Metode de inradacinare pentru lastarii de hoya

cornelia

Fondator
Membru staff
Va rog sa postati aici metodele voastre de inradacinare a lastarilor de hoya. O sa revin cu cateva poze care sa ilustreze metoda
- banut de turba
- cocopeat
- pamant general de flori
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
De la un "furnizor" de hoya , tot ce mi a trimis sau sfatuit sa pun in spaghnum moss au facut radacini in timp record , chiar Hoya Imperialis Bangkok incepuse de peste tot

Deci spaghnum e metoda recomandata de mine
 

dorinas

Member
Majoritatea butasilor plantelor de hoya care sunt lemnificati se inradacineaza foarte usor in apa mai ales de catre incepatori pentru ca se poate vedea usor cand au facut radacini. Cei cu mai multa experienta pot sa-i inradacineze direct in substrat (eu asa procedez) dar e de preferat sa fie plantati in pahare de unica folosinta transparente pentru a se vedea usor radacinile, apoi se transfera in ghivece.Paharele cu butasi se pun in minisera pentru a se pastra temperatura constanta si se aeriseste din cand in cand.
Hoya imperialis se inradacineaza destul de greu dar cea mai buna reusita este in muschi sphagnum, eu am incercat si varianta in apa dar nu mi-a reusit asa ca nu o recomand. Butasii fara frunze se pot inradacina in punga ziplok in care se pun cateva picaturi de apa ca sa se pastreze umiditatea, se aerisesc la fiecare 2 zile. Cand fac radacini acestea se invelesc in pamant ca samalutele si se pun inapoi in punga pana ii apar si lastari. In final se aeriseste mai des pana se obisnuieste planta cu aerul de afara. Eu am inradacinat asa un bat fara frunze de H. buotii (o varietate sensibila la transport la care mereu ii cad frunzele), acum am o frumusete de plantuta. Mai pot fi inradacinati si in perlit umezit in prealabil dar eu nu am incercat metoda.
 

Johana

Member
Eu am inradacinat foarte bine si in banut de turba si in perlit. Sunt unele specii (kanyakumariana, lobbii, densifolia, camphorifolia, curtisii) care in banut de turba au facut radacini in aproximativ 2 saptamani.
In perlit am inradacinat foarte bine heuscheliana pink, gracilis, leuchorda.
Depinde foarte mult de butas si de momentul in care inradacinezi.
 

sarselia

Active Member
Moderator
Eu am incercat inradacinarea si in apa dar si in pamant amestecat cu perlit.
In pamant mi s-a parut ca a durat ceva mai mult pana si-au dat drumul.Am avut doar 2 pierderi dar asta si din cauza faptului ca nu am fost 2 saptamani acasa.
In apa mi s-a parut ca unele specii au facut radacini extrem de repede numai ca transferate in pamant (cel putin la mine) perioada de acomodare a durat ceva timp.
In general eu le pun direct in pamant pentru ca asa nu vor mai suferi un alt transfer.
 

elaelena

Member
in general eu inradacinez in apa sau sphagnum, depinde de butas; de exemplu:ariadnae , odorata-cembra,vitiensis,pottsii, au inradacinat f. repede in muschi sphagnum....lacunosa,kentiana,thompsonii inradacineaza rapid in apa!
 

cornelia

Fondator
Membru staff
dorinas a spus:
Hoya imperialis se inradacineaza destul de greu dar cea mai buna reusita este in muschi sphagnum, eu am incercat si varianta in apa dar nu mi-a reusit asa ca nu o recomand.
Eu am inradacinat lastarul in cel mai banal pamant general de flori. :oops:
Poate apuc sa fac si poze.
 
Sus