Mashua - Tropaeolum tuberosum

veretregn

Active Member
Tocmai m-am întors din grădină cu niște tuberculi mai puțin cunoscuți. Se numesc Mashua, Tropaeolum tuberosum. Provin din Anzii sub-tropicali și este se cultivă pentru tuberculii comestibili. Este o plantă sensibilă chiar și l aînghețul ușor necesită o perioadă de vegetație lungă, are o creștere viguroasă ca și plantă cățărătoare și este atractivă atât pentru foliaj cât și pentru florile care apar la sfârșitul sezonului, începând cu jumătatea lui octombrie. Ajunge la peste 2 m înălțime. Producția este extrem de mică, în jur de 2,5 - 3 kg / mp de tuberculi care merită să fie curățați și încă vreo 500 de grame / mp de tuberculi de dimensiuni mai mici care pot fi păstrați pentru cultura din anul următor.

Condiții de cultură.
Anul trecut am crescut-o ca la carte într-un sol bine drenabil, însă mereu am avut impresia că nu îi place în mod deosebit. Am scos tuberculii la sfârșitul lui septembrie și am avut o producție de mai puțin de 1 kg / mp.

Anul acesta am plantat tuberculii la început de aprilie, într-unn sol greu îmbăgățit cu foarte mult compost de bună calitate, am fertilizat pe deasupra cu îngrământ organic granulat de oaie - vacă - găini și producția aproape s-a triplat. Concluzia? Are nevoie de apă și nici nu îi place soarele direct la prânz. Nu necesită atenție și poate fi lăsat să se urce pe garduri, wigwag-umuri, plase etc. Nu suferă de boli și nici dăunători. Pentru a prelungi sezonul, tuberculi se pot pune în pământ într-un loc luminos și răcăros în martie, în ghivece pentru transplantare după trecerea riscului de îngheț. Plantați direct în grădină, la 10 cm, primele frunze vor apărea după 2 -3 săptămâni. este recomandabil ca instalarea suporturilor pe care se vor agăța să se facă înainte sau odată cu plantarea pentru că imediat ce tijele vor ajunge la lumină vor căuta să se agațe. Se pot crește și fără suport și se vor întinde fără probleme pe sol împiedicând creșterea buruienilor.

Înmulțirea se face vegetativ, cea sexuată fiind imposibilă în climatul nostru. Se vor selecta tuberucli mai mici și se vor planta după ce a trecut riscul de îngheț.

Tuberculii se pot consuma într-un wok, pot fi adăugați într-o tocăniță, pot fi fripți, sau după ce au fost înțepați la cuptor (chiat și cel cu microunde).

Cruzi au un gust iute puternic între muștar, ridiche și hreană, cu o aromă interesantă un pic florală. Prin gătire își pierd iuțeala, însă și aromele și atunci au un gust fad de topinambur - cartof.

Păstrarea recoltei se face în locuri întunecoase, reci (temperaturi mereu +), sub 10 grade. Tuberculi vor rezista cu bine până la jumătatea lui februarie după care vor începe să vegeteze formând încet, încet tije. La temperaturi de peste 10 grade vor intra în vegetație mult mai repede, sfârșitul lui decembrie, începutul lui ianuarie.

Verdict: interesant de crescut de dragul experimentului sau ca și o noutate, însă nu reprezintă o plantă de încredere din punct de vedere alimentar. Deși nu este pretențios, seceta influențează recolta, iar perioada de maturale târzie a tubercurilor îl face inutil de cultivat în zonele cu ingheț timpuriu.

Tutelați pe wigwag cu plasă de castraveți vor formaîn grădină o piramidă - un con verde extrem de atractiv. Florile care apar târziu sunt drăguțe și duc la o încheiere grațioasă a sezonului. Frunzele trilobate au textuyră frumoasă și se pretează atât în grădinile formale, cât și în "potager" sau pentru a masca părți inestetice prin crearea unui perete verde. Foliajul se va îndrepta doar înspre partea luminoasă, deci este important cum opoziționați în grădină. Pot fi crescuți fără probleme și în plan orizontal și vor forma un covor verde dens.

 
Sus