Limacsi

coraline

New Member
Buna ziua tuturor :)

Din iunie anul acesta, o luna extrem de ploioasa, ma lupt cu limacsii in gradina. Nu am o suprafata foarte mare, dar ei sunt foarte pofticiosi.

O problema este scarba. Nu ma pot apuca sa ii adun unu cate unu, iar capcane cu bere si alte de genu trebuie manevrate ulterior, ceea ce sincer, nu pot s afac, sunt mult prea scarbosi.

exista o varianta prin care ii pot omori, care nu include metaldehida? Am caine si pisica ce se plimba de sin gradina si nu vreau sa ii omor si pe ei, mai ales ca optimol, agrosan rezista si 30 zile in zona.

Multumesc mult
 

crysty

Active Member
Buna dimineata, din tot ce stiu ati enumerat si chiar nimic nu v-a scapat. Mai putin pe partea de capcane si repelent , mai exact mai este o varianta de capcana si anume luati niste scanduri, recomandat de brad sa fie si le puneti la inmuiat in apa in cursul zilei si seara le imprastiati prin gradina, iar dimineata pe racoare treceti la adunat scandurile care sub ele or sa aiba limacsi adunati. Dar cum ati spus ca nu va place asta, si va intelerg, ar mai fi o metoda, una repelenta dar nu stiu cat de buna este. Si anume langa gard, indiferent ca e gard la exterior sau la vecin, daca este la exterior atunci presarati praf de var langa gard dar pe dinafara. Cam de o palma sa fie latimea. Se spune ca varul uscat va face imposibila deplasarea melcilor de orice fel, care lasa mucus ca sa poata merge iar varul le usuca baza si mucusul si ii impiedica sa inainteze. Varul nu face rau la sol, de fapt ii creste pH ceea ce este bine dar probabil ar putea sa faca vegetatia sa dispara. Nu trebuie strat gros dar nici presarat pe alocuri.
Fiind vorba de o bariera pe baza de praf, ca sa nu mai intre intrusii in curte, probabil ar merge si cenusa dar nu cred sa fie cineva sa aiba atata cenusa adunata decat daca face mancare la tara dar si atunci va incepe cu cate putin cat aduna de la fiecare sarja de la plita de vara. Dar chiar daca bariera de praf functioneaza totusi va trebui sa scapati de melcii care s-au aciuat in curte.
Daca incercati basriera cu praf de var sau cenusa, va uitati inainte la vreme sa nu ploua macar pentru o zi.
Mai exista in comert pe internet bariere de granule de argila la galetusa sau din granule de silicat dar cum trebuie sa inconjurati gradina cu asa ceva, o sa va coste sute sau mii de lei depinde de suprafata de inconjurat, plus ca silicatul nu trebuie expus la soare cum e cazul astuia https://www.impotrivadaunatorilor.ro/granule-anti-melci-mondo-verde-578.html .
Nu am incercat nicio metoda pentru ca nu stau la casa si stiu doar din documentarile mele.
Alte metode stiam si eu de cele chimice cu substante de la fitofarmacii cum este metaldehida. Metoda chimica este cea mai eficienta ( inclusiv la insecticide) si daca ati avea unde sa lasati cainele si pisica pentru o luna era perfect.
Mai asteptati si alte raspunsuri sau intrebati la fitofarmacie ce alte metode ar mai fi, poate vanzatoarea stie.
 

mircea g

Member
O metoda mai economica pt un spatiu mai mare ???? Am folosit niste Agrosan B pe o jardiniera mare , este ok , dar in rest ? Pretul la produsul asta il face prohibitiv pe suprafete mari .
 

crysty

Active Member
O metoda mai economica pt un spatiu mai mare ???? Am folosit niste Agrosan B pe o jardiniera mare , este ok , dar in rest ? Pretul la produsul asta il face prohibitiv pe suprafete mari .
Au fost pana acum vreo 2 nopti si cu 0 grade. Mai sunt melci in gradina la vremea asta ? Credeti ca se mai merita financiar o astfel de investitie (chiar daca ati fi milionar si v-ati permite) daca ati mai vazut unul sporadic in plina zi ? Nici plantele nu mai raman verzi mult timp la vremea asta.
Doar daca aveti sera/solar si ei sa vina/urce pe folie si sa intre pe gauri inauntru la caldura, caz in care v-as sugera sa presarati praf uscat de var/cenusa de jur-imprejurul solarului la exterior chiar la imbinarea foliei cu solul. Asta ar fi cea mai ieftina solutie si e si bio. Dar sa verificati prognoza meteo sa nu ploua cateva zile.
Agrosan B contine metaldehida 5% si conform unei indicatii gasite aleatoriu pe internet, la https://www.biosel.ro/tratament-samanta-8/moluscocid-agrosan-b-1-kg.html , se opreste administrarea cu 20 de zile inainte de recoltarea plantelor/legumelor, si in alte indicatii se spune ca este recomandat si in agricultura bio , dar personal nu stiu cat este de periculos.
 
Ultima editare:

mircea g

Member
Experimentul cu agrosan l-am facut tirziu , dar inca melcii erau activi . Experiment , test ...am vazut victimele . Evident ca nu acum voi face tratamentul , doar ma pregatesc pt primavara . Cit despre agricultura .... eu n-am decit o curte cu flori , balarii , nu " mincare " .
PS. zilele trecute am vazut citiva pe alei . Mici , pui , dar erau .
 

crysty

Active Member
Experimentul cu agrosan l-am facut tirziu , dar inca melcii erau activi . Experiment , test ...am vazut victimele . Evident ca nu acum voi face tratamentul , doar ma pregatesc pt primavara . Cit despre agricultura .... eu n-am decit o curte cu flori , balarii , nu " mincare " .
PS. zilele trecute am vazut citiva pe alei . Mici , pui , dar erau .
Mai vine cate un val de "caldura" de vreo 12-14 grade si nu e de mirare ca mai apar cate unul pe alei. Dar sa stiti ca trebuie sa apara acele zile in ianuarie cu valuri de frig de -10 grade [ apogeul echinoctiului de iarna cand Pamantul si inclinatia lui catre soare (privind locatia tarii noastre) este cea mai opusa soarelui ] si atunci nimic nu mai rezista in sol (adancimea de inghet este direct proportionala cu frigul si zona tarii), nici daunatori si nici ouale lor. Nu stiu melcii cand si daca depun oua in sol sau cum se inmultesc sau daca se mai ascund si vii in sol, dar stiu sigur de ce se recomanda curatenia de toamna in gradina, mai exact curatarea solului de plantele nedorite si de crengile cazute.
Pentru ca nu se vor ajuta bolile precum mucegaiuri si bacterii sa prospere si pentru ca se asigura un inghet in sol mai eficient ca sa distruga tot ce inseamna daunatorii vii ascunsi sau oua depuse. Se spune ca pentru a incepe o primavara cu daunatori mai putini e bine sa faceti curatenia de toamna in gradina si va recomand asta.
Daca se sapa pamantul e si mai bine, si daca aveti de administrat ingrasamant natural de la animale acum e momentul.
Daca ati avut flori anuale atunci puteti sa smulgeti tot daca ele nu mai rasar la anul. Evitati trandafirii si ce mai stiti acolo ca rasare la primavara inapoi.
Tot acum este momentul si plantarii de bulbi de primavara (inainte de inghet ca sa apuce sa inradacineze), cum ar fi zambile, narcise, muscari, lalele, etc. Normal ultima luna de plantat este noiembrie dar daca nu este inghet la sol, atunci inca se mai poate.
Ca sa revin la melci, la primavara v-as sugera sa nu lasati plantele sa fie pana in gard de tot , lasati o distanta si eventual pe acea fasie de jur-imprejurul gradinii sa presarati praf de var, asta fiind cum v-am spus cea mai ieftina solutie ( o bariera de praf uscat care va pune greu la incercare inaintarea melcilor care elimina mucus pentru a se putea tarai) ...poate nu foarte eficienta ca metalhida daca macar sa stiti ca ati incercat. Eventual va mai sfatuiti si cu alte persoane aici pe forum sau prieteni/rude/vanzatoarea de la fitofarmacie.
 
Ultima editare:
Sus