit, am sunat un prieten :) Evident, un nene care se pricepe la plante.
Mi-a spus ca liliacul a facut un soi de fainare, de la vremea secetoasa. Eu am udat gradina, dar el zice ca nu e tot aia, daca nu ploua. Daca vreau, sa dau cu Tilt, dar nu e musai, pentru ca planta oricum o sa isi piarda frunzele curand si nu e genul de "boala" care se transmite de la un an la altul. Dar apare din nou daca e seceta.
Eu mi-am zis sa las in pace liliacul in conditiile astea si sa nu il mai innebunesc cu stropitul, ca oricum l-am tot stropit in vara asta, de fiecare data cand stropeam si trandafirii cu insecticide si fungicide.
 

miki70

Active Member
Fainarea apare daca nu ploua? Eu stiam ca apare dc sta prea mult apa pe frunze, sau nu stiu bine? Am probleme cu fainarea in fiecare an si ma feresc sa stropesc plantele pe frunze, e gresit??
 

Floria

Active Member
FlorentinaS a spus:
Eu mi-am zis sa las in pace liliacul in conditiile astea si sa nu il mai innebunesc cu stropitul, ca oricum l-am tot stropit in vara asta, de fiecare data cand stropeam si trandafirii cu insecticide si fungicide.
Cred ca aici este problema !
Eu am niste plante ale caror frunze s-au patat si m-am stresat cu gandul ca sunt bolnave. Abia acum cand nu le-am mai administrat ingrasamant au inceput sa le creasca frunze sanatoase. Mi-am dat seama ca eu foloseam ingrasamant la fiecare udare in jumatate din doza normala, ziceam eu ca nu le face rau daca este mica cantitatea. Gresit !!! Nu degeaba mai toti furnizorii de ingrasaminte recomanda dojaz corect si la intervale de timp.

Cand am vazut frunzele liliacului tau mi-am zis ca le-ai stropit cu apa ziua cand soarele ardea, dar dupa ce ai scris ca l-ai tot stropit cu de toate eu aici m-am dus cu gandul.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
mikishor a spus:
Fainarea apare daca nu ploua? Eu stiam ca apare dc sta prea mult apa pe frunze, sau nu stiu bine? Am probleme cu fainarea in fiecare an si ma feresc sa stropesc plantele pe frunze, e gresit??
Mikki, din cate stiu eu fainarea apare tocmai la seceta. Stiu ca, cel putin la trandafiri, cand vezi fainare, e cazul sa-i uzi zdravan. Cu excesul de apa eu stiu ca e asociata patarea neagra. Dar asta cred ca depinde si de microclimatul din zona. La mine nu am avut niciodata fainare pana anul asta si asta doar la un trandafir si, cu toata seceta, am 3 trandafiri atacati de patare neagra, unul mai are doar vreo 10 frunze...asa ca nu prea te mai poti lua nici dupa asta :(
Oricum, anul asta la mine multi arbusti au fost afectati de ceva ce seamana cu boala liliacului Florentinei, doar ca aia nu prea arata a fainare, nu?
:?
 

miki70

Active Member
La mine lilacul si anul trecut a avut frunze arse-chircite, magnolia a avut mai toate frunzele cu varful uscat. In rest toata gradina afectata de fainare ani la rand, dar la vecina de bloc care nu ingrijeste deloc gradina e si mai rau. Posibil sa vina "microbul" din vecini??
La anul o sa stropesc plantele la suprafata. Anul acesta pentru prima data am avut phlox in gradina si mi-a facut fainare :(
 

FlorentinaS

Member
Eu nu stropesc gradina cu furtunul (decat din ani in pasti :) ) pentru ca am aspersoare si fac alea mai toata treaba. Deci nu se pune problema ca am udat frunzele cand ardea soarele, ca aspersoarele functioneaza la 7 dimineata si 7 seara si oricum nu ajung decat la frunzele de la baza, niciodata la cele din varf (pe astea din urma le-am pozat).
Se pare ca fainarea si uscaciunea asta a frunzelor apar la seceta. Nenea cu care am vorbit mi-a spus sa ma uit pe marginea drumului si sa vad ca sunt o multime de copaci cu "boli" similare.
Ingrasamant eu nu le-am dat deloc plantelor, ca gradina e noua (1 an si-un pic) iar pamantul gras (si pliiiin de rame :evil: ).
Iar la fungicidele si insecticidele cu care am stropt am respectat mereu concentratia, tocmai cu frica sa nu ard plantele.
 

miki70

Active Member
Florentina cred ca din cauza ca din cauza soarelui foarte puternic. Eu am 2 pui de liliac care sunt umbriti de pe la ora 13 si nu au frunze bolnave iar altul care are soare pana la ora 15:30 are frunzele pe jumatate arse.
 

fixpix

Active Member
Probabil soarele e prea puternic dar asociat cu seceta.
2 magnolii is aproape chele... frunzele s-au uscat treptat.
Nu cred ca e cazul sa plantam magnolia sau liliacul undeva la umbra.
:roll:
 

miki70

Active Member
Magnolia mea are 2 ani, obtinuta prin marcotaj terestru. Anul trecut toate frunzele aveau varful uscat si nu a vrut sa creasca , anul asta am udat-o des, aproape zilnic si i-am pus si ceva ingrasamant solubil 20-20-20 . De cand am udat-o mai des si i-am pus ingrasamant ia dat o crenguta noua si frunzele au ramas frumoase, nu li s-au mai uscat varfurile dar frunzele din primavara au varful uscat. Concluzia mea este ca ii trebuie foarte multa apa in zilele fierbinti .
 

mg

Member
Poate explica " nenea " cum sta treaba de " boala " apare in ani consecutivi , la aceiasi pom si altul la nici 2 m nu are nimic .
 

dumit81

Member
Buna seara!
Am si eu o problema cu doi pui de liliac alaturati la aprox 2m distanta plantati in toamna. Desi in primavara au pornit frumos... unul chiar a facut flori, de cateva saptamani incet incet frunzele au inceput sa se usuce sau sa devina casante.
Daca aveti vreo idee va rog postati!
 

Atașamente

adrianam

Well-Known Member
Poza este foarte mica, nu se intelege nimic din ea.
Amandoi au inceput sa se usuce?
Este posibil sa-i fi rupt cineva? De obicei liliecii sunt rezistenti si vor da din radacina lastari noi, chiar daca tulpina s-a uscat.
 
Sus